Zbor Štajerske skupnosti

Obračun za leto 2010 sprejeli v Radencih

Filip Matko, sobota, 19. marec 2011 ob 16:29
Uvodni pozdrav predsednika

Uvodni pozdrav predsednika

V klubskih prostorih DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, se je na 6. redni letni konferenci 19. marca dopoldne zbralo 18 članic in članov Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost, ki ima svoj sedež uradno v Mariboru. Društvo ima 50 članic in članov s področja Štajerske in drugih krajev po Sloveniji ter sosednji Avstriji, njihov predsednik pa je Rade Bakračević iz Radenec. Med gosti je bil tudi paroh srbske pravoslavne cerkve v Mariboru Sava Kosojević.

Poročilo o delu društva v letu 2010 je podal predsednik Rade Bakračević, blagajniško poročilo je predstavila tajnica in blagajničarka društva Danijela Pećanac, a kot predsednik nadzornega odbora društva je poročal Zdravko Majstorović.

Že prvi mesec v letu, januarja, so sodelovali na kulturnih dnevih v dvorani Union v Mariboru v čast 50-letnice člana društva ter književnika Zdravka Kokanovića, kjer so sodelovale tudi plesne skupine in glasbeniki iz Slovenije, Avstrije, Srbije, kot tudi novoustanovljena pevska skupina mladih  Zumbuli; februarjaso se aktivno vključili v Mariborske dneve kulture z  odprtjem razstave del grafika Lojzeta Logarja pod naslovom Odprte oblike ter se udeležili Prešernovanja v Literarni hiši v Mariboru; aprila so v Gradcu, v sosednji Avstriji,  predstavili knjigo bioenergetika iz Novega Sada dr. Jovana Tasića Odpisani ponovno hodijo; maja so se v mariborski dvorani Union zopet predstavili pevke in pevci skupine mladih Zumbuli; se udeležili polaganja temeljnega kamna za srbsko gimnazijo v Zagrebu; aktivno sodelovali na Petem tradicionalnem mednarodnem festivalu šaha v Gradcu (letos bo le-ta potekal v Radencih 28. maja !); 26. maja  je predstavnike srbskih društev v ljubljanskem hotelu Union sprejel predsednik vlade Republike Srbije Mirko Cvetkovski, ko je bil na obisku v Sloveniji v hotelu Union; a 28. maja so se udeležili slave pravoslavne cerkve v Mariboru; v začetku junija so v Mariboru gostovali mladi nogometaši iz Kraljeva; bil je organiziran prvi literarni maraton manjšinskih avtorjev; udeležili so se radijske delavnice Prijateljstvo za nove čase, kot tudi slovenskega evharističnega kongresa na stadionu v Celju; v začetku julija so bili na srečanju predstavnikov srbskih medijev po svetu (Rade Bakračević je urednik časopisa Štajerske novosti, ki izhajajo že peto leto !) v Beogradu ter na skupščini Srbov iz diaspore, kot tudi na rojstnem dnevu mariborskega župana Franca Kanglerja; septembra so se udeležili verskega obreda srbskega patriarha Irineja v avstrijskem Lienzu, oktobra pa so pripravili v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, nastop plesalk in plesalcev Kulturnega društva Abrašević iz Bačke Palanke; isti mesec so bili v Kraljevu, na obletnico streljanja talcev leta 1941; v mariborski dvorani Union se udeležili proslave ob občinskem prazniku Maribora ter pripravili pred koncem oktobra v Mariboru še srečanje s srbskim književnikom Sretenom Ugričićem, ki se ga je udeležila tudi svetovalka srbskega ambasadorja v Sloveniji Aleksandra Stanković; mesec december pa je bil pravzaprav mesec pravoslavja v Pomurju, ko je bila v DOSOR-ju v Radencih razstava pravoslavnih ikon; v istem mesecu so v Celju promovirali še igranje šaha; v Ljubljani pa se udeležili sprejema pri Alešu Guliču, direktorju Urada za verske skupnosti Republike Slovenije.

Kot odlične so ocenili odnose s srbsko pravoslavno cerkvijo v Mariboru ter njenim parohom in  člani cerkvenega odbora, nadalje z mariborsko rimokatoliško nadškofijo in predstavniki evangeličanske cerkve. Dobro sodelujejo z Zvezo kulturnih društev v Mariboru ter Kulturnim društvom Mariborska literarna družba, zadnje leto pa tudi z DOSOR-jem, Domom starejših občanov Radenci. In to bodo nadaljevali tudi v letu 2011.


Več v Kultura in izobraževanje