40 obolelih iz DSO Ljutomer naj bi premestili v ptujsko bolnišnico

Predstavili so zahtevo ministrstva za zdravje za vzpostavitev oddelka v ptujski bolnišnici s koronavirusom pozitivnimi bolniki

Prlekija-on.net, torek, 21. april 2020 ob 11:481
Iz DSO Ljutomer naj bi premestili 40 okuženih na Ptuj

Iz DSO Ljutomer naj bi premestili 40 okuženih na Ptuj

Danes je zaokrožila informacija, da namerava Ministrstvo za zdravje v Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj pripeljati 40 okuženih s koronavirusom iz Doma starejših občanov Ljutomer. V domu je sicer do danes bilo 110 potrjenih okužb, od tega pri 82 stanovalcih, 22 zaposlenih v DSO in 7 zunanjih zaposlenih. Kar nekaj stanovalcev in osebja je vmes sicer že ozdravelo, v torek pa prvič po 25 dneh ni bilo nove potrjene okužbe v domu.

Ob 12. uri so sklicali novinarsko konferenco Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, na kateri so predstavili zahtevo ministrstva za zdravje za vzpostavitev oddelka v ptujski bolnišnici s koronavirusom pozitivnimi bolniki. Na novinarski konferenci so potrdili, da bo ptujska bolnišnica postala covid bolnišnica, tako da bo na Ptuj premeščenih 40 asimptomatskih okuženih stanovalcev iz DSO Ljutomer.

Popoldne po seji vlade na Brdu pri Kranju je sicer minister za zdravje Tomaž Gantar dejal, da se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna. Oskrbovancev tako ne bodo premeščali na Ptuj.

DSO Ljutomer

Oskrbovancev iz DSO Ljutomer ne bodo premeščali v ptujsko bolnišnico, sedaj se omenja Ormož


Minister: Dom ni upošteval navodil

Minister za zdravje, Tomaž Gantar, je sicer na današnji seji odbora za zdravstvo, kjer je bilo govora o situaciji v domovih za starejše v času epidemije koronavirusa, povedal, da so bili deležni kritik zaradi zapiranja domov za starejše, česar določeni domovi niso spoštovali. "Od 102 domov, jih je 5, kjer so razmere kritične. Med njimi je tudi dom, ki navodil ni upošteval. Naj zaradi tega preselimo vse oskrbovance v bolnišnice?" Ob tem je imel v mislih ljutomerski dom, od koder bo sedaj 40 bolnikov umaknjenih v ptujsko bolnišnico, da se v ljutomerskem domu uredijo razmere.

V lokalni skupnosti o nameri niso bili obveščeni

Že dopoldan se je odzvala županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, ki je zapisala, da lokalna skupnost o namerah ni bila obveščena niti s strani ministrstva niti s strani vodstva SB Ptuj. "Seznanjeni ni bil niti regijski štab CZ. O nameri namestitve obolelih v ptujsko bolnišnico torej nismo bili obveščeni - šele po tem ko smo sami pričeli z iskanjem informacij, so nam v vodstvu ptujske bolnišnice potrdili, da se bo to tudi zgodilo."

"To, da se lokalno skupnosti v takih primeri popolnoma izključI je nepojmljivo. To se na tak način pač ne počne," je še med drugim zapisala županja in dodala: "MO PTUJ nimamo zadržkov sodelovati pri problematiki Covida vseeno pa menimo, da je takšne ukrepe potrebno predhodno uskladiti z vsemi deležniki, s ciljem preprečevanja tveganj, ki jih prinašajo."

Celoten županjin zapis je spodaj.

[ODZIV MO PTUJ] na PREMESTITEV 40 varovancev DU Ljutomer v SB Ptuj "ZA LJUDI MORAMO POSKRBETI" 1) Županja in lokalna...

Objavil/a Nuška Gajšek dne Torek, 21. april 2020
DSO Ljutomer

V DSO Ljutomer niso zabeležili novih okužb


Eno večjih žarišč koronavirusa v državi je DSO Ljutomer

V Ljutomeru doslej zabeležili devet smrti zaradi koronavirusa




Več v Črna kronika