Vlada v sredo o načrtu sproščanja ukrepov

Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, je povedal Janez Janša

Prlekija-on.net, torek, 28. april 2020 ob 18:14
Janez Janša

Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da bo vlada v sredo razpravljala o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov v epidemiji COVID-19. Vlada bo načrt sproščanja omejitev, ki veljajo v času epidemije novega koronavirusa, obravnavala po sprejetju novele prvega protikoronskega zakona in zakona o državnih jamstvih za likvidnostna posojila podjetij. O obeh zakonskih predlogih danes odloča DZ.

"Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, kjer je lahko zagotovljena varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme," je sporočil Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je na seji podrobneje obrazložil predlog zakona, pri čemer je izpostavil, da drugi proti korona paket odpira 2-milijardno kreditno linijo za poslovne, gospodarske subjekte in posameznike, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, obenem pa naslavlja problem prenizkih razvojnih sredstev na ravni lokalne samouprave, zato se z njim dviga tudi povprečnine za občine, ki so v času epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo. Premier je v svojem nagovoru tudi izpostavil, da v Evropi še vedno poteka razprava o tem, kako preko evropskih mehanizmov zagotoviti dovolj sredstev za blažitev posledic epidemije za ohranitev kapacitet evropskega gospodarstva. "Jasno je, da od tako imenovano koronaobveznice, za katero bi solidarnostno jamčila celotna Evropska unija, ne bo nič. Tudi zaradi tega, ker bi bilo za to potrebno soglasje vseh držav in ratifikacija v parlamentih vseh držav. Trenutno torej ni nobene realne možnosti, da bi se to zgodilo," je ocenil premier in nadaljeval da je realna možnost, ki se najavljajo poleg vseh teh sprostitev, ki jih je Evropska komisija že najavila, neka produktivna kombinacija uporabe naslednjega evropskega proračuna skupaj s skladom za obnovo. Po njegovih besedah Slovenija podpira takšen pristop, ker je to realna možnost, da pridemo do nekih delujočih rešitev brez tega, da so zadaj dolgi postopki usklajevanja in ratifikacije.

Predsednik vlade je spregovoril tudi o likvidnosti slovenskega gospodarstva: "Posamezniki, ki se ukvarjajo s poslovno dejavnostjo lahko dobijo državna poroštva v visoki višini garancij za vse kredite, ki so jih od 13.3. do sedaj najele ali ki jih bodo najeli do konca leta za to, da odpravljajo posledice epidemije ali pa da blažijo te šoke. Zato, da ne posegajo po ukrepih zapiranja proizvodnje, ki je še perspektivna, da ne odpuščajo zaposlenih, da ne gredo v ukrepe, ki bi lahko povzročili zelo veliko škodo."

Predsednik vlade Janez Janša o likvidnosti slovenskega gospodarstva

Predsednik vlade Janez Janša: "Posamezniki, ki se ukvarjajo s poslovno dejavnostjo lahko dobijo državna poroštva v visoki višini garancij za vse kredite, ki so jih od 13.3. do sedaj najele ali ki jih bodo najeli do konca leta za to, da odpravljajo posledice epidemije ali pa da blažijo te šoke. Zato, da ne posegajo po ukrepih zapiranja proizvodnje, ki je še perspektivna, da ne odpuščajo zaposlenih, da ne gredo v ukrepe, ki bi lahko povzročili zelo veliko škodo."

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Torek, 28. april 2020

Dvigajo pa tudi povprečnine za občine: "Dvigamo tudi povprečnine za občine, ki so v času te epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo. Županom in vsem, ki so bili vključeni v to aktivnost v razmerah, s kakršnimi se prej nikoli še soočali, se še enkrat iskreno zahvaljujem. Ta sredstva, ki jih bodo dobili s pomočjo višjih povprečnin, niso sredstva za odpravljanje posledic korone, to so sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje."

Predsednik vlade Janez Janša o povprečninah za občine

Predsednik vlade Janez Janša: "Dvigamo tudi povprečnine za občine, ki so v času te epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo. Županom in vsem, ki so bili vključeni v to aktivnost v razmerah, s kakršnimi se prej nikoli še soočali, se še enkrat iskreno zahvaljujem. Ta sredstva, ki jih bodo dobili s pomočjo višjih povprečnin, niso sredstva za odpravljanje posledic korone, to so sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje."

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Torek, 28. april 2020


Več v Slovenija