Francu Žličarju v spomin

Vsi, ki smo dolga leta delali z njim, cenimo njegov veliki doprinos k ljutomerskemu vinogradništvu, njegova dela pa naj bodo za vzgled mladim generacijam

Prlekija-on.net, petek, 24. april 2020 ob 08:541
Franc Žličar

Franc Žličar

Franček je začel svojo življenjsko delovno pot v Vinogradniško - živinorejski zadrugi Ljutomer, leta 1953, kot referent za vinogradniško proizvodnjo.

Delo v službi in domačem vinogradu mu je bilo v veliko veselje. Ljubil je naravo, bil je vinogradnik po duši.

Hitro je napredoval in postal upravnik vinogradniške proizvodnje v podjetju VŽK Ljutomer. Zaslužen je za obnove vseh vinogradniških površin, ki so spadale k podjetju. Leta 1984 je bil imenovan za direktorja Ljutomerske vinske kleti, ki je obsegala pridelavo in predelavo grozdja, ter nego vina in trženje. Pod njegovim vodstvom je zaslovel "Lutomer-rizling" na angleškem trgu. Klet je v tistem času dobivala najvišja odličja na domačih in najpomembnejših svetovnih ocenjevanjih v Montrealu, Bruslju, Parizu in ZDA. Na tem odgovornem delu direktorja, je bil vesten in za vzgled mnogim mlajšim vse do upokojitve leta 1993.

Franc Žličar in Mihael Kuhar

Mihael Kuhar prevzel skrb nad mestno trto


Poleg službenih obveznosti in dela v domačem vinogradu, je bil tudi ustanovni član Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer. Ob 125 letnici prvega Vinorejskega društva v Sloveniji so leta 1997 ljutomerski vinogradniki prejeli od mariborskega župana g. Križmana cepljenko najstarejše trte na svetu, ki raste na Lentu v Mariboru. Gospod Žličar je dobil častno nalogo skrbnika trte posajene v atriju mestne hiše in s tem je postal ljutomerski mestni viničar. To funkcijo je opravljal vse do leta 2012.

Prva vinska kraljica v Sloveniji je bila izbrana v Ljutomeru leta 1986, kronal jo je gospod Žličar pod pokroviteljstvom podjetja Ljutomerčan, obrat Ljutomerska klet.

Vsi, ki smo dolga leta delali z njim, cenimo njegov veliki doprinos k ljutomerskemu vinogradništvu, njegova dela pa naj bodo za vzgled mladim generacijam.

Franc Žličar

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer

Svečana trgatev

Svečana trgatev mestnega trsa v Ljutomeru




Več v Črna kronika