Strožji ukrepi na meji že v petek

Nove uvožene okužbe terjajo strožje ukrepe pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja

Prlekija-on.net, četrtek, 18. junij 2020 ob 16:03
Na mejah spet strožji ukrepi

Na mejah spet strožji ukrepi

V zadnjih dneh je v Sloveniji ponovno naraslo število okužb, kar je predvsem posledica vnosa iz tretjih držav. Zato se je že v sredo napovedovala zaostritev pogojev za vstop v državo, v četrtek pa je bilo potrjeno, da strožji ukrepi pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja začnejo veljati že jutri. To je objavil tudi premier Janez Janša na svojem twitter računu, kjer je dopisal še: "Za preprečitev širjenja okužb pa je nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih".

Več bo znanega po 16. uri, ko bo potekala novinarska konferenca, na kateri sodelujejo minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor NIJZ Milan Krek in uradni govorec za COVID19, veleposlanik Jelko Kacin.

Je drugi val že tu?

Ponovno velik prirast novih okužb, v sredo kar osem


Vsi, ki se vračajo iz držav z rdečega seznama, v karanteno

Kot je v uvodu povedal Kacin, se zadnje dni pojavljajo novi primeri okužb, zato se je vlada odločila ukrepati pravočasno in preventivno. "Zmanjšali bomo zmožnost in nevarnost vnosa virusa iz tujine na najmanjšo možno mero. Podaljšali smo seznam držav na rdeči listi in njihovim državljanom otežili vstop." Napovedal je, da bodo slovenski državljani, ki se vračajo iz držav z rdečega seznama, napoteni v karanteno.

Gantar je povedal, da se ponovno soočamo z naraščajočim številom okuženih, večinoma zaradi prehodov na južni meji.  "Želimo preprečiti, da bi število naraslo toliko, da stikov okuženih ne bi bilo več mogoče spremljati. Čas je, da takoj odreagiramo." Napovedal je tudi možnost, da se lahko v naslednjih dneh spet spremeni dovoljeno število ljudi na javnih krajih na 200 ali tudi manj, če bo potrebno. Dodal je da zaenkrat še ne zaostrujejo ukrepov znotraj Slovenije. "Morebitno stopnjevanje ukrepov lahko preprečimo. Ne pozabimo na vzdrževanje distance, higieno rok in kašlja ter uporabo mask, kjer ni mogoče vzdrževati razdalje 1,5 metra."

Večina primerov prinešena iz tujine

Hojs je povedal, da so na rdeč seznam bili primorani vrniti Bosno in Hercegovino, Kosovo in Srbijo. Za vse, ki se vračajo iz teh in ostalih držav na rdečem seznamu držav, je ob vstopu v Slovenijo obvezna karantena. Na seznam epidemiološko varnih držav so dodali Dansko, Francijo, Irsko, Luksemburg, Malto in Španijo. S seznama so odstranili Bolgarijo.

Krek je navedel izvor zadnjih primerov, ki so uvoženi iz tujine: 2 iz Rusije, 9 iz BiH, 3 iz Srbije, 1 iz Švedske, 1 iz ZDA, 4 neznano.
"Sekundarno okuženih pa smo imeli v zadnjih dneh 14 primerov. Izjema, po kateri so lahko vstopili v državo brez karantene, je bila sedaj ukinjena."

V zadnjih dneh se v Sloveniji ponovno pojavljajo posamezne okužbe s koronavirusom

Opozorila, da nam grozi drugi val epidemije novega koronavirusa




Več v Slovenija