V DSO Ljutomer zabeležili še dve okužbi

Okužbo so potrdili pri enem stanovalcu in enem zaposlenem. Skupno je sedaj v domu 43 potrjenih okužb, stanje obolelih pa je stabilno.

Prlekija-on.net, sobota, 4. april 2020 ob 10:59
DSO Ljutomer

DSO Ljutomer

V Domu starejših občanov Ljutomer se je število okuženih z novim koronavirusom povečalo na 43. Okužbo so potrdili pri enem stanovalcu in enem zaposlenem. Skupno je sedaj v domu 43 potrjenih okužb, stanje obolelih pa je stabilno.

Prvi dve okužbi sta pri stanovalcih bili sicer potrjeni v petek, nato pa je število hitro pričelo naraščati, ko so opravili vsak dan teste pri večjem številu stanovalcev. V nedeljo so nato zabeležili dodatne štiri, v ponedeljek je število naraslo že na 16, v torek na 22, v sredo na 33, v četrtek na 41 ter v petek na 43. Okuženih je 39 stanovalcev in štirje zaposleni. V domu je sicer 90 zaposlenih in 152 stanovalcev.

Da bi preprečili širitev okužb med stanovalci, so v četrtek 15 zdravih stanovalcev preselili v glamping naselje Bioterme v Moravce v Slovenskih goricah. Selitev je potekala brez zapletov, varovance so preselili zaposleni DSO Ljutomer in ZD Ljutomer, v pripravljenosti so bili tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci. V domu se je s tem sprostilo deset sob, po katerih bodo sedaj lahko razporedili stanovalce, ki ostajajo tam. Dom bodo razdelili tudi na tri izolirana območja, v prvem bodo zdravi, v drugem s sumom na okužbo, v tretjem pa oboleli stanovalci.

Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom tako znaša 977

V petek 43 primerov okužb s koronavirusom, dve osebi sta umrli


Z velikimi fizičnimi in psihičnimi napori delajo v zelo zahtevnih razmerah

Kot so ob tem zapisali v obvestilu v DSO, se v domu v teh dneh posvečajo izključno svojim stanovalcem in z velikimi fizičnimi in psihičnimi napori delajo v zelo zahtevnih razmerah. "Verjemite, da le z veliko entuziazma ter žrtvovanja zmoremo opraviti svoje delo. Vse kar se dogaja je novo, nihče ni imel izkušnje s čim podobnim. Vsi mi bomo v prihodnje delali in živeli drugače. Upamo, da bodo med nami v bodoče zaživele tudi drugačne navade in se bomo odvadili pavšalnih neutemljenih kritik, tudi v medijih, kot npr. to, da dom ni bil ustrezno zaprt, ter da smo 30-tim občanom še naprej razvažali malice," so ob tem zapisali.

Dodali so še: "Navajamo:
- stanovalcem smo, še preden so z MZ bili podani ukrepi, prepovedali izhode iz območja doma. Vsi so bili o tem obveščeni, nekateri posebej opozorjeni, pred vrati so o tem napisi, glavna vrata so zaklenjena (že od 6.3.), dovoljeno je gibanje le na območju zavoda, ki je ograjeno z rdečim trakom, podobno, kot sedaj celoten park. Naš dom je odprtega tipa, omejevanje gibanja stanovalcev je uredil sedanji aktualni državni odlok (29.3).
- glede nadaljnjega razvoza hrane drugim starostnikom smo takoj po dogodku povprašali dežurnega epidemiologa, ki je podal soglasje, da se to lahko izvaja še naprej. Takoj smo kontaktirali vse odjemalce in jih povprašali, ali želijo še naprej dobivati hrano glede na pristonost korona virusa v našem domu. Veliko se jih je za to odločilo, hvala za zaupanje. Kljub strokovni utemeljenosti in higienskih neoporečnosti smo pa začasno vendarle prenehali z razvozom in o tem obvestili odjemalce. Vsem pa sporočamo, da naša hrana ni "kužna", kot nekateri posamezniki v Ljutomeru stigmatizirajo dom in nihče ni bil ogrožen. Zaupamo našemu osebju, ki že leta strokovno in higiensko neporečno pripravlja hrano.

Tiste nekatere, ki imate v teh dneh več prostega časa in ga nekaj tega namenjate tudi za pisanje o našem domu in zaposlenih vas vabimo, da ga namenite tudi za kako dobro misel namenjeno vsem nam, zlasti pa, našim stanovalcem. Bodite zdravi!"

Spoštovani! V domu se v teh dneh posvečamo izključno svojim stanovalcem in z velikimi fizičnimi in psihičnimi napori...

Objavil/a Dom starejših občanov Ljutomer dne Petek, 03. april 2020
V DSO Ljutomer je do danes bilo zabeleženih 41 okužb s koronavirusom

Občina Radenci bo za ZD Ljutomer in DSO Ljutomer donirala tisoč mask




Več v Črna kronika