Krstili nov balon in poleteli nad Prekmurjem

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je prestavljeno na 2022, letos, v avgustu bo le odprto državno prvenstvo

Prlekija-on.net, petek, 26. junij 2020 ob 17:42
Polet s toplozračnim balonom

Polet s toplozračnim balonom

Organizacijski odbor nesojenega Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni v Rakičanu pri Murski Soboti, je na srečanju z novinarji in tekmovalci pojasnil razloge za odpoved letošnjega svetovnega prvenstva oziroma njegove prestavitve na leto 2022. Na letališču v Murski Soboti so organizatorji spregovorili o zgodovini in razvoju te športne discipline v Sloveniji. Srečanje so zaključili s krstom novega balona podjetja Roto, ki so ga na prvi uradni polet pospremile še druge slovenske balonarske ekipe.

Organizator svetovnega balonarskega prvenstva v Murski Soboti je Balonarski klub Roto, skupaj z MO Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in AK Murska Sobota. Predsednik BK Roto, Matjaž Pavlinjek, hkrati tudi generalni direktor organizacije prvenstva, je pojasnil, da je bila pred nekaj dnevi sprejeta težka, a v teh časih edina razumna odločitev, da se svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, predvideno za letošnji september, prestavi na leto 2022. Organizacijski odbor je po posvetu z vsemi pristojnimi institucijami ocenil, da so razmere in okoliščine, ki jih je povzročila pandemija, preveč nepredvidljive in lahko vplivajo na kakovost izvedbe tega svetovnega prvenstva. Za letošnje svetovno prvenstvo je organizator pričakoval udeležbo 105 pilotov in njihovih ekip, zanimanje za udeležbo je bilo do uradne prestavitve prvenstva zelo veliko. Tekmovalci in ekipa sodnikov prihajajo z vseh celin, največja težava pa je v tem trenutku možnost potovanj, ki so na različnih koncih sveta še manj izvedljiva. Prav tako se postavlja vprašanje sanitarne varnosti obiskovalcev tega izjemnega dogodka, saj še vedno veljajo omejitve pri številu ljudi, ki se takšnega dogodka lahko udeležijo, čeprav poteka na prostem.

Odprto državno prvenstvo letos avgusta

Organizator dogodka, Balonarski klub Roto, je lansko leto uspešno izpeljal predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Prekmurje je tako gostilo 37 ekip iz 16 držav (Avstralije, Avstrije, Belgije, Brazilije, Češke, Hrvaške, Kanade, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Ruske federacije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA). Prekmurska pokrajina je idealna za letenje z baloni zaradi svoje ravnice ter primernih temperatur in vetrov. Prvo mednarodno tekmovanje je Prekmurje gostilo že leta 1994, ko je tam potekalo evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Organizator tekmovanja za letos napoveduje izvedbo odprtega državnega prvenstva 2020, na katerem se bodo pomerile slovenske in tuje ekipe oziroma piloti. Na tekmovanju, ki bo potekalo med 27. in 30. avgustom 2020 na letališču v Murski Soboti, pričakujejo 30 balonarskih ekip. Odprto državno prvenstvo bodo pospremile dodatne atrakcije, ki bodo zanimive za obiskovalce na prireditvi in vse sledilce na družbenih omrežjih in v medijih: vzlet skupine plinskih balonov, ki običajno tekmujejo v dolžini in trajanju poleta in pa seveda obvezna fiesta balonov - revija balonov z najbolj atraktivnimi elementi (fly-in, grab-the-key). Obiskovalci in drugi ljubitelji letenja z baloni pa se bodo s ponudniki lahko dogovorili tudi za kak turistični polet.

Krst novega Roto balona

Goran Grgič, odgovorni za izvedbo odprtih državnih prvenstev v Murski Soboti in pomočnik direktorja tekmovanja svetovnega prvenstva je ob tem povedal: "Pred dvema letoma smo v BK Roto ocenili, da smo se z organizacijo odprtih državnih prvenstev in sodelovanjem na različnih tekmovanjih v tujini naučili dovolj, da lahko pristopimo tudi k izvedbi tekmovanja na svetovnem nivoju. Naša kandidatura na plenarnem zasedanju leta 2018 na Majorki je bila uspešna. Z direktorjem svetovnega prvenstva, g. Webrom iz Luksemburga, smo preteklo leto izvedli zelo uspešno generalko, ki je pokazala, da smo na pravi poti. Razkrila pa nam je tudi dodatne izzive organizacije takšnega tekmovanja ter spremljajočih prireditev. Vsekakor je to dobra popotnica za leto 2022."

Štefan Pavlinjek, predsednik skupine Roto: "Sem prvi pobudnik ideje, da se svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni organizira v Prekmurju. V Sloveniji je zelo malo letalskih prireditev, zato je še toliko bolj pomembno, da so takšne prireditve organizirane in da se letalskega športa ne pozabi. Prekmurje je idealna destinacija za letenje, tudi na letošnjem odprtem državnem prvenstvu si želimo udeležbo najboljših pilotov!"

Dr. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota: "V Murski Soboti bodo imeli balonarji vedno varen polet in pristanek. Tudi v finančnem smislu. MO Murska Sobota balonarski šport podpira, saj gre za promocijo regije in Slovenije v svetu. Razumemo in podpiramo odločitev, da se svetovno prvenstvo zaradi trenutnih razmer prestavi na leto 2022 in bomo tudi v prihodnje sodelovali pri organizaciji tega izjemnega športnega dogodka!"

Vito Rome, najboljši slovenski tekmovalni pilot, BD Uranos: "Za vrhunsko tekmovanje s toplozračnimi baloni je potrebno veliko znanja in izkušenj, ki si jih nabiramo s tekmovanji tako doma kot v tujini. Vse se začne z izkušenim pilotom, predvsem pa z usklajeno ekipo in kopilotom, ki pomaga tako v zraku kot na tleh. Pomembne so vse faze letenja, priprava, preračunavanje možnih taktik in smeri letenja, preučitev vseh vremenskih pogojev in na koncu varen pristanek."

Dogodek na letališču v Murski Soboti se je zaključil s krstom novega Roto balona, za katerega so odšteli 100 tisoč evrov, na prvi polet pa so ga pospremili najboljši slovenski piloti.



Več v Zanimivosti