Ob potomki najstarejše trte postavili še prave prleške brajde

Letos so potomko najstarejše trte na hipodromu tudi prvič obrezali, v soboto pa so ob trti postavili še prleško tesano brajdo, kot so jih izdelovali že naši predniki

Prlekija-on.net, četrtek, 4. junij 2020 ob 21:393
Branko Kristl ob potomki najstarejše trte

Branko Kristl ob potomki najstarejše trte

Lani so na Velikonočni ponedeljek v Ljutomeru na hipodromu v parku Ljutomerskega kasača zasadili potomko najstarejše trte na svetu, modro kavčino ali žametno črnino iz mariborskega Lenta. S tem dogodkom so takrat proslavili 145 let uspešne reje ljutomerskega kasača in prirejanja kasaških dirk.

Letos so trto tudi prvič obrezali, v soboto pa so ob trti postavili še prave prleške brajde. Kot nam je povedal gospodar Kasaškega kluba Ljutomer, Branko Kristl, ki skrbi za vso okolico hipodroma in je hkrati tudi gospodar trte, le-ta zelo lepo raste. Za pridobitev certifikata pa je potrebno narediti tudi ustrezno brajdo, zato so se odločili za prleško tesano brajdo, kot so jih izdelovali že naši predniki. Že pozimi so posekali les, akacijo, ter minulo soboto ob trti postavili brajdo. Pri tem jim je v veliko pomoč bil mojster Slavko Muršič iz Slamnjaka.

Posaditev cepljenke najstarejše trte na svetu na hipodromu

Na hipodromu v Ljutomeru odslej potomka najstarejše trte na svetu


Skrb za hipodrom in okolico že vrsto let

"Mi smo ponosni na to, kar imamo. Ta park smo tudi poimenovali po Ljutomerskem kasaču, ker pravi Prleki moramo gledati, da bomo slovenskega oz. lotmerškega, prleškega konja ohranili še tudi za zanamce in da ga bodo tako cenili, kot ga cenimo mi. Konji in vino pa so vedno šli skupaj," nam je še ob tem povedal Branko, ki izhaja iz ene izmed rejskih družin, ki so steber razvoja ljutomerskega kasača v Prlekiji.

V parku Ljutomerskega kasača poleg trte rastejo tudi številne lipe, ki so jih v minulih letih med drugim posadili nekateri ljutomerski župani in nekdanji predsednik Republike Slovenije Danilo Türk. Branko za park, vso okolico in hipodrom skrbi že vrsto let, je tudi že preko dvajset let gospodar Kasaškega kluba Ljutomer. V tem obdobju je kot gospodar bil vpet in odločal tudi pri ustvarjanju sedanje podobe hipodroma Ljutomer in ga izgrajeval s svojim delom in vloženim časom. Pri tem mu je delo in skrb za urejen hipodrom na prvem mestu, lani je tudi za dolgoletno uspešno delo pri razvoju kasaškega športa v občini Ljutomer, prejel plaketo Občine Ljutomer z listino in denarno nagrado.

Ljutomer med mesti, ki imajo več cepičev Stare trte

Ob tem omenimo še zanimivost, da imamo v Ljutomeru na več lokacijah posajeno potomko najstarejše trte na svetu in sicer poleg te pri hipodromu, potomka raste še v atriju Mestne hiše. Poleg Maribora, kjer jih je več, imajo vsaj dve še v precej večjih mestih, kot so Berlin, Pariz, Gradec...



Več v Kultura in izobraževanje