Sprejeli nekatere ukrepe, da bi zajezili širjenje bolezni

V Domu starejših občanov Ljutomer smo očitno dobili novo žarišče koronavirusa v Sloveniji

Prlekija-on.net, torek, 31. marec 2020 ob 21:01
DSO Ljutomer

DSO Ljutomer

V Ljutomeru, v Domu starejših občanov, smo očitno dobili novo žarišče koronavirusa v Sloveniji. Prvi dve okužbi sta pri stanovalcih bili potrjeni v petek, v nedeljo nato še dodatne štiri, v ponedeljek pa je število naraslo že na 16. Pri tem gre za 14 stanovalcev in dve zaposleni doma. V ponedeljek so po naših podatkih vzeli brise okoli 50 stanovalcem, tudi v torek so brise vzeli večjemu številu stanovalcev in jih preverili, rezultati bodo znani pozno zvečer ali v sredo zjutraj. V domu je sicer 90 zaposlenih in 152 stanovalcev. V ponedeljek je v Ljutomeru pričela veljati tudi odredba o zaprtju obeh ljutomerskih parkov in pločnika pred domom.

Kot je povedal podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, je trenutno manj pomembno zakaj in kako je do tega prišlo, prioriteta sedaj je, da vsi deležniki zajezimo širjenje bolezni. "Zato je Občinska uprava v sodelovanju s štabom Civilne zaščite odredila ograditev DSO s trakom, prav tako varovanje s strani mestnih redarjev. To smo storili zgolj zato, da smo obvarovali okolico ter posledično naše občanke in občane. Komunikacija z vodstvom DSO je bila zadnje dni slabša, kot bi si je v teh trenutkih na občini želeli, saj le s sodelovanjem lahko uspešno kljubujemo širitvi virusa. Naši pobudi so se danes le odzvali, in sicer smo izvedli konferenčni klic med Zdravstvenim domom Ljutomer, DSO Ljutomer, Civilno zaščito in Občino Ljutomer," je povedal podžupan.

DSO Ljutomer

V DSO Ljutomer na koronavirus pozitivnih 14 stanovalcev in dve zaposleni


Prenehali z dostavo in pobiranjem malic, za zdrave poiskali druge nastanitve

V tej koordinaciji so se dogovorili, da se dostava in pobiranje malic v DSO nemudoma preneha. Kuhalo se bo zgolj malice za oskrbovance v domu, občina in CZ pa sta priskočila na pomoč in že našla rešitev (alternativno kuhinjo izven doma) za 30 ljudi, katerim se malice dostavljajo na dom. Glede na nasvet ZD Ljutomer je bilo potrebno poiskati nastanitve za tiste oskrbovance doma, ki so po testih sodeč zdravi in ne kažejo znakov bolezni. K temu so takoj pristopili in že našli nastanitvene kapacitete in lastnike le-teh, ki so jih pripravljeni sprejeti. O tem sicer mora dokončno odločiti Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Glede na navodila Ministrstva za zdravje in ZD Ljutomer so vodstvu DSO Ljutomer priporočili, da dom naj razdelijo na tri izolirane cone - obolele, potencialno obolele in zdrave. Ker ima dom tri nadstropja, menijo, da je to mogoče, pri tem pa jim lahko na pomoč priskočita tudi CZ in Občina. Veseli pa so, da je DSO poskrbel za zaposlene v domu in jim poiskal alternativne nastanitve, da ne bodo ogrožali zdravja svojih domačih, dokler se ne rešimo virusa.

"Moram poudariti, da danes še bolj kot kdajkoli prej lahko zatrdim, da smo občanke in občani Ljutomera v varnih rokah, saj za nas skrbijo zdravstveni delavci ter zdravniki ZD Ljutomer, kot tudi negovalke v domu za ostarele, gasilci in člani civilne zaščite. Še enkrat hvala za vašo pripravljenost, profesionalnost in požrtvovalnost," je še povedal podžupan in dodal: "Drage občanke in občani, žal je situacija še bolj resna kot v preteklem tednu. Še toliko bolj je potrebno upoštevati navodila stroke in pristojnih ministrstev, ki nam večkrat dnevno sporočajo navodila za zajezitev virusa. Bolj se jih bomo držali, hitreje se bomo lahko vrnili na stare tire, kot smo jih vajeni. Zato - ostanite doma!"

Spoštovane občanke in občani, Kot ste zagotovo že informirani, je žal tudi pri nas prišlo do več okužb znotraj Doma za...

Objavil/a Niko Miholič dne Torek, 31. marec 2020
Zaprti parki v Ljutomeru

Ljutomerska parka zaprta, ulice samevajo


DSO Ljutomer

Število okuženih s koronavirusom v DSO Ljutomer strmo narašča




Več v Črna kronika