Stranka DeSUS ne podpira predlaganih sprememb medijske zakonodaje

V stranki so prepričani, da mora imeti vsaka zdrava in demokratična družba neodvisno novinarstvo.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. avgust 2020 ob 17:47
V stranki so prepričani, da mora imeti vsaka zdrava in demokratična družba neodvisno novinarstvo

V stranki so prepričani, da mora imeti vsaka zdrava in demokratična družba neodvisno novinarstvo

Danes je potekala novinarska konferenca stranke DeSUS, kjer je ministrica dr. Aleksandra Pivec podajala nekatere odgovore na zadnje dogodke, poleg tega pa je predstavila tudi stališče stranke v zvezi s predlaganimi spremembami medijske zakonodaje.

Iz stranke so po novinarski konferenci poslal tudi sporočilo za javnost, kjer so zapisali, da predlaganih sprememb medijske zakonodaje ne podpirajo: "Le skozi kvalitetno in odprto javno razpravo in z upoštevanjem utemeljenih pripomb in predlogov tako stroke kot zainteresirane javnosti, se lahko ustvarijo pogoji za kakovostno reformo medijske zakonodaje."

Izjava poslanske skupine DeSUS

Poslanci DeSUS-a Pivčevi predlagajo, da nemudoma odstopi. Pivčeva odgovarja, da je za to prezgodaj.


Prepričani, da mora imeti vsaka zdrava in demokratična družba neodvisno novinarstvo

Kot so še zapisali, stranka DeSUS ne bo podprla predlaganih sprememb medijske zakonodaje, še posebej, če v javni razpravi predlagatelj ne bo s strokovnimi analizami argumentiral svojih predlogov sprememb. V stranki so prepričani, da mora imeti vsaka zdrava in demokratična družba neodvisno novinarstvo. "Neodvisno novinarstvo v tem, da so mediji pluralni, politično uravnoteženi in nepristranski, in kot taki pridobivajo zaupanje državljanov ter jim posredujejo resnične in preverjene informacije. Nujen je obstoj kvalitetnega javnega servisa v okviru RTV Slovenija in STA Slovenske tiskovne agencije," so zapisali. Predlagane spremembe medijske zakonodaje je preučila delovna skupina stranke DESUS.

Predlagane spremembe medijske zakonodaje so po presoji strokovne delovne skupine škodljive za javni servis RTV Slovenija, saj posegajo v finančno in programsko neodvisnost zavoda. Posebej izpostavljeni so predvsem tisti členi novele Zakona o medijih, ki RTV Slovenija nalagajo, da z izvršljivo odločbo nakazuje sredstva drugim medijem. Vprašljiv je tudi 39. člen Zakona o medijih, ki poenostavljeno govori o povišanju t.i. RTV naročnine za potrebe novega sklada. V DeSUS-u ne bodo pristali na nobeno povišanje naročnin, še posebej ne za upokojence, so poudarili. Prav tako ne bodo podprli sprememb pravic gledalcev, ki bi pomenile njihovo osiromašenje v osnovnih paketih kabelskih operaterjev za najbolj gledane komercialne programe. "V predlaganih spremembah se na nek način ukinja tudi radijska mreža Radio 1, kot skupek 18 lokalnih radijskih programov in se uvaja nova mreža programov s statusom posebnega pomena. S tem se tudi oži prostor za delovanje bogate produkcije regionalnih programov znotraj RTV Slovenije, v Kopru in Mariboru, saj zaradi svojih vsestranskih vsebin ne bodo zmogli dolgo konkurirati komercialnim postajam. Hkrati se ne sme dovoliti, da se poslabša (z)možnost manjšin in ranljivih skupin v družbi, da pridejo do kvalitetnih informacij," je zapisano v izjavi, ki jo je na konferenci prebrala tudi Pivčeva.

"Omejevanje kvalitetnega javnega medijskega servisa je za stranko DESUS popolnoma nedopustno. Prav tako je skrajno problematično uvajanje novega načina presoje medijske koncentracije, ki na široko odpira vrata bodočim, morebitnim slamnatim lastnikom iz tujine. Takemu predlogu nasprotuje tudi AVK," poudarjajo, zato se bodo v stranki DeSUS v vseh nadaljnjih postopkih s predlogi in pripombami, ki so nastali v delovni skupini stranke DeSUS, odločno uprli nekakovostni reformi medijske zakonodaje ter zagovarjali transparentno, strokovno in kakovostno reformo, ki bo tako upokojencem, kot vsem ostalim v Sloveniji razvijala in ohranjala kvaliteten javni medijski servis in kakovostno novinarstvo. V DeSUS- pričakujejo, da bodo spremembe zakonodaje bolj premišljene in domišljene, takšne, ki bodo zagotovile finančno neodvisnost, predvsem javnega servisa RTV in STA.

Pomoč lokalnim in regionalnim medijem

"Vlada mora takoj pomagati medijem, še posebej lokalnim in regionalnim, ki se jim je letos zadržalo financiranje, sicer bomo priča propadu večih medijev in centralizaciji medijske krajine. Proračunska postavka za sofinanciranje medijev mora ostati nespremenjena, medijem pa se mora zagotoviti že obljubljena in s pogodbo opredeljena sredstva in to takoj. Država je namreč prva, ki se mora držati že podpisanih pogodb.

Trenutnega stanja v slovenski medijski krajini pa seveda ne smemo in moremo idealizirati. Dosedanji Zakon o medijih je bil sprejet pred 14 leti in je v nekaterih delih zastarel. Stari načini dela, preobsežno zaposlovanje in vse bolj notranja programsko politična delitev v medijih med »naše in vaše« ali »leve in desne«, je danes pripeljala medije v položaj, ko se javnost vedno bolj izogiba sredinskemu, nevtralnemu mnenju in želi slišati odmeve na levi ali desni strani. Temu se tudi mediji, ob poplavi novih oblik informiranja in sporočanja, ne znajo dovolj dobro upreti.

Ta nevarnost je toliko večja za javni servis, kjer morajo uredniki in novinarji vsak dan in vsako uro bdeti nad pluralnostjo, resnicoljubnostjo in objektivnostjo. Zelo odločno bi se morali upreti zoper ulično hujskaštvo, spodbujanje sovražnega govora in neupravičene diskretitacije. Tako bi dodatno okrepili zaupanje naših državljanov v neodvisnost medijev," je še zapisano v izjavi, hkrati pa se v stranki DESUS zavedajo, da tudi mediji potrebujejo jasne, sodobne zakonske okvire in transparenten ter učinkovit nadzor.



Več v Politika