V strahu pred koronavirusom trgovine polne ljudi, police ponekod prazne, vrste na črpalkah, zaprte ustanove...

Polne trgovine, vrste na črpalkah, številna opozorila, zaprte ustanove... Vsekakor bo trenutna situacija korenito vplivala na odnos do okolja in življenja v prihodnje.

Prlekija-on.net, petek, 13. marec 2020 ob 11:15
V petek dopoldan je bilo težko najti prosto mesto pred trgovinami

V petek dopoldan je bilo težko najti prosto mesto pred trgovinami

Slovenija je na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom v četrtek, 12. marca, razglasila epidemijo, odredba o razglasitvi epidemije pa velja od 18. ure. Aktiviran je tudi državni načrt. Podlaga za razglasitev epidemije je strokovno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. S tem pri nas sledimo razglasitvi pandemije Svetovne zdravstvene organizacije.

Vse pristojne institucije že ves čas natančno spremljajo dogajanje, obveščajo javnost o preventivnih ukrepih, sproti pa sprejemajo tudi ukrepe za zajezitev širjenja okužb pri nas.

V Sloveniji je trenutno uradno okuženih 96 oseb, v veljavi pa je več odredb, vse vzgojno-izobraževalne ustanove pa bodo zaprte od 16. do 29. marca. Ponekod so otroci že danes ostali doma.

V Sloveniji je iz dneva v dan več okuženih

Razglašena epidemija: Okuženih 96 oseb, največ med 30 in 49 let


Koronavirus se nezadržno širi po Sloveniji

Potrjenih 141 okužb, od tega 9 v podravski in 4 v pomurski regiji


Zaradi koronavirusa pa je razumljivo tudi vsakdanje življenje precej spremenjeno, že v petek dopoldan je bilo moč opaziti veliko gnečo pred vsemi trgovinami v Ljutomeru, v katerih se je ponekod gnetlo precej ljudi, ki so hiteli z nakupovanjem, police pa so ponekod bile že prazne, predvsem s svežo zelenjavo, mesom ter pripomočki za osebno higieno. Tudi pred bencinskimi servisi je bila velika gneča.

Prav tako so v številnih drugih ustanovah že nekaj tednov številna opozorila, na določenih mestih so tudi razkužila. Vsekakor bo trenutna situacija korenito vplivala na odnos do okolja in življenja v prihodnje.

Spremenjen režim dela uvajajo tudi banke in pošte. Že včeraj smo poročali, da na NLB-ju ljudje lahko vstopajo eden po eden, naenkrat bo lahko v prostoru toliko strank, kot je bančnih okenc. S petkom vrata zapirajo tudi Telekomovi centri po Sloveniji, zaposleni pa delajo na daljavo, kar uvajajo tudi številna druga podjetja, ki imajo takšno možnost. Zapirajo se knjižnice, lekarne so uvedle posamični vstop, tudi Upravne enote omejujejo zadrževanje večjega števila strank v prostorih.

Prilagaja se tudi Cerkev, kjer priporočajo, da naj bodo pogrebi v ožjem družinskem krogu, odpovedane so maše, preloženi so krsti, poroke in verouk.

»V Sloveniji ne primanjkuje nobene vrste živil«

Ministrica za kmetijstvo, dr. Aleksandra Pivec pa poudarja, da v danih okoliščinah obvladujejo situacijo v prehranski verigi, in so pripravljeni v primeru resnejše situacije zagotoviti živila na slovenskih policah. "Na MKGP smo glede na situacijo oblikovali kontaktno točko, na katero se lahko obračajo deležniki, vzpostavljena pa je tudi koordinacijska skupino, ki bo spremljala vse dogodke in okoliščine, skrbela za komunikacijo z vsemi deležniki ter bo tudi zadolžena za pripravo morebitnih ukrepov za umirjanje situacije." Nadalje je povedala, da pregledujejo možnosti pomoči De minimis za izvozno usmerjene pridelovalce, ki bodo utrpeli ekonomsko škodo. "Smo v stiku z Evropsko komisijo glede morebitnega zvišanja zgornje meje pomoči De minimis. Preverjamo tudi možnosti za podaljšanje različnih subvencijskih shem. Pripravljajo se tudi podlage za krepitev blagovnih rezerv." Ministrica je izpostavila tudi, da imamo zadostne količine s strani domačih pridelovalcev, v tem trenutku pa je pomembno, da jih podpremo. "Z deležniki se trudimo, da ne pride do kolapsa v prehranski verigi in da bo v primeru nastopa resnejše situacije, hrana še vedno na razpolago na slovenskih policah." Ministrica je še dejala, da naj bo nastala situacija priložnost za okrepitev agroživilske verige, potrošnike pa pozvala, da izbirajo lokalne živilske izdelke.

V četrtek zvečer še je poudarila, da v Sloveniji ne primanjkuje nobene vrste živil, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine. Ob tem svetuje, da se ljudje ne gibajo po velikih trgovskih centrih in tudi ni potrebe, da bi si ustvarjali večje zaloge hrane.

V Sloveniji imamo že 42,8 okuženih prebivalcev na milijon prebivalcev

Slovenija po številu na milijon okuženih že presegla Kitajsko


Opozarjajo, da je potrebno povečati samozaščitno obnašanje vsakega posameznika in strogo upoštevati navodila pristojnih služb

Občina Ljutomer izdala ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa




Več v Gospodarstvo