Sto študentov hkrati opravljalo izpit na daljavo

Študenti so v času epidemije koronavirusa pisali prvi izpit na daljavo

Prlekija-on.net, petek, 17. april 2020 ob 16:53
Študenti so izpit opravljali na daljavo

Študenti so izpit opravljali na daljavo

Študenti slovenskih univerz predavanjem sledijo na daljavo, izpitov z večjo skupino študentov pa univerze še ne izvajajo. Včeraj je 120 študentov zdravstvene nege na Alma Mater Europaea pisalo prvi množični izpit na daljavo v Sloveniji.

"Sledili smo varnostnim standardom, ki jih najboljše univerze pri sprejemnih izpitih na daljavo uporabljajo že leta," pravi Marko Bencak, vodja informacijskega oddelka Alma Mater. "Goljufanje je praktično nemogoče. Vsak študent prejme drugo kombinacijo vprašanj z večje baze vprašanj, čas pri vsakem vprašanju je omejen, vračanje na prejšnje vprašanje ni mogoče. Študenta program ves čas slikovno in zvočno snema."

"Zdravstvenih delavcev v državi primanjkuje, v času epidemije še toliko bolj. Če študenti snov znajo, želimo, da znanje pokažejo, da se bodo čim prej vključili v delo v bolnišnicah," je dodal Edvard Jakšič, vodja študija zdravstvene nege.

Študenti so s prvim izpitom na daljavo zadovoljni. "Navodila so bila enostavna, tehničnih težav nismo imeli. Najbolj mi je všeč, da nam fakulteta omogoča sprotno opravljanje izpitov in nam ni treba čakati na konec epidemije." je navdušen Jan Ivanuša, študent prvega letnika zdravstvene nege.

Že en teden pred razglasitvijo epidemije, študij prestavili na splet

Alma Mater je zaradi varovanja zdravja študentov prva v državi, že en teden pred razglasitvijo epidemije, študij prestavila na splet. "Zadnje predavanje smo izvedli na Dunaju v sodelovanju z Wirtschaftsuniversitat na doktorskem študiju projektnega managementa. Na tem študiju, ki je kombinacija študija na daljavo in študijskih srečanj v večjih evropskih mestih, pripravljajo doktorate kandidati s sedemnajstih držav," pove profesor Mladen Radujković, do nedavnega predsednik mednarodnega združenja projektnega managementa IPMA.

Alma Mater je že leta vodilna v državi pri uvajanju tehnoloških novosti. Leta 2010 je prva v državi začela s snemanjem predavanj, kar je omogočilo študentom, da lahko predavanja poslušajo večkrat in jim sledijo takrat, ko jih zaradi službenih obveznosti ali vremenskih razmer niso mogli obiskati v živo. "Ob snežnem metežu pred leti, ko so vse fakultete odpovedale predavanja, smo jih mi izvedli in študenti so jih spremljali v živo. V okencu za klepet so profesorju postavljali vprašanja, on je sproti odgovarjal" pove dr. Barbara Toplak Perovič, glavni tajnik univerze. Pred osmimi leti se je Alma Mater kot prva od slovenskih fakultet vključila v program tehnološkega velikana Apple, v okviru katerega je vsak magistrski študent projektnega managementa prejel iPad. Je tudi fakulteta z najvišjo stopnjo zaposljivosti v državi, delodajalci z Avstrije pa nudijo študentom fizioterapije štipendije in jih po študiju zaposlijo.



Več v Kultura in izobraževanje