Živilske trgovine bodo v nedeljo po praznikih lahko odprte

Odpravili so tudi ukrep, da ranljive skupine lahko nakupe opravljajo samo v določenem času, danes pa bodo obravnavali tudi predlog o preklicu odloka o omejitvi gibanja med občinami

Prlekija-on.net, sreda, 29. april 2020 ob 13:30
Živilske trgovine bodo 3. maja lahko odprte med 8. in 13. uro

Živilske trgovine bodo 3. maja lahko odprte med 8. in 13. uro

Vlada RS je na dopisni seji odpravila ukrep, ki s časovnim okvirom omejuje nakupovanje starejšim od 65 let, tudi izkazovanje z osebnim dokumentom ni več potrebno. Priporočajo pa, da ranljive skupine še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim, ker druge skupine potrošnikov takrat ne opravljajo svojih nakupov. Zaradi postopnega sproščanja ukrepov starejši od 65 let lahko, enako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi izven tega časovnega okvirja, v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne. Določba izkazovanja starosti se s tem odpravi.

Trgovine bodo v prazničnem tednu odprte le tri dni

V naslednjem tednu bodo trgovine odprte le tri dni


Kljub temu da so prodajalne ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, z izjemo bencinskih servisov in lekarn, se z namenom preprečevanja gneče v prodajalnah v času pred in po prvomajskih praznikih določi, da so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko v nedeljo, dne 3. maja 2020, odprte od 8.00 do 13.00 ure. V dneh pred in po prazniku (30. aprila in 4. maja) se pričakuje povečan obisk.

Dodana je tudi določba, da vlada vsakih sedem dni ugotavlja strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka, ob upoštevanju strokovnih razlogov zanje. O tem, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi, vlada obvesti Državni zbor in javnost.

Na današnji seji, ki se bo začela ob 18. uri, pa bo vlada obravnavala načrt sproščanja tudi drugih ukrepov, kar pomeni vnovično oživitev javnega potniškega prometa, odpiranje vrtcev in šol, obravnavali bodo tudi predlog o preklicu odloka o omejitvi gibanja med občinami.

Janez Janša

Vlada v sredo o načrtu sproščanja ukrepov




Več v Gospodarstvo