Ustavno sodišče zadržalo preimenovanje Titove ceste v Radencih

Župan ob tem omenja, da bo predlagal umik odloka in predlagal referendum.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. julij 2020 ob 12:511
Titova cesta v Radencih

Titova cesta v Radencih

V Občini Radenci so se v minulih mesecih precej zaposlovali glede preimenovanja Titove ceste v Radencih. Občinski svetniki so na majski seji Občinskega sveta Občine Radenci potrdili predlog, da bi Titovo cesto preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. Nekateri občani se s tem niso strinjali in so podpisali pobudo za referendum, na katerem bi odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Sloveniji, a jim je župan Roman Leljak pobudo zavrnil, ker po njegovem mnenju ni bila vložena v skladu z zakonodajo. Občani so zato v začetku julija vložili tožbo.

Ustavno sodišče pa je sedaj zadržalo izvrševanje spremenjenega občinskega odloka o preimenovanju.

Roman Leljak ob Titovi cesti v Radencih

Titovo cesto v Radencih bodo preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije


"Po presoji Ustavnega sodišča ni izkazano, da bi zadržanje izvrševanja izpodbijanega odloka lahko povzročilo občutnejše škodljive posledice, zlasti ob upoštevanju dejstva, da za zadevno ulico poimenovanje Titova cesta velja že vsaj od leta 1979," je zapisano v sklepu sodišča, ki je bil sprejet 1. julija. A bi po drugi strani z izvršitvijo odloka lahko nastale "nezanemarljive posledice, če bi bila naknadno ugotovljena njegova protiustavnost oziroma nezakonitost". V tem primeru bi "nastali nepotrebni stroški tako za stanovalce kot za Občino (plačilo menjave dokumentov, hišnih in uličnih označb ter dela, ki je za to potrebno)," je še med drugim zapisano v sklepu.

Župan omenja, da bo predlagal umik odloka in predlagal referendum

Ob tem se je na Facebooku odzval tudi župan, ki je med drugim zapisal, da vse to občini povzroča velike stroške z odvetniki, saj bi pravni postopek lahko trajal leto in več. "Verjetno bom sprejel odločitev in Občinskemu svetu na nasljednji seji predlagal, da odpravimo Odlok o preimenovanju Titove ceste, hkrati pa na isti seji predlagal, da izvedemo referendum na katerem bomo odločili o imenu ulice. Referendum bi izvedli spomladi 2021 leta. Strošek z referendumom bi bil bistveno manjši kot strošek pravdanja, ob dejstvu, da nimamo zagotovil o pravičnem delovanju pravne države. Čudi, da je sedem ustavnih sodnikov v nasprotju s svojo dosedanjo prasko kljub neizkoriščenju pravnih sredstev prehitelo sodnike Upravnega sodišča in so zaščitili Titovo cesto," je med drugim zapisal Leljak.

Obveščam vse občane, da se zapleta vezano na preimenovanje Titove ceste. Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje odloka,...

Objavil/a Roman Leljak dne Ponedeljek, 27. julij 2020


Več v Politika