Zdravstveni inšpektorji napovedujejo nadzor nad gostinskimi lokali

Zdravstveni inšpektorat je v četrtek opravil 753 nadzorov (od sobote 1.876), pri čemer so ugotovili številne kršitve odrejene karantene

Prlekija-on.net, petek, 10. julij 2020 ob 12:30
Gostince pozivajo, da dosledno spoštujejo priporočila NIJZ

Gostince pozivajo, da dosledno spoštujejo priporočila NIJZ

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19, so v petek sodelovali državna sekretarka Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mateja Ribič, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ, Nuška Čakš Jager in vladnigovorec za COVID-19, Jelko Kacin.

Kacin je povedal, da bo danes na Otočcu potekalo srečanje med predsednikoma Vlade RS Janezom Janšo in Vlade RH Andrejem Plenkovičem. Osrednja pozornost bo namenjena usklajenemu boju proti COVID-19, zajezitvi širjenja novega koronavirusa ter pomoči državam Zahodnega Balkana v boju zoper COVID-19. Kacin je še omenil, da je včeraj bil v Državnem zboru sprejet Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na 2. val COVID-19 PKP4. "Poglavitne rešitve se nanašajo na podaljšanje ukrepa čakanja na delo, določitev nadomestila za odrejeno karanteno in mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi."

Eden od ukrepov je tudi mobilna aplikacija za obveščanje oseb o stikih z okuženimi z virusom SARS-CoV-2

Potrdili Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19. Kaj prinaša?


Številne kršitve odrejene karantene

Povedal je, da je zdravstveni inšpektorat včeraj opravil 753 nadzorov (od sobote 1.876), pri čemer so ugotovili številne kršitve odrejene karantene. "585 oseb je spoštovalo odločbo. V 25 primerih oseba ni bila prisotna na naslovu. V 9 primerih dostop do zasebnega zemljišča ni bil mogoč. 30 primerov lažnih ali napačnih naslovov. V 15 primerih oseba ni odprla vrat."

Ob tem je napovedal, da bodo inšpektorji v prihajajočem vikendu izvajali nadzor nad gostinskimi lokali in gostince pozivajo, da dosledno spoštujejo priporočila NIJZ.

Breme izplačila nadomestila plač za delavce v karanteni bo prevzel proračun

Mateja Ribič je povedala, da bo breme izplačila nadomestila plač za delavce v karanteni, ki jim delodajalce ne bo mogel organizirati dela na domu, do konca septembra prevzel državni proračun. "Delodajalcu bo v obdobju koriščenja ukrepa onemogočeno odpuščanje iz poslovnega razloga ali odpoved pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev iz poslovnih razlogov."

Poudarek PKP4 je na ohranitvi čim več delovnih mest ter preprečiti širjenje COVID-19. Poglavitni ukrepi so podaljšanje ukrepa čakanja na delo, določitev nadomestila za karanteno, financiranje dodatnih kadrov v socialno varstvenih zavodih in ZRSZ. Višina nadomestila za zaposlene bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni. Za tiste, ki jim bo odrejena karantena in jim bo delodajalec lahko odredil delo na domu, se praktično ne spreminja nič, je povedala. "Delavec, kateremu bo odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela, delodajalec pa zanj ne bo mogel organizirati dela na domu, ima pravico do nadomestila plače v višini 100% njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas. Delavec, ki se bo odpravil v državo na zelenem ali rumenem seznamu in mu bo ob vrnitvi odrejena karantena ali delavec, ki mu bo odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, bo imel pravico do nadomestila v višini 80% njegove povprečne mesečne plače. Delavec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi odhoda v državo na rdečem seznamu, ne bo upravičen do nadomestila plače. Izjeme so odhod zaradi rojstva otroka ali smrti bližnjega (nadomestilo v višini polovice plače, a ne manj kot 70% minimalne plače)," je pojasnila ter dodala, da uvajajo dodatno kadrovsko podporo socialno varstvenim zavodom in Zavodu za zaposlovanje. "31 milijonov za reševanje kadrovske stiske v naslednjih dveh letih. Izboljšanje standardov ne bo preložena na pleča oskrbovancev, ne bo potreben dvig cen oskrbnin."

Če zbolite v tujini, potovanje domov ni prava pot

Nuška Čakš Jager je povedala, da "če zbolite npr. na Hrvaškem, pokličite najbližjo zdravstveno ustanovo, ki vas bo morebiti napotila na testiranje. Potovanje domov ni prava pot. Zdravstveno stanje naj se razčisti na lokaciji in se nato ustrezno ukrepa.

Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom znaša 1.793

V četrtek zabeležili 17 novih okužb




Več v Slovenija