Luna najbližje Zemlji v zadnjih dvajsetih letih

Teoretiki zarot trdijo, da je bližina Lune kriva za nedaven močan potres na Japonskem

Dejan Razlag, petek, 18. marec 2011 ob 17:4913
Luna

Luna

Po Luninem in Sončevem mrku bomo jutri priča še pojavu, ko bo Luna najbližje Zemlji v zadnjih 20. letih. Luna se bo v soboto, 19. marca "močno" približala Zemlji, saj bo tega dne od Zemlje oddaljena približno 355 tisoč kilometrov. Točki, ko se Luna najbolj približa Zemlji, pravimo perigej in takrat je skoraj 50 tisoč kilometrov bliže kot v času, ko je od našega planeta najbolj oddaljena. Ta točka se imenuje apogej, ko je Luna oddaljena približno 410 tisoč kilometrov od Zemlje.

Ko je Luna v perigeju, se zdi kar 14 odstotkov večja, njena svetilnost pa za tretjino močnejša. To se bo zgodila v soboto, a je pri nas žal napovedano slabo in oblačno vreme, zato verjetno tega pojava ne bomo mogli lepo opazovati. Če pa bodo pogoji za to ustrezni pa je za opazovanje potrebno izbrati kraj, kjer ni pretiranega svetlobnega onesnaženja. Luna je sicer vsako leto do 13 krat v perigeju, a le redko se zgodi, da je hkrati v perigeju in polna. To se bo zgodilo v soboto po 19. uri, naslednjič pa bo luna spet v perigeju in hkrati polna, leta 2029.

Bližina Lune kriva za potrese?
Zaradi večje bližine Lune bo v soboto tudi plima višja za nekaj centimetrov, za nekatere teoretike pa je ta pojav kriv za močnejše potrese v zadnjem času. Na določeno število ponovitev teh perigejev se namreč Luna Zemlji izjemno približa in po trditvah teoretikov zarot s svojo povečano gravitacijsko silo zelo vpliva na dogajanje na Zemlji. Luna ne vpliva samo na plimovanje, temveč tudi na tokove magme pod zemeljsko skorjo in na skorjo samo, kar povzroča trenje, del tega trenja pa se izraža tudi v potresni aktivnosti.

Teoretiki zarot so tudi za ta konec tedna napovedali serijo potresov, katastrofalno plimovanje in močne nevihte. Nedavni japonski potres naj bi bil posledica te "Superlune", kakor Luno imenujejo v perigeju, posledice pa naj bi bile vidne že prej, tudi potresi leta 2004 in nedavni potres na Novi Zelandiji, orkan Katrina, ki je opustošil New Orleans pred leti, ter še dlje v preteklosti, velike poplave v Avstraliji sredi 50. let prejšnjega stoletja.

Da Luna vpliva na Zemljo je znanstveno dokazano, odraz tega je tudi plima. Če pa na Zemljo vpliva tako močno, pa zaenkrat ni trdnih dokazov. Bomo pa ob tem priča impresivnemu pojavu na nebu, po trditvah astronomov bo pogled najlepši v zgodnjih jutranjih urah, Luna pa bo lepo vidna tudi čez dan, če seveda ne bodo neba prekrivali oblaki.

Luna je danes vzšla ob 16:48, zaide pa jutri ob 04:56. Jutri ponovno vzide ob 18:10, zaide pa v nedeljo ob 05:22. Pojav bo lepo viden tudi v nedeljo, če bo le lepo vreme, ko Luna vzide ob 19:33. Podatki veljajo za Mursko Soboto.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij polne Lune 19. in 20. marca, ko je bila že višje na nebu.


Več v Narava