Boni prenosljivi do drugega kolena; poziv tudi k uvedbi bonov v regionalnem okolju

Počivalšek se je odzval tudi na poročila o tem, da nekateri ponudniki turističnih storitev dvigujejo cene in želijo na različne načine zlorabiti uvedbo bonov

Prlekija-on.net, petek, 29. maj 2020 ob 20:57
Slovenski turizem naj bi potreboval 5 let, da se zopet postavi na noge

Slovenski turizem naj bi potreboval 5 let, da se zopet postavi na noge

Na novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta sodelovala podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in vladni govorec Jelko Kacin.

"Svetovna turistična organizacija napoveduje, da bi lahko v letošnjem letu v svetovnem merilu zabeležili 60 do 80 odstotkov upada mednarodnih potovanj v primerjavi z letom prej, v prvem četrtletju letošnjega leta je bilo v svetu teh potovanj manj za 22 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar je 67 milijonov takih potovanj manj. V turizmu je zaradi tega ogroženih milijone delovnih mest po vsem svetu, saj je to eden izmed najbolj delovno intenzivnih sektorjev gospodarstva," je v uvodnem delu novinarske konference povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Osebe, starejše od 18 let, bodo prejele 200 evrov, mlajši pa po 50 evrov

Vsi prebivalci Slovenije bodo prejeli bon za dopust v Sloveniji


Slovenski turizem naj bi potreboval 5 let, da se zopet postavi na noge

Ob razglasitvi epidemije smo tudi v Sloveniji zaprli gostinske in nastanitvene objekte, prekinil se je mednarodni letalski promet, zaprli smo državne meje. Vse to je pustilo pečat tudi v slovenskem turizmu. Po nekaterih ocenah naj bi slovenski turizem potreboval 5 let, da se zopet postavi na noge, kar bo imelo velik vpliv na celotno slovensko gospodarstvo, saj učinki turizma predstavljajo več kot 10 odstotni delež v slovenskem BDP. Lani je bilo kar 72 odstotkov turističnih prenočitev ustvarjenih s strani tujih gostov, v letošnjem letu pa pričakujemo upad za približno 25 do 50 odstotkov. Zato je Vlada RS sprejela ključne ukrepe, ki bodo slovenskemu turizmu pomagali preživeti letošnje zelo zahtevno leto.

"S tretjim paketom ukrepov bomo v turizmu uvedli subvencioniranje skrajšanega delovnega časa v obsegu 20-35 ur tedensko in zagotovili nadomestila za čakanje na delo", je dejal minister Počivalšek, a ob tem poudaril, da "so turistični boni najboljša rešitev, ki je že sprožila povečano povpraševanje slovenskih gostov po namestitvah, in to tako v velikih hotelih, kot tudi pri manjših ponudnikih".

Piran
Piran

Boni prenosljivi do drugega kolena

Minister je predstavil nekaj več informacij o bonih. Upravičenci do bona bodo vsi, ki so imeli na dan 13. marca 2020 v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče. Bon je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca, unovčljiv pa bo do 31. decembra letos. Unovčljiv bo le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom, ki jo nudijo hoteli in drugi podobni nastanitveni objekti, počitniški domovi in letovišča, turistične kmetije s sobami, zasebni ponudniki sob, planinski domovi in mladinska prenočišča, druge nastanitve za krajši čas, avtokampi.

Bon je prenosljiv med sorodniki do drugega kolena, prenosljiv pa je na podlagi izjave, ki je določena z uredbo in se ne deduje. Prenosljivost do drugega kolena je tako možna med starimi starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki, partnerji, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Od bona se tudi ne bo plačala dohodnina. Nadzor nad ponudnikom storitev bo izvajal Tržni inšpektorat Republike Slovenije, Finančna uprava RS pa mu bo zagotovila potrebne podatke za izvajanje nadzora.

Prenosljivost do drugega kolena je sicer med stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki, partnerji, zunajzakonski partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Pozval k uvedbi regionalnih bonov; ponudniki pa naj ne zlorabljajo bonov

Počivalšek je ob tem pozval občine, da se pridružijo državni iniciativi in po vzoru nekaterih tujih mest uvedejo bone tudi v regionalnem okolju. Na ta način lahko dodatno spodbudijo obisk lokalne ponudbe: od gostinstva, do prireditev in drugih podobnih storitev.

Odzval se je tudi na poročila o tem, da nekateri ponudniki turističnih storitev dvigujejo cene in želijo na različne načine zlorabiti uvedbo bonov. Opozoril je, da gre za nesprejemljivo ravnanje, na katerega bo trg zagotovo odreagiral in take ponudnike kaznoval z izgubo zaupanja, posledično pa bodo ogrožena delovna mesta. "Veliko bo odvisno tudi od nas potrošnikov, da bomo opozorili na morebitne zlorabe in nedovoljene prakse. Primer je podjetje, ki je bilo v zadnjih dveh dneh medijsko izpostavljeno in je zaradi pritiska javnosti dvojno ponudbo že umaknilo. To je tisto, kar si želimo," je še med drugim povedal Počivalšek.

Celotna konferenca je v spodnjem videu.