Prvi primer okužbe s koronavirusom: pacient star okoli 60 let prišel iz Maroka preko Italije

Pacient je v Slovenijo prispel iz Maroka prek Italije, za zdaj pa kaže, da se ni okužil pri nas

Prlekija-on.net, sreda, 4. marec 2020 ob 21:52
Aleš Šabeder in Maja Sočan

Aleš Šabeder in Maja Sočan

V sredo, ob 20.44, je laboratorij medicinske fakultete v Ljublani poročal o prvem primeru okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. Pacient je v Slovenijo prispel iz Maroka prek Italije, za zdaj pa kaže, da se ni okužil pri nas. Obiskal je svojega osebnega zdravnika, ki ga je, ker je kazal očitne znake obolelosti, poslal na infekcijsko kliniko. Tam mu je bil odvzet bris, vzorec je bil pozitiven, je na tiskovni konferenci povedal Aleš Šabeder, minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle.

Sklicana je bila novinarska konferenca, kjer je minister povedal, da so testiranja potrdila, da imamo prvi pojav okužbe z novim koronavirusom tudi v Sloveniji. Pacient naj bi bil star okoli 60 let. Da imamo v Sloveniji prvi primer koronavirusa, je na svojem twitter računu potrdil tudi predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec.

Kje se je pacient okužil, zaenkrat še ni znano, prav tako še ugotavljajo, s kom vse je bil v tesnih stikih. Pacient je trenutno na Infekcijski kliniki v UKC Ljubljana, v sobi, ki je bila predvidena za tovrstne primere. Dr. Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da NIJZ raziskuje poti, kje bi bilo možno mesto okužbe. Izgleda, da gre za uvožen primer in da se je pacient okužil v Maroku. "Pričeli bomo s protokoli in algoritmi, kot je predvideno. Ugotavljamo, s kom je bil pacient v stikih, da bo širjenje virusa kar najbolj omejeno in da ne bo okužil drugih. Med vrnitvijo v Slovenijo in hospitalizacijo je minilo nekaj dni, naša naloge je, da najdemo osebe, s katerimi je bil v stiku in jim svetujemo", je dejala. K zdravniku je prišel peš in se ni držal navodil NIJZ in vlade, da mora ob bolezenskih znakih predhodno poklicati osebnega zdravnika.

Celotno izjavo iz novinarske konference si lahko ogledate v spodnjem videu.

Danes do 18. ure, sicer po 352 opravljenih testih, še ni bilo potrjenega primera koronavirusa v Sloveniji. Po državi je odprtih 16 točk, kjer bolnikom odvzamejo bris. Brise v naši regiji odvzemajo v zdravstvenem domu Murska Sobota.

ZD Ljutomer je izdal navodila in ukrepe glede pojava koronavirusa

ZD Ljutomer izdal navodila in ukrepe glede pojava koronavirusa


Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

Koronavirus: Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?




Več v Slovenija