Potrjen drug primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Oseba, ki so jo sprejeli v ZD Ljutomer ni okužena.

V ZD Ljutomer so dopoldne sprejeli osebo s sumom na okužbo s koronavirusom, testi pa so pokazali, da oseba ni okužena

Prlekija-on.net, četrtek, 5. marec 2020 ob 11:47
V Sloveniji je bila potrjena druga okužba s koronavirusom

V Sloveniji je bila potrjena druga okužba s koronavirusom

V sredo je v Sloveniji bila potrjena prva okužba z novim koronavirusom, okužen je moški, star okoli 60 let, ki je v državo prispel iz Maroka preko Italije. Za zdaj kaže, da se ni okužil pri nas, NIJZ pa raziskuje poti, kje bi bilo možno mesto okužbe. Med vrnitvijo v Slovenijo in hospitalizacijo je minilo nekaj dni, iskali so tudi osebe, s katerimi je bil v stiku. Kot je ob robu seje DZ sporočil Aleš Šabeder, minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, so rizičnim kontaktom že odvzeli brise, na rezultate testiranja pa pristojni še čakajo. Medtem so potrdili tudi že drug primer okužbe pri nas. Okuženi je bil v stiku s prvookuženim, ki je priletel na letališče Marca Pola v Benetkah 29. februarja, še isti večer je bil na ljubljanski urgenci, včeraj pa so ga sprejeli v ZD Vič - Rudnik.

Kot je pojasnila Nina Pirnat z NIJZ-a, je prvookuženi priletel na letališče Marca Pola v Benetkah v soboto, 29. februarja, ob 16.25 z letom AT-938. Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku. V Ljubljano se je potem odpeljal s kombijem GoOpti, še isti večer pa je šel zaradi poškodbe na ljubljanski oddelek za nujno medicinsko pomoč.

Aleš Šabeder in Maja Sočan

Prvi primer okužbe s koronavirusom: pacient star okoli 60 let prišel iz Maroka preko Italije


Okuženi je nato v sredo odšel v zdravstveni dom Vič - Rudnik, kjer pa ga ni pregledal njegov osebni zdravnik, temveč ena od zdravnic, ki ga je napotila na vstopno točko za odvzem brisa, kamor so ga prepeljali z reševalnim vozilom. Čeprav je bila zaščitena, je zdravnica danes ostala doma. Bolnika so potem prepeljali na infekcijsko kliniko UKC-ja Ljubljana.

Poziv tistim, ki so bili v stiku, naj opazujejo svoje stanje

Ker je bil prvookuženi v stiku s številnimi ljudmi, skušajo epidemiologi poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z njim. Pozvali so vse, ki so bili na ljubljanskem oddelku za nujno medicinsko pomoč 29. februarja med 20.00 in 21.30, naj pokličejo na 031 619 118. S potnikii, ki so se z moškim peljali iz Benetk v Ljubljano s kombijem GoOpti, so epidemiologi že navezali stik, voznik pa je v postopku testiranja in izolacije. V kombiju naj bi bila poleg okuženega še manjša skupina potnikov.

Tisti, ki so bili na letalu leta AT-938 iz Maroka v Benetke 29. februarja, pa naj opazujejo svoje zdravstveno stanje, v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem naj pokličejo svojega osebnega zdravnika, veljajo pa nasveti in priporočila, kot se poziva javnost že v zadnjih tednih.

Oseba, ki so jo sprejeli v ZD Ljutomer ni okužena

V četrtek dopoldan pa so po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih, v ZD Ljutomer sprejeli prvo osebo, ki je kazala znake okužbe. Osebo so poslali v Mursko Soboto na teste, kjer je v naši regiji vstopna točka in kjer bolnikom odvzemajo brise. Ob sumu na okužbo še seveda ne pomeni, da je oseba tudi v resnici okužena s tem virusom, rezultati brisa pa so ponavadi znani v nekaj urah. Po naših neuradnih podatkih so testi pokazali, da oseba ni okužena s koronavirusom. Do sedaj so bili vsi brisi, ki so bili odvzeti v Splošni bolnišnici Murska Sobota, negativni. Če sumite na okužbo, upoštevajte spodnja navodila in nikar ne vstopajte v zdravstvene ustanove. Za takšne primere, imajo sicer v ZD Ljutomer urejeno, da osebe s sumom na okužbo obravnavajo ločeno, izven glavne stavbe doma, tako da obiskovalci in osebje doma ni ogroženo.

ZD Ljutomer

Če sumite na okužbo, ne vstopajte v Zdravstveni dom

Iz Zdravstvenega doma Ljutomer so že pred dnevi poslali navodila in ukrepe glede pojava koronavirusa, ki se v zadnjih tednih širi v naši neposredni bližini, okužba pa je, kot že rečeno, potrjena tudi pri nas.

V ZD Ljutomer opozarjajo, da v kolikor ste v zadnjih 14 dneh pred začetkom bolezni bili v državah, kjer razsaja koronavirus, ali ste bili v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom in so pri vas prisotni znaki bolezni vročina, kašelj in težko dihanje, NE VSTOPAJTE v zdravstveni dom! Takrat POKLIČITE NA ŠTEVILKO (02) 585 14 00 (kjer boste dobili vsa nadaljnja navodila).

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Navodila za bolnika z novim koronavirusom v domači oskrbi

Pri vas so potrdili okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Vaše zdravstveno stanje po zdravniški presoji ne zahteva bolnišnične obravnave.

Zdravljenje okužbe z novim koronavirusom poteka simptomatsko. Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila vašega izbranega osebnega zdravnika.

Prosijo vas, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa upoštevate sledeča navodila:

  • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
  • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). 
  • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan. 
  • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš. 
  • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte. Glede pravilne higiene rok si oglejte prilogi. 
  • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače. 
  • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma. 
  • Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.

Kašelj, higiena

Higiena rok

Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

Koronavirus: Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?




Več v Slovenija