Angeli iz »Glinene izbe« s posebnimi sporočili tolažijo v teh dneh

Irena je prepričana, da v teh dneh prav pride vsaka dobronamerna beseda ali izdelek, ki daje občutek topline in nam vlije dodatnih moči

Aleksandra Papež, sobota, 28. marec 2020 ob 09:021
Irena Heric in njeni glineni angeli

Irena Heric in njeni glineni angeli

Irena Heric iz okolice Svete Trojice je pred leti z glino pričela oblikovati tudi sebe. Najraje izdeluje angele, majhne in velike, pisane ali enobarvne, ki imajo poleg posebnega sporočila, nalogo tolažnika ter uporabno vrednost svečnika ali podstavka. Irena je prepričana, da v teh dneh prav pride vsaka dobronamerna beseda ali izdelek, ki daje občutek topline in nam vlije dodatnih moči.

Irena Heric je pred 15 leti, na ustvarjalni delavnici v okviru VDC Gornja Radgona našla svoj, danes najljubši, hobi - izdelavo izdelkov iz gline. Ob podpori družine je tako večerne ure posvetila sebi in gibanje rok uskladila z značajem gline. "Izdelki iz gline so se prikradli celo v moje sanje in že naslednjega dne dobili fizično podobo."

Glina družino pogosto združi v njeni delavnici

V želji po novih veščinah in oblikah se je udeležila tečajev pod mentorstvom Karmen Kurade in svojemu ustvarjanju dodala uporabno vrednost. Danes police Irenine delavnice krasijo posode za lazanjo, krožniki, kozarci, vaze, vrči za vodo, podstavki, okrasne posode iz rjave ali bele gline z različnimi poslikavami. Z navedenimi izdelki je velikokrat razveselila sorodnike in okrasila svoj dom. Hericeva z zaposlitvijo v zdravstvu opravlja čuteč poklic in tudi glina zahteva poseben občutek, oblikovana na vretenu ali ročno valjana.

"Posebej hvaležna sem sorodnici Jani, ki mi je pomagala osvojiti dodajanje zlatih obrob k izdelkom. Tako so nastali meni najbolj ljubi izdelki - angeli." Angeli, majhni in veliki, imajo tudi uporabno vrednost podstavka, svečnika ter tolažnika. Vsakega angela spremlja sporočilo, ki mi ga je pomagala oblikovati prijateljica Dolores, namenjeno krepitvi zdravja, ljubezni, poguma, samozavesti in boljšega počutja nasploh. "Za oblikovanje angela potrebujem okoli 5 ur. Nato ga 12 ur pečem na okoli 1000 stopinjah v posebni peči, 24 ur se ohlaja, sledi glaziranje, pa spet 12-urna peka, ohlajanje ter, v primeru zlatih robov, še tretja peka. Pri delu z zlatom moramo biti posebej pozorni, saj v primeru predolge peke ali previsoke temperature potemni." pove Irena, ki je posebej vesela pomoči hčere Sanje in sina Anžeta. Mož Srečko pa je nekaj preprostih izdelkov oblikoval že sam. "Glina našo družino pogosto združi v moji delavnici, še posebej pa v teh dneh."

K sodelovanju z razstavo jo je povabil trojiški župan

Verjetno pa bi Irena svoje izdelke še zmeraj skrivala na policah družinskega doma v Sveti Trojici, če je ne bi k sodelovanju z razstavo izdelkov na občinskih dogodkih povabil trojiški župan David Klobasa in tako je nastala Glinena izba. Irenini izdelki so preteklo pomlad tako dobili celo svoje ime »Glinena izba«, tudi na Facebook-u. Angeli in glineni dodatki izpod njenih dlani pa krasijo tudi kapelo Sv. Križa v Sveti Trojici, kjer je sodelovala pri obnovi kapele in takrat, na pobudo tedanjega župana, Darka Frasa, oblikovala prva poslovna darila. Danes pa sodeluje tudi z izdelovalko naravnih mil, srčno Matejo Fištravec, poznano pod imenom IOMY Delights, za katero izdeluje posebne glinene podstavke.

"Z glino, vztrajnostjo in občutji ob oblikovanju, oblikujem tudi sebe. Nikoli ne smemo nehati ustvarjati, ne z rokami in ne v sebi." doda Irena, ki trenutno, kot vsi, zaskrbljeno zre skozi okno, a medtem ne neha ustvarjati - to jo krepi.

Foto: osebni arhiv



Več v Kultura in izobraževanje