Ana in Luka Vegič iz Lipovcev ohranjata in negujeta staro ljudsko prekmursko glasbo

Ohranjata staro ljudsko prekmursko glasbo, katero je svoj čas igrala na cimbale skupina glasbenikov Miška Baranja, že tri desetletja pa to glasbeno zvrst ohranja Marko banda.

Prlekija-on.net, sobota, 15. avgust 2020 ob 19:17
Ana in Luka Vegič

Ana in Luka Vegič

V Lipovcih pri Beltincih živita sestra in brat Ana in Luka Vegič, ki sta se zapisala v glasbeno zvrst ohranjanja in negovanja stare ljudske prekmurske glasbe, katero je svoj čas igrala na cimbale skupina glasbenikov Miška Baranja, že tri desetletja pa to glasbeno zvrst ohranja Marko banda. Že kot kratkohlačnika in osnovnošolca na Osnovni šoli Beltinci sta se zanimala za tovrstno glasbo. Ana se je odločila, da bo igrala violino, Luka pa cimbale. Skupaj igrata in nastopata uglašeno in spontano že dobrih deset let, predvsem z namenom ohranjanja prekmurske ljudske glasbe, da ta ne bi šla povsem v pozabo.

Obiskovala sta Glasbeno šolo v Beltincih, kjer sta si glasbeno znanje nabirala kar šest let. Ana se je učila na igranje violine, Luka pa se je učil igrati na cimbale. Ana je končala Gimnazijo v Murski Soboti, Luka pa je študent medicine. Doslej sta nastopila na raznih prireditvah in dogodkih v vasi Lipovci in občini Beltinci. Z glasbo pa spremljata plesalce KUD Beltinci in sicer na beltinskem folklornem festivalu, folklornih revijah in na drugih prireditvah. Ker ju glasba spremlja že od malih nog in sedaj, ko se pripravljata na življenje, saj bo vsak opravljal svoj poklic, na glasbo ne bosta pozabila, saj brez nje ne moreta živeti, katera ju spremlja na vsakem koraku.

Kot sta povedala je njun glasbeni repretoar zelo bogat in širok, saj gre večinoma za prekmurske ljudske pesmi, včasih pa zaigrata tudi kakšno madžarsko ljudsko pesem, ki se igra v Prekmurju. Ponosno sta povedala, da imata zbranih in naučenih čez 30 različnih pesmi, kajti ob poslušajo tovrstne glasbene zvrsti, so poslušalci navdušeni, ko se zasliši njuna glasba, ko se skupaj prelivata cimbale in violina. Predvsem starejši radi poslušajo tako glasbo, pa tudi mladi so v zadnjem času navdušeni, da Vegičeva ohranjata staro prekmursko glasbo. Dosedanji uspehi jo še bolj spodbujajo, da še rajši poprimeta za glasbene instrumente in zaigrala, tudi včasih za svojo dušo, a največkrat spremljata folkloriste.

Ana je pred nedavnim nastopila na tekmovanju v igranju violine v Beogradu v Srbiji, kjer je osvojila bronasto priznanje. Pred vsakim nastopom se oblečeta v prekmursko narodno nošo, pri čemer poleg glasbe ohranjata prekmursko glasbo in narodno nošo. Luka je še dodal, da cimbale tehtajo 100 kilogramov, na njih igra s palčkami in s pomočjo pedal, za večjo glasnost in podaljšan ton. Če je potrebno pa na cimbale zaigra kar sam na različne melodije. Obljubila sta, da njuna glasba ne bo muha enodnevnica, ampak bosta glasbo še dopolnjevala z novimi skladbami, ki so prijetne za poslušanje.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje