Franc Jurša: »Ne zdi se mi prav, da je javnost o reviziji izvedela prej kot člani Občinskega sveta«

Franc Jurša namerava pripraviti svoja stališča glede ugotovitev revizije, katera bodo temeljila na podatkih, s katerimi še vedno razpolaga

Dejan Razlag, sreda, 16. marec 2011 ob 00:028
Franc Jurša še kot župan Občine Ljutomer

Franc Jurša še kot župan Občine Ljutomer

Po včerajšnji novinarski konferenci, ko je županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba predstavila ugotovitve revizije iz poslovanja Občine Ljutomer, se je na le-to odzval tudi prejšnji župan Občine Ljutomer in poslanec DZ RS Franc Jurša. Jurša je za to izvedel iz medijev in se mu ne zdi prav, da je županja seznanila javnost z izsledki revizije prej, kot je ta dejstva predstavila Občinskemu svetu Občine Ljutomer.

Kot je znano, je dan pred napovedano novinarsko konferenco tudi deset članov Občinskega sveta zahtevalo, da se novinarska konferenca prestavi, saj Občinski svet še ni bil seznanjen z izsledki revizije, ki bi jo naj obravnavali na seji ta četrtek. Zahtevo so podpisali člani OS iz vrst strank SD in DeSUS ter list LRMV in Prlekija - neodvisno združenje. Županja o tem na konferenci ni vedela nič, saj je o tem bila seznanjena šele po konferenci.

V nadaljevanju je objavljen celoten zapis, ki ga je posredoval Franc Jurša.


Spoštovani!

Danes sem iz medijev izvedel, da je županja Občine Ljutomer, ga. Olga Karba javnosti predstavila ugotovitve revizije poslovanja Občine Ljutomer zadnjih štirih let, torej revizijo poslovanja Občine Ljutomer v času mojega županovanja. Teh ugotovitev ne morem komentirati, saj na žalost revizijskega poročila nisem dobil.

Najprej moram poudariti, da se mi ne zdi prav, da je gospa županja seznanila javnost z izsledki revizije prej kot je ta dejstva predstavila občinskemu svetu Občine Ljutomer. V kolikor mi je znano, člani občinskega sveta h gradivu za sejo, ki bo ta četrtek, 17. marca, niso prejeli niti povzetkov poročila in bodo le-te prejeli šele na sami seji, kar pa nikakor ne odobravam. Želel bi si, glede na to, da gre za revizijo poslovanja občine v času mojega županovanja, da bi me županja povabila na sejo Občinskega sveta, kjer bi tudi sam lahko izvedel ugotovitve revizijske hiše in nepravilnosti oziroma kršitve, ki se mi očitajo. Le tako bi lahko občinski svet Občine Ljutomer kot tudi širša javnost dobila celostno podobo o finančnem stanju Občine Ljutomer in o odločitvah, ki smo jih takrat skupaj z občinskim svetom sprejeli v dobrobit občank in občanov, danes pa se mi očita, da so bile napačne.

Želel bi še dodati, da se mi glede na to, da je bila vsako leto mojega županovanja (razen leta 2010) opravljena notranja revizija poslovanja občine, ne zdi smotrno, da je županja še enkrat revidirala poslovanje vseh štirih let. Pri tem ni bila opravljena revizija vseh pogodb, marveč le nekaterih. Po kakšnem principu oziroma ključu je izbrala pogodbe in projekte, mi ni znano.

Vsekakor nameravam pripraviti svoja stališča glede ugotovitev revizije, katera bodo temeljila na podatkih, s katerimi še vedno razpolagam in na revizijskih poročilih iz časa mojega mandata (leta 2007, 2008 in 2009).
Z lepimi pozdravi,

Franc Jurša                 
Župan Občine Ljutomer v mandatu
2006 - 2010                

Ljutomer, 15. 3. 2011


Več v Politika