Na Ptuju obsodili Pusta in za 11 mesecev odložili zvonce

Da je čas med svečnico in pepelnico na Ptuju in okolici res poseben, se je pokazalo tudi na pustni torek, ko se je delovni dan za večino končal že okoli poldneva, ulice in trge evropske prestolnice karnevalov pa so napolnile maske, kurenti in glasbeniki

Prlekija-on.net, torek, 25. februar 2020 ob 19:40
Pokop Pusta na Ptuju

Pokop Pusta na Ptuju

V našem najstarejšem mestu so se z obsodbo poslovili od Pusta, kurentov, oblasti 17. princa karnevala ter petega letnega časa, ki je ob skoraj pomladnem vremenu navdušil tako z bogatim naborom mask, kot odličnim obiskom preko 70 prireditev. - To pa je šele prvi vrhunec celoletne bogate turistične ponudbe Ptuja.

Da je čas med svečnico in pepelnico na Ptuju in okolici res poseben, se je pokazalo tudi na pustni torek, ko se je delovni dan za večino končal že okoli poldneva, ulice in trge evropske prestolnice karnevalov pa so napolnile maske, kurenti in glasbeniki. Eden najbolj razigranih dnevov letošnjega Kurentovanja se je zaključil na prenovljeni Kurentovi tržnici, kjer so Pusta, kot glavnega krivca za večtedenski razvrat, obsodili na leto pokore v grajski ječi.

Mednarodna karnevalska povorka na Ptuju

Preko 50.000 obiskovalcev in več kot 3.000 mask iz 15 držav na jubilejnem 60. Kurentovanju


Še prej je pred mestno hišo 17. princ karnevala, Darko Cafuta - baron Jakob Zekel Videmski županji Nuški Gajšek vrnil oblast v mestu, od meščanov in obiskovalcev pa se je poslovila tudi malce neprespana in utrujena ekipa Zavoda za turizem Ptuj, Javnih služb Ptuj in Mestne občine Ptuj, v sodelovanju s predsednikom Kurentovanja, Brankom Brumnom.

Jubilejno 60. Kurentovanje je pustilo odličen vtis z več kot 7000 nastopajočimi iz 16 držav in s preko 100.000 obiskovalci, pritegnilo pozornost cele Slovenije ter upravičilo kvalitete, ki jih izpostavljata tudi Lonely Planet in The Guardian. Te so nenazadnje pripeljale tudi do vpisa obhoda kurentov na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU.

Ptuj v nadaljevanju leta vabi na obisk še s celo paleto kulturnih, zabavnih, enoloških, etnoloških, zgodovinskih in drugih prireditev, maja pa bo gostil tudi letni kongres največjega svetovnega združenja organizatorjev karnevalov - FECC, kar bo nova odlična priložnost za predstavitev regionalnega in celotnega slovenskega turizma.

Foto: Marko PigacKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Družabno