Oskrbovancev iz DSO Ljutomer ne bodo premeščali v ptujsko bolnišnico, sedaj se omenja Ormož

Po seji vlade na Brdu pri Kranju je minister za zdravje Tomaž Gantar dejal, da se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna

Prlekija-on.net, sreda, 22. april 2020 ob 00:322
DSO Ljutomer

DSO Ljutomer

Ministrstvo za zdravje je od ptujske bolnišnice zahtevalo, da vzpostavi oddelek za bolnike s covidom-19, kamor bi premestili oskrbovance iz DSO Ljutomer. A se zaposleni s tem niso strinjali. Po seji vlade na Brdu pri Kranju je nato minister za zdravje Tomaž Gantar dejal, da se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna. Zato bo poiskal novo rešitev, je poročala STA.

Na Ptuj v tamkajšnjo bolnišnico so iz Ljutomera nameravali premestiti oskrbovance, asimptomatske bolnike, ki ne potrebujejo hospitalizacije, "da bi lahko v domu vzpostavili normalne razmere, možnost delitve oskrbovancev na okužene in neokužene, razkuževanje prostorov in kar je še treba" je povedal Gantar, a bodo glede na upor bolnišnice, ki ga je Gantar označil kot nepotreben, našli drugo rešitev, še piše STA. "Na nek način me je sram za kolege, ki ne želijo pomagati ljudem v domu starejših," je bil oster Gantar.

Iz DSO Ljutomer naj bi premestili 40 okuženih na Ptuj

40 obolelih iz DSO Ljutomer naj bi premestili v ptujsko bolnišnico


"Ali bomo poskusili zadeve reševati kadrovsko, omenili so mi možnost rešitev v Ormožu ... Najbolje, da grem sam tja, da na samem kraju vidim, katere rešitve bi bile mogoče," je še povedal minister, kot razloge za zaplet pa je omenil, da se manjše bolnišnice vedno bojijo, da bi jih na nek način spreminjali ali ukinjali. Zato je vodstvu pojasnil, da ne bi šli v spremembo odlokov in da gre za začasno rešitev, za mesec ali dva. "A očitno je bilo vseeno razumljeno narobe. Če ne želijo razumeti, zakaj je to smiselno in da bi na ta način pomagali, se z njimi nimam več kaj pogovarjati," je po poročanju STA še povedal minister. Sam je sicer priznal, da je selitev starostnikov, ki so navajeni bivati v domu, težavna in jih s tem izpostavljajo dodatnemu stresu. "Po drugi strani pa moramo tam razmere urediti, ker v Ljutomeru ne gre več, kot je šlo do zdaj," je še povedal.

»Nismo bili pripravljeni, kaj šele obveščeni«

Na dogajanje se je že dopoldan odtvala tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, ter nato še popoldan, kjer je pojasnila, da "je prišlo do izjemne situacije, ki je bila marsikje razumljena napak". Zaradi tega je sporočila, da Ptujčanke in Ptujčani nikoli niso ter ne bodo nikogar stigmatizirali ali zavračali. "Nasprotno. Kdorkoli bo iskal pomoč, jo bo pri nas tudi našel. Za vse ljudi je potrebno poskrbeti. Niso sami krivi, da so zboleli. Vsi smo ljudje. In v tem času si je potrebno pomagati," je zapisala ter med drugim dodala, da za sprejem 40 Covid-19 pozitivnih bolnikov, ki sicer ne kažejo bolezenskih znakov, vsi deležniki v Mestni občini Ptuj niso bili pripravljeni, kaj šele obveščeni.

Celotna njena izjava je spodaj.

Danes je prišlo do izjemne situacije, ki je bila marsikje razumljena napak, zato želim sporočiti slednje. Ptujčanke in...

Objavil/a Nuška Gajšek dne Torek, 21. april 2020


Več v Črna kronika