Prvič pred oltar v Salzburgu, sedaj pri Sveti Ani

Lep skupni jubilej, 60 let zakona sta obhajala Milica in Milan Eder

Prlekija-on.net, četrtek, 30. julij 2020 ob 13:37
Milica in Milan sta pred 60 leti prvič stopila pred oltar v Salzburgu, tokrat pa pri Sveti Ani

Milica in Milan sta pred 60 leti prvič stopila pred oltar v Salzburgu, tokrat pa pri Sveti Ani

Gotovo so redki tisti, ki so obiskali čudovito vas Sveta Ana v Slovenskih goricah, ki se niso ustavili ali vsaj videli na daleč znanega gostišča "Eder" v središču kraja. In prav tam domujeta človeka, ki letos praznujeta diamantno poroko, 60 let skupnega zakonskega življenja, Milica in Milan Eder. Mimica, kot jo vsi poznajo se je leta 1940 rodila v kmečki družini na Zgornji Ščavnici, Milan pa leta 1941 v Jurovskem Dolu na drugi strani Lenarta. Mlada sta se leta 1959 odpravila na delo v Avstrijo, kjer sta se leta 1960 v Salzburgu poročila. Nekaj časa sta bila zaposlena v Avstriji nato pa v Nemčiji, kjer je Milan v Stuttgartu vodil MPZ Domači zvon. Po vrnitvi v domovino, leta 1972, je Milan v Lenartu 20 let vodil Pevski zbor Obrtnik Lenart. Nekaj časa pa je bil tudi organist v domači cerkvi pri Sv. Ani.

S prihranki sta si pri Sv. Ani, kjer sedaj živita, kupila 200 let staro gostilno, ki sta jo obnavljala in posodabljala, saj sta se zavedala, da tudi v domovini morata nekaj početi. Ker nobeden ni bil gostinec se je Milan odločil za usposabljanje v gostinskem poklicu. V času usposabljanja na Srednji gostinsko turistični šoli v Mariboru, sta poskrbela za adaptacijo gostinskega poslopja in odprla gostilno, katero sta vodila vse do upokojitve, leta 1994. Od tedaj vodi gostilno hčerka Natalija, ves čas pa imajo do deset zaposlenih, saj se ukvarjajo tudi z rejo jelenov.

Danes lahko v gostilni hkrati sprejmejo več kot 200 gostov, ki prihajajo od blizu in daleč, pa tudi iz bližnje Avstrije. Sprejmejo tudi skupine, kot so: poroke, birme, domača praznovanja, česar je letos iz znanih razlogov nekoliko manj. Sicer pa, v gostišču ponujajo sveže pripravljeno hrano in vina iz domače hiše, saj imajo lastni vinograd in Milan je odličen kletar... Uspešno gostišče, kot rečeno že več kot četrt stoletja, z možem Marjanom, vodi hčerka Natalija Monika Kramberger. V družini sta se jima rodili dve hčerki ob Nataliji Moniki, še Anemari, ki sta ju obdarili s petimi vnuki, imata pa tudi tri pravnuke.

Milan je dolgoletni član Lovske družine Sv. Ana, ob tem pa je v njej dolga leta deloval tudi kot blagajnik. Nekaj časa je deloval tudi pri domačem prostovoljnem gasilskem društvu. Po predaji gostilne hčerki, sta se vselila v novo hišo, ki sta si jo zgradila pri Sv. Ani, kjer zadovoljna preživljata jesen upokojenskega življenja, kljub zrelim letom pa tudi danes po potrebi pomagata mlajšim.

Visok skupni življenjski jubilej, 60. letnico zakona, Milice in Milana Eder, ki glede na zdravje in splošno počutje slavljencev gotovo ni zadnji okrogel, sta v domači cerkvi Svete Ane v Slovenskih goricah, v prisotnosti izbranih gostov, blagoslovila in potrdila župnik pri Sv. Ani Tonček Fras in župnik v Župniji Sv. Peter v Mariboru dr. Vinko Škafar.


Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje