LAS Prlekija s pomočjo evropskih sredstev podpira vzpostavljanje kratkih oskrbnih verig in ohranjanje nesnovne kulturne dediščine

Trenutno sta odprta dva javna poziva LAS Prlekija - 5. javni poziv razpisuje skoraj 610 tisoč sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), 6. javni poziv pa dobrih 633 tisoč iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR)

Prlekija-on.net, četrtek, 11. junij 2020 ob 15:40
Novinarska konferenca LAS Prlekija

Novinarska konferenca LAS Prlekija

V četrtek, 11. junija, je ob kapelici Sv. Ane v Križevcih pri Ljutomeru potekala novinarska konferenca v zvezi z odobritvijo operacij (projektov) v okviru 3. in 4. javnega poziva Lokalne akcijske skupine Prlekija (LAS Prlekija). Izjavo so podali predsednik LAS Prlekija, Niko Miholič, direktor Prleške razvojne agencije giz, Goran Šoster in župan Občine Križevci, mag. Branko Belec.

V LAS Prlekija se trenutno izvaja devet projektov, ki so bili izbrani na 3. javnem pozivu LAS Prlekija za sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je namreč na predlog LAS med novembrom 2019 in januarjem 2020 izdala odločbe o odobritvi devetih operacij, ki jih je avgusta lani LAS Prlekija predložila agenciji. Največ sredstev je namenjenih vzpostavljanju kratkih oskrbnih verig in ohranjanju nesnovne kulturne dediščine. Skupna višina odobrenih sredstev znaša 242.014,17 EUR.

V skladu s Strategijo LAS Prlekija 2014-2020 je LAS Prlekija, ki deluje na območju osmih občin v Prlekiji (Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej), 7. januarja 2019 objavila 3. javni razpis LAS Prlekija, v katerem je bilo razpisanih 373.290,53 EUR sredstev za sofinanciranje iz sklada EKSRP. Delež sofinanciranja upravičenih stroškov za projekte (operacije), sofinanciranih iz EKSRP znaša največ 70 %. Na javni poziv je LAS Prlekija prejela 19 vlog, največ za ukrepa »Ohranjanje nesnovne kulturne dediščine« in »Vzpostavljanje kratkih oskrbnih verig«. Na predlog ocenjevalne komisije (OK) LAS Prlekija je Upravni odbor (UO) LAS Prlekija maja 2019 potrdil deset projektov. Prleška razvojna agencija, vodilni partner LAS Prlekija, je nato na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v pregled poslala dokumentacijo o poteku izbirnega postopka izbora projektov. Po odobritvi MKGP je nato vloge tehnično pripravila in jih avgusta 2019 posredovala na ARSKTRP. Agencija je prve vloge od skupno devetih potrdila novembra 2019, zadnjo pa januarja 2020 in jim namenila sredstva v skupni višini 242.014,17 EUR.

Med 6. 2. in 1. 4. 2019 je bil odprt 4. javni poziv LAS Prlekija, v katerem je bilo razpisanih 463.090,94 EUR sredstev za sofinanciranje iz sklada ESRR, pri čemer je delež sofinanciranja znašal 80 %. Na javni poziv je prispelo 11 vlog. Konec maja 2019 je UO LAS Prlekija na predlog OK LAS Prlekija potrdil šest vlog, ki jih je vodilni partner LAS v roku mesca dni posredoval v odobritev na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Skoraj leto dni je trajalo, da so od MGRT prejeli potrditev za izvajanje vseh šestih predlaganih projektov, na podpis pogodbe z MGRT pa upravičenci še čakajo. Skupna višina odobrenih sredstev znaša 210.604,96 EUR.

Objavljena 5. in 5. javni poziv LAS Prlekija

Od 17. februarja je odprt 5. javni poziv LAS Prlekija, ki tako kot 3. javni poziv, razpisuje sredstva iz sklada EKSRP. Prvotno načrtovan obseg sredstev je od aprila, po potrjeni spremembi Strategije lokalnega razvoja znatno povečan. Iz naslova uspešnosti delovanja je LAS Prlekija prejela dodatna sredstva v skupni višini 283.738,15 EUR. Iz naslova Pomurskega zakona je LAS Prlekija postala upravičena do dodatnih 15 % finančnih sredstev na celotni finančni okvir EKSRP, tj. do dodatnih 182.237,25 EUR. Skupna višina razpoložljivih sredstev za sofinanciranje v 5. javnem pozivu LAS Prlekija tako znaša 609.894,13 evrov. Sredstva so razpoložljiva na 8 različnih ukrepih, največ, kar 486.926,09 eur na ukrepu Bogatitev lokalne turistične ponudbe (U1). Najvišji delež sofinanciranja upravičenih stroškov za posamezne projekte (operacije) znaša 70 %, preostalih 30 % krijejo izvajalci projektov, najvišji znesek zaprošene podpore znaša 50.000 eur. Poziv je zaradi epidemije novega koronavirusa in t.i. intervencijskega zakona podaljšan do 8. julija 2020.

Od 1. 6. 2020 je objavljen tudi 6. javni poziv za izbor operacij, ki razpisuje dobrih 633 tisoč sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, razpoložljivih na devetih različnih ukrepih. Poziv bo odprt do 31. 8. 2020. V času trajanja objave aktualnih javnih pozivov načrtuje vodilni partner izvedbo več delavnic za pomoč prijaviteljem pri prijavi vlog na javna poziva.

Niko Miholič, predsednik LAS Prlekija, je ob tem povedal: "Programi LAS so za naše okolje izrednega pomena, saj imamo danes ravno zaradi omenjenih razpisov izvedenih ogromno uspešnih projektov, ki dopolnjujejo zelo različne dejavnosti. Trenutni razpisi pa so usmerjeni predvsem v razvoj turizma v našem okolju. Slednje je danes bolj potrebno kot kdaj koli prej, prav tako pa je turizem ravno tista dejavnost, ki ima v našem okolju ogromno potenciala. Veseli me, da je vedno več interesentov in zanimanja za LAS-ove razpise kar se odraža seveda tudi v prijavah. Upam, da bo tudi tokrat prijavljenih veliko zanimivih projektov, ki bodo dali tisto dodano vrednost v turizmu."

Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije giz, vodilni partner LAS Prlekija pa je povedal: "Veseli nas, da lahko v teh težkih časih za posameznike, za skupnost in zlasti za gospodarstvo, omogočimo najprodornejšim projektom, da bodo po opravljenem izboru prejeli znatna nepovratna sredstva iz državne in iz evropske blagajne. Že doslej smo videli zelo spodbudne učinke t.i. malih projektov na lokalni razvoj. Poslej se nadejamo še večjemu vplivu projektov LAS Prlekija na blaženje gospodarske krize in na hitrejše okrevanje vseh delov družbe, vključno z javnim in nevladnim sektorjem."

Župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, pa je predstavil projekt »Prleški velikani v sobah spomina«, ki je uspešno kandidiral na 3. javnem pozivu LAS Prlekija. Namen projekta je skozi krovno zgodbo o prleških velikanih povezati spominske sobe prleških velikih mož v skupen vodič, ki bo opisal pomembnost prleškega prostora in njenih ljudi ter podrobneje predstavil spominske sobe. Ena izmed teh sob je soba dr. Matije Slaviča, ki so jo odprli lani decembra, sobo pa je predstavil župnik Župnije Križevci, Štefan Vinkovič.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo

Odpoklicali so živilo (simbolična fotografija)

Odpoklicali živilo zaradi prisotnosti kovinskih delcev

ponedeljek, 17. junij 2024 ob 12:02
Predsednik Državnega sveta bo med drugim obiskal Občino Križevci

Predsednik Državnega sveta bo obiskal Prlekijo

sobota, 15. junij 2024 ob 09:56
Umikajo sadje (simbolična fotografija)

Iz prometa umikajo sadje

četrtek, 13. junij 2024 ob 21:17