Razstavlja Jožef Horvat

Februarska razstava v DOSOR-ju

Filip Matko, sobota, 5. februar 2011 ob 12:17
Jožef Horvat

Jožef Horvat

Ob bogatem kulturnem programu so v avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, v petek, 4. februarja, ob 18. uri odprli razstavo akvarelov in akrilov na platnu ter lesonitu 70-letnega Jožefa Horvata iz Spodnje Velke.

V predprešernovskem večeru so za dušno hrano občinstva poskrbeli pevci ljudskih pesmi pri KUD Gabrijel Kolbič Zg. Velka, ki jih vodi Vili Jauševec. Poleg njih plesalca klasičnih ter latinskoameriških plesov Katja Horvat in Žan Dvoršak, kot tudi sestrici Klara in Valentina Horvat, ki sta zaigrali na klarinet in klavir. Življenjepis (ki ga je napisal slikar sam) o umetniku je prebrala Maca Foltin, a program je povezovala Petrina Vake.

O delu in slikarskih uspehih Jožefa Horvata pa je spregovoril profesor likovne umetnosti Jože Foltin, ki je bil navzoč že pri slikarjevi prvi samostojni razstavi.

Jože Foltin pravi, da je akvarel tista slikarska tehnika, katero Jožef Horvat obvlada v vseh značilnostih in lepoti ter izpovednostih, katera so specifična za to lahkotno in senzibilno tehniko. Prepričan je, da ta tehnika slikarja najbolj odraža in odslikava njegov značaj in način razmišljanja. Z izpuščanjem podrobnosti in poenostavljanjem, z zlivanjem barv, puščanjem beline papirja, predvsem pa s prepoznavno fakturo (»rokopisom«) doseže na sliki posebno vzdušje oziroma liričnost, katero lahko da le dober akvarel. Zanimiva so zadnja dela, kjer je slikal v tonskem koloritu.

Slikar, kateri se zadovolji z doseženim in ne poskuša nekaj novega, slej ko prej preide v maniro. Jožef Horvat se tega zaveda, zato se preizkuša tudi v drugih vsebinah in slikarskih tehnikah. Zanimiv je njegov ciklus oljk, ki je nastal v akrilu. Sicer pa nam vsebinsko predstavlja krajine, tihožitja, loteva se tudi figure.

Razstava del Jožefa Horvata bo v DOSOR-ju na ogled do 28. februarja.


Več v Kultura in izobraževanje