Na hipodromu v Ljutomeru odslej potomka najstarejše trte na svetu

S tem dogodkom so proslavili 145 let uspešne reje ljutomerskega kasača in prirejanja kasaških dirk

Prlekija-on.net, torek, 23. april 2019 ob 08:21
Posaditev cepljenke najstarejše trte na svetu na hipodromu

Posaditev cepljenke najstarejše trte na svetu na hipodromu

Na Velikonočni ponedeljek, 22. aprila, so v Ljutomeru na hipodromu, potekale tradicionalne kasaške dirke, ki so tokrat bile še posebej slovesne. Poleg šestih dirk, so namreč na hipodromu pri konjskih hlevih, zasadili potomko najstarejše trte na svetu, modro kavčino ali žametno črnino iz mariborskega Lenta. S tem dogodkom so proslavili 145 let uspešne reje ljutomerskega kasača in prirejanja kasaških dirk.

Velika povezanost rejcev kasaških konj z vinogradništvom

Kot je ob slovesnosti povedal predsednik Kasaškega kluba Ljutomer, mag. Janez Slavič, je povezanost rejcev kasaških konj z vinogradništvom - z vinsko trto že od nekdaj bila velika. V drugi polovici 20. stoletja so v Prlekiji iz Jeruzalemskih goric še vedno vozili vino v sodih s konji.

V knjigi Ljutomerske konjske dirke 17. stran avtorja Angelosa Baša leta 1976 pa je zapisano: "V ljutomerski okolici so začeli rediti toplokrvne konje v 18. stoletju, in sicer v terezijanski dobi, ko so na omenjenem ozemlji uvedli konje navedene vrste (»posebno dobre kakovosti«) in orientalnega izvora. Ti konji so se spričo svoje hitrosti in vztrajnosti odlično obnesli, saj je sporočeno, da so vozili graščakom iz Lukavec (pri Ljutomeru) vino v severno Italijo ali, natančneje, v Benečijo razmeroma izredno hitro: za pot tja in nazaj so porabili 14 dni manj kakor konji iz drugih krajev. Na obravnavanem ozemlju so bile dane vse možnosti za konjerejo, in oblasti so to zvrst živinoreje v znatni meri podpirale".

Trta simbolno med Ljutomersko-Ormoškimi in Radgonsko-Kapelskimi goricami

Ob slovesnosti sta spregovorila tudi Stane Kocutar, mestni viničar in skrbnik Stare trte na Lentu ter 23. Vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež. Zaigrala je Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici s kapelnikom Slavkom Ahlinom, zapel pa je Ljutomerski oktet pod umetniškim vodstvom Dušana Preloga.

Trto so skupaj posadili Meta Frangež, Stane Kocutar in Janez Slavič in sedaj simbolno raste nekje vmes med Ljutomersko-Ormoškimi in Radgonsko-Kapelskimi goricami od koder izhajajo ena najboljših vin. Vsi skupaj so nazdravili z vini Hiše Frangež, od koder izhaja slovenska vinska kraljica. Dogodku so prisostvovali številni gostje, med drugim Vinska kraljice društva Vinogradnikov Mala Nedelja, Daniella Kosi - Martina X, Ljutomerska vinska kraljica, Tjaša Kovačič - Martina XIX, poslanka v DZ RS, Mojca Žnidarič, predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, župana Občine Križevci in Sv. Jurij ob Ščavnici, mag. Branko Belec in Anton Slana, podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič, ...

Kasaški praznik z vsemi šestimi domačimi zmagami

Na sporedu je sicer bilo šest dirk, med njimi tudi promocijska dirka s poniji.

Na ta dan so potomko najstarejše trte posadili tudi pri Društvu vinogradnikov Mala Nedelja v Moravskem vrhu.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46