Pri frizerju obvezno pranje las s šamponom, priporočljivo že tudi prej doma

Tako stranka kot zaposleni nosijo zaščitne maske, obvezno je razkuževanje vseh pripomočkov in površin po uporabi...

Prlekija-on.net, nedelja, 3. maj 2020 ob 14:361
Obvezno je razkuževanje vseh pripomočkov in površin po uporabi

Obvezno je razkuževanje vseh pripomočkov in površin po uporabi

Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, od ponedeljka, 4. maja naprej, dovoljuje obratovanje frizerskih salonov. V času epidemije COVID-19 je potrebno poleg dobre higienske prakse, ki velja za posamezne storitve, upoštevati še dodatne ukrepe, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Frizerstvo sodi med tvegane dejavnosti, saj med delom ni možno zagotoviti ustrezne razdalje med izvajalcem in stranko. Kljub upoštevanju vseh navedenih ukrepov zato še vedno obstaja možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom med osebama, opozarjajo.

Vsa podrobna navodila za stranke in zaposlene najdete tukaj
Obisk letnih vrtov bo odslej še en čas precej drugačen, kot smo vajeni

Tako bo na gostinskih terasah: razdalja vsaj 1,5 m, razkuževanje površin, uporaba maske na sanitarijah...


Tako stranka kot zaposleni v zaščitnih maskah

Splošne ukrepe morajo upoštevati tako izvajalci storitev (zaposleni) kot tudi stranke. Izvajalci in stranke morajo med drugim biti brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura), pogosto naj si umivajo in razkužujejo roke (npr. z razkužilom na osnovi 60 do 80 % alkohola), upoštevajo naj higieno kihanja in kašljanja. Ob tem naj se ne dotikajo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, preden so roke umite ali razkužene, zaposleni morajo nositi obrazno masko in vizir ali kirurško masko IIR in zaščitna očala. Obrazno ali kirurško masko morajo nositi tudi stranke.

Stranke naj se čim manj dotikajo različnih predmetov in površin, le toliko, kot je nujno potrebno. Naročanje strank naj poteka po telefonu, priporočajo pa brezstično plačevanje. Starejši in bolniki s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji potek bolezni morajo še posebej pozorno upoštevati preventivne ukrepe in se dodatno zaščititi. Dokler epidemija ne izzveni tem osebam odsvetujejo obisk frizerskega salona. Izvajanje storitev, kot je npr. oblikovanje obrvi, barvanje trepalnic, urejanje brade zaenkrat odsvetujejo.

Obvezno pranje las ter razkuževanje vseh pripomočkov in površin

Izvajalci storitev - zaposleni, morajo upoštevati, da naročanje strank naj poteka po telefonu, v salonu naj bo le toliko strank, kolikor jih lahko naenkrat postrežejo, zaradi dinamičnega procesa dela naj bo razdalja med delovnimi pari (od enega para frizer - stranka do drugega para) vsaj 2 metra. Med stranko in frizerjem pa 1 meter oz. največja možna razdalja, ki jo narava dela dopušča.

V čakalnici ni čakajočih, izjema je spremljevalec otroka ali invalida, v salonu mora biti zagotovljena možnost umivanja in razkuževanja rok za zaposlene ter razkuževanja rok za stranke. Delo naj bo organizirano tako, da stranke v salonu ne čakajo, v salonu tudi naj ne bo na razpolago časopisov, revij, igrač... Zaposleni si tudi umije ali razkuži roke pred in po delu z vsako stranko ter vmes, če delo prekine.

Vse frizerske storitve se izvajajo po obveznem predhodnem pranju las s šamponom v frizerskem salonu (o tem frizer stranko seznani že pri dogovoru za termin). Poleg tega je zaželeno, da si stranka že sama doma opere lase s šamponom. Zaposleni masko naj zamenja na 2 do 3 ure oz. prej, če se zmoči. Vizir za pred delom z naslednjo stranko obriše z alkoholnim razkužilom, enako zaščitna očala.

Po vsaki stranki je treba očistiti in razkužiti pribor in pripomočke (škarje, glavnike, sponke, krtače...) z izjemo tistih, ki so za enkratno uporabo ali se sterilizirajo. Pri uporabi razkužila dosledno upoštevamo navodila proizvajalca, še zlasti kontaktni čas (čas, ki je potreben, da razkužilo na predmetih uniči mikrobe). Držalo in gumbe fena se po vsaki stranki obriše z razkužilom. Zaradi nevarnosti električnega udara se fena z razkužilom ne škropi (spreja). Po vsaki stranki se očisti in razkuži odlagalne površine za delovne pripomočke in naslonjala stola za glavo in za roke ter površine, kamor stranka odloži svojo torbo. V primeru stolov iz tkanine, ki jih je težje razkužiti, naj se uporabi polivinilna prevleka za enkratno uporabo.

Delovna oblačila naj bodo iz materiala, ki se pere pri temperaturi najmanj 60°C, bolje 90°C. Tudi bisače naj se perejo pri temperaturi najmanj 60°C, bolje 90°C, ogrinjala za stranko pa naj bodo za enkratno uporabo. Če so pralna,se zamenjajo za vsako stranko in perejo pri temperaturi 60°C. Prostore (tla, sanitarije...) se očisti vsaj enkrat dnevno po priporočilih za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času epidemije COVID-19. Prostore je treba redno in učinkovito zračiti v skladu z navodili za prezračevanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času širjenja okužbe COVID-19.

Ob vstopu razkuževanje rok in ves čas nošenje maske

Stranka se na storitev naroči le takrat, ko je brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana temperatura, motnje okušanja, vonja...). V primeru, da stranka zboli, že dogovorjeni termin odjavi. Enako velja, če živi v gospodinjstvu z nekom, ki ima znake okužbe dihal, če je v izolaciji ali v karanteni.

Takoj ob vstopu v prostor si razkuži roke, ves čas storitve nosi obrazno masko ali po možnosti kirurško masko IIR. Torbe in garderobo odlaga na točno določeno mesto. S seboj naj ima čim manj stvari, samo to, kar nujno potrebuje. Čim manj se dotika različnih predmetov in površin, le toliko, kot je nujno potrebno. Pred izhodom si razkuži roke, sname in odvrže masko v koš ter si ponovno razkuži roke.



Več v Gospodarstvo