Število potrjenih okužb se je v DSO Ljutomer povzpelo na 33

S tem ni več dvoma, da imamo v DSO Ljutomer večje žarišče koronavirusa v Sloveniji

Prlekija-on.net, sreda, 1. april 2020 ob 23:083
DSO Ljutomer

DSO Ljutomer

V Domu starejših občanov Ljutomer število okuženih s koronavirusom še naprej strmo narašča. V sredo zvečer smo izvedeli, da je v domu potrjenih že 33 okužb. S tem ni več dvoma, da imamo v DSO Ljutomer večje žarišče koronavirusa v Sloveniji. Tudi sicer so pri nas najbolj kritične točke in žarišča domovi za starejše, saj so okužbe do zdaj potrjene v sedmih domovih, kjer je skupno okoli 150 pozitivnih oskrbovancev in vsaj 30 domskih delavcev.

Prvi dve okužbi sta pri stanovalcih bili sicer potrjeni v petek, nato pa je število hitro pričelo naraščati, ko so opravili vsak dan teste pri večjem številu stanovalcev. V nedeljo so nato zabeležili dodatne štiri, v ponedeljek je število naraslo že na 16, v torek na 22, v sredo pa na 33. V domu je sicer 90 zaposlenih in 152 stanovalcev.

V ponedeljek je v Ljutomeru pričela veljati odredba o zaprtju obeh ljutomerskih parkov in pločnika pred domom, kjer okolico nadzoruje tudi redar. V torek so sprejeli nekatere dodatne ukrepe za zajezitev širjenja bolezni, med katerimi sta prenehanje z dostavo in pobiranje malic in da bi za zdrave poiskali druge nastanitve.

DSO Ljutomer

To so zahteve svojcev stanovalcev in občanov do DSO Ljutomer


Iiskali rešitve, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje

V sredo so se predstavniki domov tudi sešli z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem ter regijskimi koordinatorji.

Med drugim so iskali rešitve in načine, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje in tudi ločeno delo za tri skupine oskrbovancev. V enem delu naj bi prebivali zdravi stanovalci, v drugem tisti s sumom na okužbo, v tretjem pa oboleli.

Minister Gantar je povedal, da bodo z ločevanjem glede na status okužbe in rednimi pregledi oskrbovancev skušali storiti vse, da bi oskrbovanci ostali tam, saj so domovi za marsikaterega stanovalca kot drugi dom.

Cigler Kralj pa je povedal, da je pomembno, da skupnost socialnih zavodov, ki združuje vse domove, upošteva te smernice in se po njih ravna. A obstajajo nekatere ovire, saj vsi domovi zaradi specifike gradnje ali drugih specifik ne morejo zagotoviti primerne organizacije dela, da bi čim bolj preprečili širjenje. Pojasnil je tudi, da na ministrstvu niso množično pozivali, naj sorodniki stanovalce jemljejo v domačo oskrbo, saj je to zelo zahtevno. Bo pa cena oskrbe starostnikov, ki jih bodo svojci v epidemiji vzeli v domačo oskrbo, ostala enaka, odštela se bo le cena hrane.

DSO Ljutomer je postal novo večje žarišče virusa v Sloveniji

Ljutomer po številu okužb s koronavirusom že na četrtem mestu




Več v Črna kronika