Tudi knjige bodo morale v »7-dnevno karanteno«

Te dni knjižnice ponovno odpirajo svoja vrata, v času karantene, ko so bile zaprte, pa so si Slovenci izposodili 90.000 e-knjig v spletni knjižnici Biblos

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. maj 2020 ob 20:24

Ta teden se po državi odpira tudi večina knjižnic, muzejev in galerij, ki so bile zaprte zaradi epidemije koronavirusa. V sredo, 6. maja, se tako odpira tudi Splošna knjižnica Ljutomer, a v omejenem obsegu. Uporabniki bodo lahko knjižnico obiskali le z zaščitno masko, ob vhodu v knjižnico si bodo morali razkužiti roke.

Prosti pristop do gradiva za zdaj še ne bo mogoč, tudi čitalnici ostajata zaprti in ni dostopa do računalnikov. Gibanje po knjižnici bo omejeno le na prevzem gradiva po predhodnem naročilu, podaljšanje članstva in poravnavo finančnih obveznosti. Vrnjene knjige pa se odlagajo za 7 dni v karanteno (na vsakem oddelku posebej za to dodeljen prostor).

Delovni čas knjižnice bo od 8. do 16. ure, v soboto bo zaprto. S knjižnice še sporočajo, da se z vračanjem knjig ne mudi. Zelo pa priporočajo uporabo storitev e-knjižnice ter izposojo e-knjig na portalu Biblos. Pokličete jih lahko tudi na 02 584 12 36.

Splošna knjižnica Ljutomer

Ljutomerska knjižnica se odpira v sredo. Ob obisku bo potrebno upoštevati vsa priporočila in navodila.


Slovenci so si v času karantene izposodili 90.000 e-knjig v spletni knjižnici Biblos

V času karantene, ko so bile knjižnice zaprte, je bil edini način izposoje slovenskih e-knjig prek Biblosa, edine slovenske e-knjižnice. Ta je nastala leta 2013 pod okriljem Beletrine v tesnem sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic in institutom Izum, skrbnikom sistema Cobbis. Od sredine marca so v e-knjižnici Biblos, v kateri je na voljo že več kot 4000 knjižnih naslovov, vanjo pa je vključenih 61 knjižnic, zaznali eksponentno rast izposoje, ki verjetno napoveduje dolgoročne spremembe bralnih navad.

Pretekli praznični vikend beleži Biblos, ki ima že 25.000 uporabnikov, v povprečju blizu 1.500 izposoj na dan. Skupnih izposoj, odkar se je javno življenje v Sloveniji zaradi razglasitve epidemije ustavilo, pa je že 90.000 (za primerjavo, lani je bilo v celem letu zabeleženih 98.000 izposoj). V tem času si je vsak uporabnik v povprečju izposodil 3,6 knjige, obiskovalcev pa je bilo do 10.000 na dan. Povprečna dnevna izposoja celotnega obdobja do zdaj je 1.740, najvišja dnevna pa kar 2.667. Biblos pa se širi tudi preko geografskih meja, uporabniki prihajajo kar iz 72 različnih držav, največ jih je poleg Slovenije še iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Velike Britanije, Belgije, Nemčije, Švice, ZDA in Luksemburga. Zaradi velikega zanimanja in stalnega porasta uporabnikov je tehnična ekipa Beletrine v času karantene naredila tudi več nadgradenj in prilagoditev za izboljšanje sistema ter s tem tudi uporabniške izkušnje. Tehnična podpora pa je zagotovljena tudi novim uporabnikom, ki sistema še ne obvladajo.

Biblos je ves čas krize, ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte, bralcem omogočal neprekinjen stik s knjigo in jim ponujal možnost branja najnovejših knjižnih poslastic iz varnega zavetja doma, ob tem pa so spoznali tudi prednosti e-knjig pred fizičnimi: dostopne so 24 ur na dan 7 dni v tednu, bralnike in druge naprave za branje lahko učinkovito razkužujemo, knjigo si lahko izposodimo od doma in nimamo zamudnin, saj se po dveh tednih sama vrne na digitalno polico. Izkušnja Biblosa je tudi vključujoča, saj je oddaljeni dostop od koderkoli in kadarkoli v veliko pomoč gibalno oviranim, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice, slabovidni bralci pa si lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev. Zato verjamemo, da se bo del slovenskih bralcev za vedno preselil med e-knjige, ki čakajo na policah uporabnikom prijazne platforme, ki se nenehno posodablja in izboljšuje.



Več v Kultura in izobraževanje