Šaleški APZ v Ljutomeru

V Ljutomeru bomo lahko spet prisluhnili vrhunskemu zborovskemu petju

Smiljan Pintarič, sreda, 2. marec 2011 ob 09:21
Šaleški APZ

Šaleški APZ

V Ljutomeru bomo lahko spet prisluhnili vrhunskemu zborovskemu petju. Vajeni smo že, da ljutomerski Orfej vabi v goste najodličnejše vokalne zasedbe od blizu in daleč. Tokrat se veselimo odličnega slovenskega zbora, dobitnika visokih in bleščečih priznanj na tekmovanjih doma in v tujini. V soboto, 5. marca ob 18. uri bomo lahko v ljutomerski cerkvi prisluhnili Šaleškemu akademskemu pevskemu zboru iz Velenja. Glede na odličnost zbora in njegove umetniške vodje, profesorice Danice Pirečnik, bi bilo takšen glasbeni večer škoda zamuditi.

Šaleški akademski pevski zbor iz Velenja sodi med vidnejše in kakovostnejše pevske zasedbe v Sloveniji. Deluje od leta 1999. Od ustanovitve ga vodi glasbena pedagoginja in zborovska dirigentka Danica Pirečnik. Zbor se je predstavil na številnih koncertih v Sloveniji, gostoval pa je tudi na Madžarskem, Hrvaškem, v Srbiji, Grčiji, Italiji, na Češkem in v Bolgariji. Udeležili so se tudi številnih zborovskih tekmovanj, s katerih so se vedno vrnili s priznanji najžlahtnejšega leska. Med večjimi uspehi zbora v zadnjih letih moramo izpostaviti osvojitev prve nagrade v kategoriji mešanih zborov in velike nagrade na tekmovanju v bolgarski Varni. Z zmago na omenjenem tekmovanju so se uvrstili tudi na finalni koncert za Veliko nagrado Evrope (European Grand Prix for Choral Singing 2010).

V letih 2007 in 2008 se je zbor posvečal sodobni slovenski zborovski glasbi, ki jo je predstavil na Hrvaškem (2007) in Češkem (2008). Leta 2008 so izdali prvo glasbeno zgoščenko z naslovom »Gloria«, ki poslušalcem ponuja užitke ob odličnih izvedbah sakralne zborovske glasbo. Ob koncu lanskega leta so izdali še drugo zgoščenko, na kateri se predstavljajo z izborom skladb iz svojih koncertnih programov v zadnjih desetih letih.

Profesorica Danica Pirečnik vodi Šaleški APZ od nastanka. Gospa Pirečnik je po končani Srednji šoli za glasbeno in baletno izobraževanje v Ljubljani, nadaljevala študij na Akademiji za glasbo. Po diplomi se je posvetila zborovodstvu. Z dekliškim zborom velenjske gimnazije in Mešanim mladinskim zborom Šolskega centra Velenje je dosegla številne uspehe. Na festivalih v Zagorju in Celju je z njima osvojila številne zlate plakete. Profesorica Danica Pirečnik je s svojimi zbori osvojila številna prva mesta in prestižne nagrade na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

V Ljutomeru se torej obeta se torej še en izjemen zborovski večer. Ne zamudite ga!

Vstopnice (10 EUR za odrasle, 5 EUR za študente in dijake) so na voljo pri pevkah in pevcih Komornega zbora Orfej, kupiti pa jih bo mogoče tudi pol ure pred koncertom.


Več v Kultura in izobraževanje