V času nadzora hitrosti izstopali posamezniki z visokimi prekoračitvami

En voznik je v naselju, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, vozil s hitrostjo 95 km/h, drugi je na delu avtoceste, kjer je omejitev hitrosti 110 km/h, vozil s 163 km/h...

Prlekija-on.net, četrtek, 21. maj 2020 ob 16:32
Maraton nadzora hitrosti, foto: policija

Maraton nadzora hitrosti, foto: policija

Policisti so v sredo v 12-urnem nadzoru, ki je potekal na območju štirih policijskih uprav, ugotovili 527 prekoračitev hitrosti. Dan je minil z zgolj eno hujšo prometno nesrečo, poškodovani pa ni življenjsko ogrožen. Zadovoljni so, da večina voznikov spoštuje omejitve in vozi odgovorno. Vseeno pa se najdejo takšni, ki z visokimi prekoračitvami resno ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev. Zato znova pozivajo: Vozite previdno, le skupaj lahko poskrbimo, da bodo naše ceste varne za vse!

Na območju Policijske uprave Maribor so med 6. in 18. uro ugotovili 145 prekoračitev hitrosti, od tega 113 kršitev v naselju, kjer je problematika hitrosti največja, 9 kršitev izven naselja in 23 kršitev na avtocestah oziroma hitri cesti. Zaradi prekoračitev hitrosti so 141 kršiteljem izrekli globo, zoper enega kršitelja bodo podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče, tri kršitelje pa so opozorili.

Merjenje hitrosti bo potekalo na 629 lokacijah, foto: policija

V sredo in četrtek maraton nadzora hitrosti. Objavljamo vseh 629 lokacij.


Poostren nadzor so v sredo izvajali policisti štirih (od osmih) policijskih uprav, in sicer policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Maribor, na ostalih policijskih upravah pa so se policisti nadzoru pridružili ob rednem delu. Od 527 ugotovljenih prekoračitev hitrosti so jih obravnavali 55 na cestah izven naselja, 180 na avtocestah in hitrih cestah ter 292 v naseljih. Policisti so 317 voznikov obravnavali na kraju, 210 lastnikom vozil pa bodo poslana obvestila o kršitvi oziroma plačilni nalogi.

Merjenje hitrosti
Na avtocesti je voznik vozil s hitrostjo 189 km/h

Večina vozi odgovorno, izstopajo pa posamezniki z visokimi prekoračitvami

Kljub temu, da je večina voznikov prilagodila hitrost, in so vozili v skladu z omejitvami, še vedno izstopajo posamezniki. Navajamo nekaj primerov:

  • voznik je v naselju, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, vozil s hitrostjo 95 km/h
  • na avtocesti je voznik vozil s hitrostjo 189 km/h
  • na delu avtoceste, kjer je omejitev hitrosti 110 km/h, je voznik vozil 163 km/h
  • na hitri cesti, kjer je omejitev hitrosti 80 km/h, je voznik vozil s hitrostjo 141 km/
  • obravnavali so voznika, ki je v naselju prekoračil hitrost, v nadaljevanju pa je bilo z indikatorjem alkohola ugotovljeno, da je vozil pod vplivom alkohola (rezultat 0,97 mg/l)

Rezultati nekoliko slabši kot pred leti

V letu 2019, ko je maraton nadzora hitrosti potekal na vseh policijskih upravah hkrati, je bilo ugotovljenih 862 kršitev, medtem, ko so letos v prvem dnevu (ko je poostren nadzor potekal le na štirih policijskih upravah) ugotovili 527 kršitev. Zato voznike ponovno pozivajo, naj vožnjo prilagodijo omejitvam hitrosti in razmeram na cestah, da bodo ob koncu današnjega dne lahko vsi zadovoljno ugotovili, da je bilo kršitev, povezanih s prekoračitvijo hitrosti, manj kot pretekla leta.