Direktor ZD Ljutomer se je zaposlenim zahvalil za delo ob epidemiji ter pojasnil razloge za odhod s položaja

Direktor je pripravil srečanje v zahvalo vsem zaposlenim za delo, ki so ga opravili v času epidemije, tako v ZD Ljutomer, kot v DSO Ljutomer. Ob tem je pojasnil tudi, zakaj se poslavlja od direktorskega položaja.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. junij 2020 ob 19:082
Zahvala zaposlenim za pomoč v času epidemije

Zahvala zaposlenim za pomoč v času epidemije

Direktor Zdravstvenega doma Ljutomer Đorđe Šiškin, je v ponedeljek, 15. junija, organiziral srečanje v zahvalo vsem zaposlenim za delo, ki so ga opravili v času epidemije Covid-19, tako v ZD Ljutomer, kot v DSO Ljutomer. Ob tem je pojasnil tudi razloge za svoj odhod z direktorskega položaja, kar je napovedal pred kratkim. Šiškin, dr. dent. med., je za direktorja Zdravstvenega doma Ljutomer za mandatno obdobje štirih let bil sicer imenovan 31. decembra 2016.

Kot je povedal, je v preteklih dneh bilo veliko pomislekov, da to dela iz nekih drugih razlogov, a je zagotovil, da je to njegov osebni razlog. "Prvi pogoj za upokojitev sem izpolnil in na temelju tega želim, da bi en del moje penzije minil, dokler se še dobro počutim," je med drugim povedal v uvodu. Ob tem je pojasnil, da na politiko ni bil odziven, saj ni takšen človek. "Mi, kot zdravstveni dom, smo v mandatu, ko sem bil jaz direktor, zelo korektno opravljali vse naše naloge in mislim, da je uspeh, ki ga vidijo tudi drugi, relevanten." Ob tem je poudaril, da je bistvo vsega, da zdravstveni dom brez zaposlenih ne funkcionira, zato se je zahvalil in izrazil hvaležnost vsem zaposlenim, ki so mu stali ob strani.

Iz ZD Ljutomer so že 23. marca DSO Ljutomer kot prvi priskočili na pomoč s svojim kadrom

ZD Ljutomer izvaja številne aktivnosti v pomoč DSO Ljutomer ob pojavu okužbe Covid-19


Kot je dejal, je del njegove odločitve, da se poslovi iz direktorskega položaja, morda tudi to, da je v zadnje pol leta bil v nenehnem stresu. Ob tem je povedal tudi nekaj o sami epidemiji koronavirusa in kako je to vplivalo na njihovo delo v domu ter številne prilagoditve, ki so bile potrebne, da se je vse ustrezno vzpostavilo.

Ekipa ZD Ljutomer posredovala v začetnem delu, ko je bilo najbolj nevarno

Ob tem se je dotaknil tudi razmer, ki so vladale v Ljutomeru ob izbruhu koronavirusa. Zdravstveni dom je zagotovil kader, ki je pomagal v DSO Ljutomer, kamor so jih pošiljali po potrebi. Ob tem je izpostavil, da je izredno ponosen na svojo ekipo, ki je priskočila na pomoč v dom starejših, saj je virus bil neznanka in niso vedeli, kaj se dogaja. Šele pozneje se je vključil profesionalni kader iz UKC-jev, saj v zdravstvenih domovih nimajo epidemiologov, infektologov, ekip za omejitev bolnišničnih okužb... Kot je še povedal direktor, na koncu ostaja grenak priokus, saj so skoraj pozabili na njih. "Razumem, da je UKC s svojo ekipo, vrhunska ekipa, ki obvlada svoje delo. Tu je tudi v začetku bila bolnišnica Murska Sobota. Ampak mi smo bili tisti, ki smo bili v tem začetnem delu, ko je bilo najbolj nevarno, ko ni bilo zaščitne opreme, najbolj izpostavljeni. To ljudje pozabljajo."

Dotaknil se je tudi omenjanja domnevnih seznamov, kdo bo ostal v domu in kdo bo šel v bolnišnico. To ga je šokiralo. Na to, da nekdo v zdravstvu nekaj takšnega izjavi, nima komentarja. Celotnemu govoru lahko prisluhnete tukaj:

Ob tem sta spregovorili še delavska zaupnica Mojca Lorenčič in predstavnica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Ana Gruškovnjak. Ob tem sta izpostavili Saša Duha, dr. med., spec. družinske medicine, ki je bdel nad vsemi varovanci doma starejših ter izvajal vso koordinacijo in vodenje algoritmov ter Renato Škrget, mag. zdr. soc. manag., koordinatorko za področje zdravstvene nege socialno varstvenih zavodov Pomurja, ki je v DSO pripeljala okoli 120 ljudi, ki so tam pomagali. Škrgetova je ob tem prebrala tudi sporočilo predsednice Sindikata FIDES, ki je bila odsotna.

Mojca Lorenčič:

Ana Gruškovnjak:

Sindikat FIDES:

Spregovoril je tudi podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič, ki je povedal, da so ob izbruhu virusa občani želeli odgovore, kaj se dogaja v Ljutomeru, ali je zadeva pod kontrolo, a s strani DSO takrat niso dobili odgovorov. Sam se je ob tem javno izpostavljal. Za ZD Ljutomer je povedal, da je odlična ekipa in da so dejansko oni tisti, ki so bolj ali manj reševali situacijo. "Brez vas bi tu prišlo verjetno do takšne katastrofe, o kateri bi se govorilo ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v tujini in da brez vas ne bi prišlo do zajezitve tega virusa." Ob tem jim je zagotovil, da Občina Ljutomer stoji za zdravstvenimi delavci in celotnim kadrom ZD Ljutomer in jim je iskreno hvaležna za vso storjeno delo ter jim je sam in tudi Občina vedno na voljo, če bo potrebno:

Zahvala vsem iz "prve bojne linije"

Nato so vsem, ki so bili v "prvi bojni liniji" v DSO Ljutomer izrekli pohvalo. To so Mojca Halabarec, Maša Kaučič, Sandi Škrlec, Martina Miljuš, Dominik Močnik, Klementina Špindler, Daša Kapun, Jožica Kosi, Renata Kosi, Štefan Maučec in Martina Zorko.

Nato so se vsi zahvalili še dr. Duhu in Škrgetovi za vso opravljeno delo med epidemijo. "Mnogo je bilo danes izrečenega. Vsi pa se zavedamo, da sta prav vidva opravila veliko in pomembno vlogo v času epidemije. Dokazala sta, da imata vse lastnosti, ki jih premoremo zdravstveni delavci: sočutnost, prijaznost, empatičnost, samozavestnost in strokovno podkovanost. Zato smo vama, dragi Sašo in Renata, preprosto iskreno hvaležni," je bilo med drugim povedano.

Sašo Duh: Pustili smo srce tam

Ob koncu je spregovoril še Sašo Duh, ki se je vsem zahvalil za nesebično pomoč, ki so jo vsi skupaj vložili predvsem v jemanje brisov v domu starejših, teh je bilo več kot 1.200. Kot je povedal, je to bilo eno izmed najtežjih obdobij v njegovem življenju. "Pustili smo srce tam, mogoče nekateri tega ne cenijo, ampak vam garantiram, da vsako dejanje, ki smo ga tam počeli, je bilo s srcem, s strokovnostjo, za vsakega smo naredili maksimum, kar smo v teh razmerah lahko." Kot je povedal, so nad situacijo vsi dvignili roke, vsi so rekli, da to ni njihova stvar, razen v ZD Ljutomer. Tudi sam je bolnišnice prosil za pomoč, da jim pride kdo pomagat iz sekundarne ravni, a je dobil odgovor, da sekundarna raven ne more delati in izvajati nalog na primarni ravni:



Več v Gospodarstvo