Policisti in pripadniki posebnih policijskih enot, ob nogometni tekmi, imeli veliko dela

Že pred tekmo so izbruhnili spopadi med okoli sto navijači obeh navijaških skupin, policistom pa je hitro uspelo vzpostaviti red

Prlekija-on.net, nedelja, 23. februar 2020 ob 08:01
Na pomoč so prišli pripadniki posebnih policijskih enot

Na pomoč so prišli pripadniki posebnih policijskih enot

Mariborski policisti, ki so jim v skladu z vnaprej izdelanimi načrti, na pomoč prišli pripadniki posebnih policijskih enot iz praktično vse Slovenije, kar je sicer stalnica ob varovanju tako rizičnih tekem, so imeli v zvezi z varovanjem javne prireditve - nogometne tekme 21. kroga Prve lige Telekom Slovenija med ekipama NK Maribor in NK Olimpija, res veliko dela. Kot smo že poročali, so že pred tekmo izbruhnili spopadi med okoli sto navijači obeh navijaških skupin, policistom pa je hitro uspelo vzpostaviti red. Video tega razgrajanja po mestu si lahko ogledate spodaj. Tekmo si je sicer ogledalo okoli 9.500 gledalcev.

Policisti so se na varovanje te tekme dobro pripravili in pravilno načrtovali svoje naloge, zato so s svojim odločnim ukrepanjem, ob absolutnem zagotavljanju vseh človekovih pravic, uspešno vzpostavili javni red in mir, ko je bil ta kršen. Na tak način so prebivalcem in obiskovalcem Maribora zagotovili varnost, kršitelje pa primerno sankcionirali.

Naknadno so obravnavali še dve kaznivi dejanji poškodovanje tuje stvari - enega osebnega avtomobila in zunanjih gostilniških stolov.

Tekma NK Maribor in NK Olimpija bo na stadionu Ljudski vrt

Steplo se je okoli sto navijačev navijaških skupin Green Dragons in Viole


Sicer so policisti pred tekmo obravnavali 12 kršiteljev, ki so na stadion skušali vnesti pirotehnične izdelke. Zoper vse bodo podali obdolžilne predloge pristojnim sodiščem. Dvema med njimi so izrekli dva ukrepa prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

Ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah so izrekli še enemu kršitelju, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju in ni upošteval ukazov policistov. Zaradi tega so ga po določilih 64. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije tudi pridržali in izdali plačilni nalog.

Občan napadel policista

Med opisanim postopkom pa je drugi občan napadel policista. Policisti so uporabili telesno silo, ga prijeli in pridržali po določilih 157/2 člena Zakona o kazenskem postopku. Kazensko ga bodo ovadili pristojnemu tožilstvu. Izrekli so mu tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Po zaključenem postopku so ga izpustili na prostost.

Pred tekmo so policisti izdali plačilna naloga še dvema kršiteljema, ki sta se nedostojno vedla in žalila policiste.

Zaseg droge in pirotehničnih izdelkov

Enemu kršitelju so policisti zasegli posušene rastlinske delce, za katere sumijo, da so prepovedna droga konoplja. Poslali so jih na preliminarno testiranje. Če bo test pozitiven, mu bodo v t.i. hitrem postopku izdali odločbo o prekršku.

Enega kršitelja pa so policisti pridržali po določilih 109. člena Zakona o prekrških. Kršitelj najprej ni upošteval navodil varnostnika, nato se je nedostojno vedel do policistov, na koncu pa ni upošteval niti njihovih ukazov. Za nameček so policisti med varnostnim pregledom pri njemu našli še pirotehnične izdelke. Zaradi opisanih kršitev je prejel plačilni nalog, zaradi posesti pirotehnike pa bo zoper njega podan obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

Zaradi večkratne uporabe pirotehničnih sredstev na stadionu med nogometno tekmo bo prekrškovni organ PP Maribor I, zoper organizatorja, uvedel hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku zaradi kršitev določil drugega odstavka 38. člena Zakona o javnih zbiranjih.

Po tekmi so policisti zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju izdali plačilna naloga dvema kršiteljema. Enemu od njiju, ki ni upošteval ukazov policistov, so izdali plačilni nalog tudi zaradi te kršitve in mu izrekli ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

Še en plačilni nalog so po tekmi izdali enemu kršitelju, ker se je nedostojno vedel do policistov.

Plačilni nalog pa je prejel tudi kršitelj, ki je po tekmi želel preskočiti ograjo, varnostniku strgal jopič, se nedostojno vedel do policista in ga pozival k pretepu, zraven tega pa ni upošteval ukazov policistov.

Slovenia 22.02.2020 Street fight before a derby match: NK Maribor (Viole Maribor) vs. Olimpija Ljubljana (Green Dragons).

Objavil/a Hooligans TV dne Sobota, 22. februar 2020