Kasaški praznik z vsemi šestimi domačimi zmagami

S kasaškimi dirkami v Ljutomeru, so obeležili 145 let od prvih konjskih dirk na Slovenskem

Prlekija-on.net, torek, 23. april 2019 ob 20:05
Kasaške dirke v Ljutomeru

Kasaške dirke v Ljutomeru

Kasaški klub Ljutomer deluje že 145 let na področju reje in prirejanja kasaških dirk. Na Velikonočni ponedeljek, 22. aprila, so na hipodromu v Ljutomeru pripravili tradicionalne kasaške dirke, s čimer so proslavili to visoko obletnico - 145 let od prvih konjskih dirk na Slovenskem. 12. septembra 1874. leta so namreč naši predniki prvič zapregli iskre konjičke in se pomerili na dirki na podeželski cesti od križa na Lokavskem polju do Globetkinega potoka pri Ljutomeru.

Društvo »Društvo za dirkanje s kobilami v kasu v Ljutomeru« je bilo registrirano naslednje leto po prvih dirkah, 26. maja 1875. leta v Gradcu in je najstarejše športno društvo na ozemlju današnje Slovenije in nekdanje Jugoslavije ter drugo najstarejše dirkalno društvo v Evropi. Na novem hipodromu v Ljutomeru so bile prve kasaške dirke 6. septembra 1954. Takrat je Klub za konjski šport Ljutomer (od leta 1997 se klub imenuje Kasaški klub Ljutomer) praznoval 80 let od prvih kasaških dirk na Slovenskem, letos pa obeležujemo 145 let.

Na hipodromu v Ljutomeru odslej potomka najstarejše trte na svetu

Ta visoki jubilej so ob kasaških dirkah slavnostno obeležili tudi s posaditvijo cepiča potomke najstarejše trte sorte žametne črnine ali modre Kavčine z mariborskega Lenta.

Vse zmage za domači klub

Na sporedu je sicer bilo šest dirk, med njimi tudi promocijska dirka s poniji. Domači tekmovalci so dosegli zmage na vseh šestih dirkah, kar je v lepem, sončnem vremenu videlo okoli 1.500 gledalcev.

V prvi dirki je slavil triletni Frodo S, ki ga je vozil Branko Slana iz Bolehnečic. To je bil šele drugi nastop tega kasača, konkurenco pa je ob tem pustil daleč zadaj, s kilometrskim časom 1:16,6 je za sabo s skoraj štirimi sekundami zaostanka pustil Roni Star, tretji je bil Laos. V drugi dirki so gledalci videli razburljiv razplet, saj je zmago za las dosegel Lotmerk OZT z Renejem Hanžekovičem iz Veržeja, druga je bila kobila Michelle, tretja pa Patty.

V tretji dirki so prva tri mesta zasedli ljutomerski tekmovalci, zmaga je pripadla povratnici po poškodbi Donini z Jankom Sagajem iz Ključarovcev, drugi je bil aktualni državni prvak dveletnikov Varele HB, tretje mesto pa je pripadlo Louise Luni. V četrti dirki za kasače z zaslužkom do 6.000 evrov pa so prva štiri mesta zasedli ljutomerski tekmovalci. Zmago sta slavila Floto in Andrej Antolin iz Grab, druga je bila lani drugouvrščena iz derbija Perlita, tretja pa Anina Saxo.

V peti dirki je zmagala madžarska kobila Zseneroz z Mitjem Slavičem iz Ključarovcev, drugo mesto je osvojila Fauna V, tretji pa je bil Lušt. Šesta dirka je bila promocijska dirka s poniji, kjer je zmagal Aleksander Zaletel s konjičkom Pegazom iz Ljubljane. V zadnji, sedmi dirki pa so se pomerili najboljši domači in uvoženi konji, med njimi tudi zadnja dva konja leta Didier Bleu in Luther King. V dvoboju v ciljni ravnini je bil boljši Luther King z najboljšim slovenskim voznikom Jožetom Sagajem ml iz Ključarovcev, drugi Didier Bleu, tretji pa Soncka.

Vsi podrobni rezultati

Ob tem so se na stojnicah z vinom predstavljali Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Ljutomer, P&F ter Hiša penin Frangež, poskrbljeno pa je bilo tudi za jedačo iz strani Gostilne Trnek.



Več v Šport