Podpisali pogodbo za prodajo dela Tovarne sladkorja Ormož

Nov lastnik na mestu nekdanje tovarne namerava vzpostaviti logistični center, saj meni da gre za izredno strateško lokacijo, glede na to, da je območje v bližini meje z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko

Prlekija-on.net, sreda, 13. maj 2020 ob 20:101
Tovarna sladkorja Ormož

Tovarna sladkorja Ormož

Kot poroča KTV Ormož, koprski podjetnik Sebastjan Vežnaver oziroma njegovo podjetje LCO d.o.o. kupuje Tovarno sladkorja Ormož v likvidaciji. Pogodba je po poročanju KTV podpisana in že potekajo plačilni roki iz pogodbe. Vežnaver na mestu nekdanje tovarne namerava vzpostaviti logistični center, saj meni da gre za izredno strateško lokacijo, glede na to, da je območje v bližini meje z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko.

Pri tem gre za približno 20 hektarjev velik del nekdanje tovarne sladkorja, ki je s proizvodnjo zaključila leta 2006. Del tovarne je leta 2017 kupila skupina Agrana-Studen, ki je vzpostavila pakirno-logistični center za zahodni Balkan. Drugi del kupuje Vežnaver. O višini kupnine tako kupec kot prodajalci molčijo, logistični center pa naj bi začel delovati v roku enega leta, še poroča KTV Ormož.

Tovarna sladkorja Ormož

Skupina Agrana-Studen kupila del tovarne sladkorja v Ormožu


Tovarno sladkorja v Ormožu zaprli leta 2006

Tovarna sladkorja Ormož je pričela delovati leta 1980, zgradili pa so jo s pomočjo domačih in tujih kredov ter prispevkov 129 domačih podjetij. Tovarno so leta 1997 prevzeli nizozemski lastniki ter jo leta 2006 zaradi evropske sladkorne reforme in ob podpori države zaprli. Za zaprtje in prestrukturiranje tovarne so lastniki in država prejeli evropska sredstva v višini skoraj 35 milijonov evrov.

Izsledki študije mariborske kmetijske fakultete o možnostih ponovne pridelave sladkorne pese in proizvodnje sladkorja v Sloveniji so pred leti sicer pokazali, da bi med drugim oživitev pridelave sladkorne pese lahko bila ekonomsko upravičena, potencialno pa tudi investicija v tovarno, na drugi strani pa je Slovenija zaradi nepravilnosti pri zapiranju TSO, morala plačati še 8,7 milijona evrov. V reviziji je bilo namreč ugotovljeno, da program ni bil ustrezno izveden, saj niso porušili silosov za shranjevanje sladkorja. Država je vztrajala, da je bila ohranitev silosov predvidena, zato ni šlo za kršitev pogoja za popolno odstranitev proizvodnje, vendar je spor izgubila, ker je tožbo vložila prepozno in jo je sodišče zavrglo.

Leta 2013 so na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru predstavili posebno študijo, ki je pokazala, da je bilo zaprtje tovarne sladkorja v Ormožu velika napaka in da bi se pri nas spet splačalo zgraditi tovarno sladkorja. Leto pozneje je TSO hotela oživiti tudi skupina posameznikov z donacijami, a neuspešno. Tudi v naslednjih letih so se vrstili poskusi, da bi tovarno ponovno oživeli ali zgradili novo, a je do danes ostalo samo pri poskusih.

Tovarna sladkorja Ormož

Študija pokazala, da je bilo zaprtje tovarne sladkorja v Ormožu velika napaka


Tovarna sladkorja Ormož

Skupina posameznikov želi z donacijami oživiti Tovarno sladkorja Ormož




Več v Gospodarstvo