70-letni Jože Kerčmar je iz Nemčije prikolesaril v rodno vas Ižakovci

Kolesarja Jožeta Kerčmarja, ki je kolesaril po Nemčiji, Avstriji in Sloveniji, so domačini v njegovem rojstnem kraju sprejeli z odprtimi rokami.

Prlekija-on.net, torek, 18. avgust 2020 ob 18:33
Jože Kerčmar je prikolesaril v rodno vas, kjer so ga sprejeli domačini

Jože Kerčmar je prikolesaril v rodno vas, kjer so ga sprejeli domačini

Pred 70. leti se je v prekmurski vasi Ižakovci rodil Jože Kerčmar, ki ga je pot ponesla v Nemčijo, kjer je med drugim opravljal gostinska dela. V vasi Ižakovci je zgradil gostinski objekt, ki ga je poimenoval Prekmurska iža. Je velik prijatelj in znanec gostilničarja Mirka Poredoša iz Ižakovcev. Tako sta skupaj zasnovala projekt, da bi se Jože za svoj 70. rojstni dan iz Nemčije pripeljal s kolesom v rodno vas Ižakovci, kar se je v soboto, 8. avgusta tudi zgodilo. V središču vasi Ižakovci so kolesarja sprejeli z bučnim aplavzom, domačo ljudsko glasbo in pozdravi. Dobrodošlico so mu izrekli Mirko Poredoš, podžupan občine Beltinci Bojan Žerdin, deklici iz Ižakovcev pa sta mu izročili šopek rož. Pred vasjo Ižakovci so kolesarja Jožeta pričakali kolesarji Kolesarskega kluba Tim Mlin Beltinci, Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači Ižakovci, ki so zadnje njegove kilometre spremljali s traktorji.

Jože Kerčmar je velik ljubitelj kolesarstva, saj letno prekolesarili čez 5000 kilometrov. Je upokojenec in si dneve krajša s kolesarstvom. To je bil njegov prvi tovrstni kolesarski podvig, da se je s kolesom iz Nemčije pripeljal v rojstno vas. Kot je povedal, si je na kolo sedel v ponedeljek, 3. avgusta in je v Ižakovce srečno, brez poškodb prikolesaril v soboto, 8. avgusta in sicer je bilo za njim kar 650 kilometrov. Kolesarski podvig je začel v Burglengenfeldu blizu mesta Regensburga v Nemčiji.

Davnega leta 1972 ga je pot ponesla v Nemčijo. Po poklicu je natakar, leta 1976 je odprl gostilno, ki obratuje še danes. Ljubiteljski kolesar je že dobrih 15 let, saj ga pot s kolesom ponese po domala celotni Evropi. Na kolesu je imel vedno v roki slovensko zastavo, tudi na mejah je mejne prehode prekolesaril brez ustavljanja mejne straže ali policije. Pri kolesarjenju si je pomagal z navigacijo, saj ga je pot vodila po varnih kolesarskih poteh, drugače pa največkrat po stranskih poteh.

Kolesarsko turnejo je začel v ponedeljek 3. avgusta, pri čemer je iz Nemčije do avstrijske meje prekolesaril 240 kilometrov, kar je naredil v dveh dneh. Od Salzburga naprej pa je kolesaril štiri dni. En dan je prekolesaril 130 kilometrov, en dan pa je prekolesari 100 kilometrov in potem je zadnje dni do končnega cilja prekolesaril spet 100 kilometrov. V projektu je načrtoval, da bi kolesaril sedem dni, prišel pa je v šestih dneh.

Negov dan je bil kar dobro izkoriščen, večji del poti je kolesaril, prenočeval je v hotelih. Zaradi vročine in dehidracije je ves čas pil vodo. Za Jožeta Kerčmarja je kolesarski podvig velik uspeh, kajti že več kot 50 let živi v Nemčiji in vedno ga je vleklo domov v rojstno vas Ižakovci, zato se mu je želja izpolnila. Rad ima svoj rojstni kraj in domovino Slovenijo. Jože je povedal, da je bil s kolesom v Franciji v Parizu, s kolesom je bil tudi v Italiji, prekolesaril je celo Švico, bil je na desetih rekah. Če mu bo zdravje dopuščalo bo v jeseni iz Nemčije začel kolesarsko turnejo in spet s kolesom prišel v Slovenijo. Čez Avstrijo bo prikolesaril v Slovenijo, skozi Kranjsko Goro do Bleda, do Postonjske jame, Ajdovščine v Trst.

Ob koncu je dodal, da je bil nad prisrčnim sprejemom vidno ganjen, za njega je bil sprejem nepozabno doživetje in mu bo ostalo še dolga leta v trajnem spominu. Morda bo še kdaj po drugi poti spet s kolesom prišel v Ižakovce je ob koncu sprejema vidno ganjen dejal kolesar Jože Kerčmar.

Jože Žerdin



Več v Zanimivosti