Na območju Središča ob Dravi zgradili 20 nasipov in izčrpali meteorno vodo iz 41-ih kleti

V nedeljo nas je zajelo močno deževje, ki je v nekaj urah poplavilo številne ceste in kleti. Najhuje je bilo na območju Središča ob Dravi.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. junij 2020 ob 08:48
Najhuje je bilo na območju Središča ob Dravi

Najhuje je bilo na območju Središča ob Dravi

V nedeljo popoldan je naše kraje zajelo močno deževje, ki je v nekaj urah poplavilo številne ceste in kleti. Najhuje je na našem koncu bilo na območju Središča ob Dravi. Tam so posredovali gasilci PGD Središče ob Dravi, Obrež, Miklavž, Loperšice in Vitan-Kog. Ob potokih Črnec in Trnava so iz protipoplavnih vreč zgradili 20 nasipov in izčrpali meteorno vodo iz kleti 41-ih stanovanjskih objektov. Spodnji video prikazuje poplavljeno cesto v Godenincih, kjer se je voda nabrala v slabih dveh urah.

V naselju Loperšice, občina Ormož, je meteorna voda napolnila jašek, iz katerega je voda zalila garažo v stanovanjski hiši. Na območju Ormoža in Središča ob Dravi tudi danes posredujejo gasilci. Gasilci PGD Loperšice so jašek odprli in prečistili, da je voda odtekla. V občini Križevci so gasilci PGD Križevci črpali vodo v ZD Križevci pri Ljutomeru.

Neurje na območju Središča ob Dravi in Križevcev, foto: Aleš Lesničar in Tadeja Vrbnjak Zorman

Zajelo nas je močno deževje, voda zalila ceste in kleti


Ob 18.51 je na RPT Radenci prišlo do izpada električne energije, kjer je brez elektrike ostalo 608 odjemalcev. V naselju Vitomarci, občina Sveti Andraž, je močno deževje naneslo umazanijo na ceste. Gasilci PGD Vitomarci so počistili dvesto metrov cestišč, deset metrov nabrežin in en prepust.

Meteorna voda je nevšečnosti povzročala tudi v Prekmurju, v naselju Pušča so posredovali gasilci PGD Pušča zaradi poplavljenih ulic, v občini Cankova so meteorne vode zalile cestišča in nekaj objektov. Posredovalo je pet gasilskih društev iz občine. V občini Rogaševci so pri čiščenju cest posredovala štiri gasilska društva.

ARSO je v nedeljo zvečer izdal tudi opozorilo zaradi možnosti močnega naraščanja posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek, kjer bi lahko prišlo do razlivanj. Reka Ščavnica je v Pristavi v ponedeljek zjutraj dosegla višino 160 cm, a trenutno višina in pretok že upadata.

Pretok Ščavnice
Pretok, temperatura in višina Ščavnice v Pristavi, vir: ARSO

Na vzhodu tudi v ponedeljek več dežja

Agencija RS za okolje (ARSO) za ponedeljek napoveduje, da bo občasno še deževalo, več dežja bo v vzhodni Sloveniji. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 19 °C.

V torek bo pretežno oblačno, občasno bodo še manjše krajevne padavine. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 17 do 21 °C. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo ponekod manjšem krajevne padavine, deloma plohe. V četrtek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte.

Poplavljena cesta v Godenincih

Tako pa je voda zalila cesto v Godenincih Voda se je nabrala v slabih dveh urah Video: Aleš Lesničar Več ➡ https://p24.si/močno-deževje

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 14. junij 2020
Poplavljena cesta v Godenincih

Nekaj utrinkov iz včerajšnjih popolav iz objektiva naše fotografinje.

Objavil/a PGD Središče ob Dravi dne Ponedeljek, 15. junij 2020


Več v Narava