ZD Ljutomer izvaja številne aktivnosti v pomoč DSO Ljutomer ob pojavu okužbe Covid-19

Renata Škrget, mag. zdr. soc. manag. je bila 6. aprila s strani ministra za zdravje imenovana za regijsko koordinatorko s področja zdravstvene nege. Že 23. marca pa so DSO Ljutomer prvi priskočili na pomoč s svojim kadrom.

Prlekija-on.net, sobota, 25. april 2020 ob 09:391
Iz ZD Ljutomer so že 23. marca DSO Ljutomer kot prvi priskočili na pomoč s svojim kadrom

Iz ZD Ljutomer so že 23. marca DSO Ljutomer kot prvi priskočili na pomoč s svojim kadrom

Renata Škrget, mag. zdr. soc. manag., koordinatorka za področje zdravstvene nege socialno varstvenih zavodov Pomurja, nam je pojasnila, kako Zdravstveni dom (ZD) Ljutomer izvaja aktivnosti ob pojavu okužbe s SARS-CoV-2 v pomoč Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer. Kot ZD Ljutomer so k pojavu okužbe s Covid-19 pristopili že ob prvih navodilih in priporočilih s strani Ministrstva za zdravje (NZ) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v sredini februarja, sestavili so krizni štab, ki se ves čas sestaja in po navodilih izdela interna navodila o ravnanju in preprečevanju okužbe. Prav tako so za vse zaposlene izvedli predavanje o sami bolezni ter delavnico pravilne uporabe osebne varovalne opreme.

"Ko nas je DSO Ljutomer zaprosil za pomoč pri organizaciji dela zaradi bolniških staležev njihovih zaposlenih smo prvi priskočili na pomoč s svojim kadrom - dipl. med. sestro že 23.03.2020. Nadaljnjo pomoč smo nudili še z desetimi zaposlenimi. Naša zdravniška služba pa ves čas skrbi za vse varovance doma, nad vsem tem pa je koordinacijo in vodenje algoritmov prevzel naš zdravnik Sašo Duh, dr. med., spec. družinske medicine. Prav tako smo po dogovru in pooblastilu covid ambulante iz ZD Murska Sobota prevzeli delo mobilne covid ambulante za DSO Ljutomer in Dom Lukavce. V sled navedenega se našim družinskim zdravnikom ni potrebno vključevati v njihovo ambulanto," nam je pojasnila.

V DSO Ljutomer preusmerjenih že 72 ljudi, največ iz soboške bolnišnice

Do danes iz drugih zdravstvenih zavodov na pomoč v DSO Ljutomer preusmerjenih kar 72 ljudi


Skrbijo, da so varovanci kvalitetno oskrbovani in da proces dela poteka nemoteno

S 6. aprilom 2020 je Škrgetova bila imenovana s strani ministra za zdravje - poleg vseh ostalih koordinatorjev Pomurja (zdravnici Dominika Novak Pihler, Ana Gomboc in Marija Zrim - koordinatorka zdr. nege) za regijsko koordinatorko s področja zdravstvene nege, v vlogi koordinacije zdravstvene nege v socialno varstvenih zavodih, za edukacijo zdravstvenih delavcev in sodelavcev o pravilni uporabi osebne varovalne opreme, pomoč pri načrtovanju ukrepov za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v zvezi z okužbo Covid-19, sodelovaje z ostalimi koordinatorji pri načrtovanju vključevanja poklicnih skupin na področju zdravstvene nege, študentov in prostovoljcev za zagotavljanje kontinuirane zdravstvene nege ter sodelovanje z odgovornimi v socialno varstvenih zavodih. "V tem času nam je s pomočjo vseh koordinatorjev, kjer je bilo vložene ogromno energije in truda, uspelo motivirati zdravstveni in ostali kader za organizacijo dela v DSO Ljutomer, da so varovanci lahko kvalitetno oskrbovani in da proces dela poteka nemoteno. Sprotno izvajamo tudi delavnice pravilne uporabe - oblačenja in slačenja osebne varovalne opreme novo zaposlenih ter ostalih zaposlenih v sled preprečevanja prenosa okužbe s Covid-19," je povedala Škrgetova.

Renata Škrget
Direktor ZD Ljutomer Đorđe Šiškin in Renata Škrget

Iz ostalih zavodov v DSO Ljutomer preusmerili 72 ljudi

Do 24. aprila 2020 jim je uspelo iz ostalih zavodov na pomoč za delo v DSO Ljutomer preusmeriti kar 72 ljudi. Tako so preusmerili iz: ZD Ljutomer 11 ljudi, ZD Gornja Radgona 4, ZD Lendava 5, ZD Murska Sobota 15, ZD Ormož 1, ZD Ptuj 4, SB Murska Sobota 18, SB Ptuj 4, Psihiatrija Ormož 1, Sava Turizem 7, ambulanta dr. Vass Vilmos 1, študenti ECM 3, študenti univerze v Ljubljani - medicine, zdravstvene nege pa 5 ljudi. "Številka kadra, ki prihaja na pomoč pa še narašča. Vsem, ki so nam prišli pomagat, smo ponudili tudi možnost prenočišča z vso prehrano in ostalim, kar potrebujejo. Ob tem iskrena hvala vsem donatorjem, ki nam pomagate pri organizaciji tega.
Žal so se nekateri tudi pri opravljanju tega našega poslanstva okužili - vsem stojimo ob strani, smo v kontaktih z njimi in jim po svojih močeh pomagamo, kar rabijo. Kot pravijo, tudi »lepa beseda lepo mesto najde«, in v tem času je še ta posebej pomembna, ko ni stiska rok iz preventivnih razlogov
," nam je še povedala.

Vsem, ki ste v teh težkih trenutkih s svojo človečnostjo, humanim pristopom, srčnostjo prišli pomagat se zahvaljuje in vsem izreka globoko spoštovanje in svoj poklon. "Hvala vam, saj ste se nekateri za čas pomoči v DSO Ljutomer morali ločiti tudi od svojih otrok, partnerjev, staršev, v sled preprečevanja prenosa okužbe in poslabšanja zdravstvenega stanja vaših domačih, kjer je prisotna kakršnakoli oblika kronične bolezni. Prav tako iskrena hvala zaposlenim DSO Ljutomer, za njihovo požrtvovalnost in vztrajnost pri organizaciji procesa dela, ter sodelovanje in edukacijo novih sodelavcev v proces zdravstvene nege," še je ob tem povedala Renata Škrget.



Več v Gospodarstvo