Razkrili skrivnostno B. L. Pride!

Za psevdonim se je odločila, ker sta v začetni fazi s prijateljico ustvarjali skupaj in se za njim skrili kar obe, malo pa zato, ker opravlja delo učiteljice, njeni romani pa vsebujejo tudi »vroče« odlomke

Aleksandra Papež, petek, 6. marec 2020 ob 18:25
B. L. Pride

B. L. Pride

»Nič ni črno-belo!« pove B. L. Pride, ki ne mara »etiketiranja« in predvidljivosti. Seriji BREZmejNO in Monstrum, NEzaSLIŠaNO, sKRIVnosti in še bi lahko naštevali so naslovi romanov, na naslovnice katerih se podpisuje skrivnostna B. L. Pride, ki je konec preteklega leta izdala svoje že 11 delo po vrsti, prav poseben mladinski roman ČUDežNI DEČEK. Njene verze pa najdete na Facebook strani Beyond life.

Vražja mama, prebrisana žena, srčna učiteljica in drzna pisateljica je Barbara Pristovnik, ki se skriva za skrivnostnim imenom B. L. Pride, ki kar diši po tujem. »Če ne pišem vsak dan mi nekaj manjka, čeprav pisanja ne načrtujem posebej, so moje misli vedno korak ali dva naprej. Posebej me zabava poigravanje z imeni in prikrivanje končnega razpleta.« pove Barbara, ki sicer prihaja iz Maribora, na osnovni šoli v Slovenskih goricah pa opravlja pedagoški poklic. Za psevdonim se je odločila, ker sta v začetni fazi s prijateljico, sicer prevajalko Leo Dežman ustvarjali skupaj in se za njim skrili kar obe, malo pa zato, ker opravlja delo učiteljice, njeni romani pa vsebujejo tudi »vroče« odlomke.

Niti v sanjah ni upala pomisliti, da bodo njene knjige tako hitro pošle s polic

Zgodba o Margot in Ulfu in Midva sta prirejeni znani pravljici, serijo Monstrum je avtorica delno umestila v Romunijo ter jo obarvala z raziskanimi zgodovinskimi dejstvi in skrila za latinska pregovora, izdala je še štiri dele ljubezensko-fantazijske serije BREZmejNO, romana NEzaSLIŠaNO in sKRIVnosti. Barbara niti v sanjah ni upala pomisliti, da bodo njene knjige tako hitro pošle s polic knjigarn in požele navdušenje v knjižnicah.

»Kakor na moja dva osnovnošolca, sem ponosna na svoje knjige in me za vsako izmed njih na začetku zmeraj nekako skrbi, kar se tiče izdaje in odzivov. Pri prejšnjih knjigah sem vse to vzela v svoje roke, pri zadnji ČUDežNEM DEČKU pa sem vse, tudi naslovnico, prepustila Zmagu in Nini, ekipi Založbe Kreativna PiKA iz Lenarta. Pri tem mi veliko pomeni njuna podpora in pomoč, kakor tudi spodbude družine, prijateljev, sodelavcev. Ne smem pozabiti na lektorico, prijateljico Matejo Kramberger iz Voličine, ki je lektorirala ČUDežNEga DEČKA in povezovala moj prvi pogovorni večer ter me sedaj že priganja k izdaji poezije. Le-to sicer objavljam na svoji strani Beyond life, a morda mi pa je del kdaj le uspe izdati tudi v knjižni obliki,« z nasmehom doda Barbara, ki ji je v življenju najbolj pomembno biti v tistem trenutku prisotna in dobro.

ČUDežNI DEČEK ni le mladinsko delo, je življenjska zgodba

Barbara sicer najraje bere fantazijske romane, gleda fantazijske filme in ne mara predvidljivosti ter »etiketiranja« književnih ter obstoječih oseb z besedami dobro in slabo. Tudi ČUDežNI DEČEK ni le mladinsko delo, je življenjska zgodba in bralcu nudi dovolj prostora za izlete med fikcijo in realnostjo ter za razmišljanja tudi o sebi. Knjiga je bila premierno predstavljena na dan izida s pogovornim večerom v Vodnem stolpu v Mariboru, Caffe Teatru v Piranu in v oddaji Dobro jutro - dober dan TV Maribor, sicer pa je bila zelo iskana še pred prihodom iz tiskarne, kakor vsi ostali Barbarini romani.

V Lenartu pa je B. L. Pride oz. Barbara Pristovnik bila v četrtek, 5. marca, ob Ceciliji Novak, Petri Cimerman in glasbenici Mojci Prejac, gostja večera Ženske zgodbe v organizaciji Založbe Kreativna PiKA in Lena Caffe, v prostorih katerega se je dogodek tudi odvijal.

Foto: Kreativna PiKA



Več v Kultura in izobraževanje