Mojstra Janez in Anton Golnar prekrila streho muzeja s pirino slamo

V Odrancih v Centru kulturne dediščine se gradi nov muzej za shranjevanje in prikaz kmečkega orodja

Prlekija-on.net, sobota, 12. september 2020 ob 13:13
Pokrivanje strehe muzeja s pirino slamo

Pokrivanje strehe muzeja s pirino slamo

Pred dvema letoma je občina Odranci ob potoku Črnec odprla Center kulturne dediščine Odranci - Prekmurska hiša. Center se je financiral iz sredstev Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gre za muzej na prostem, katerega občina sproti dopolnjuje z novimi vsebinami. V Centru kulturne dediščine je vedno živahno, saj se marsikaj dogaja. Predvsem pa je namen Centra ohranjanje in negovanje nekdanjega kmečkega časa in prikaz različnih kmečkih opravil od mletja žitaric v potočnem mlinu, kovaštva in žganjekuhe.

Tako v teh dneh nastaja novi peti muzej, ki bo namenjen shranjevanju in prikazu kmečkega orodja, ki ga je nekoč imela in uporabljala vsaka malo večja kmetija. Taki predmeti in pripomočki so bili že zbrani v preteklosti in sedaj, ko je nov muzej že postavljen in pokrit bodo v njega dali nov pridih nekdanjega časa. Sicer pa je novi muzej zgrajen v stilu žganjarne in kovačnice, ki sta prav tako pokrita s slamo.

Nov muzej so zgradili domači odranski mojstri. Celotna vrednost novega objekta je ocenjena na 30.000 evrov, ki ga občina Odranci financira iz lastnih sredstev. Domala vsi objekti v Centru kulturne dediščine so pokriti s slamo, kot je to bilo nekoč v največji panonski vasi v sedanji Občini Odranci in drugod po Prekmurju. Tudi nov muzej je dobil podobo in streho, ki je pokrita s pirino slamo. Dela pri pokrivanju strehe (na sliki) je prevzelo podjetje Slamnate strehe Golnar iz Sovjaka pri Svetem Juriju ob Ščavnici, ki se ukvarja z domačo in umetnostno obrtjo. Dela pokrivanja muzeja v Odrancih se je lotil mojster samokrovec Janez Golnar, pri delu pa mu je pomagal oče Anton Golnar. Šlo je za kar zahtevno delo, kajti streho muzeja je bilo potrebno dobro pokriti, da ne bi zamakala ob dežju ali snegu, pri čemer je njena življenjska doba tam okoli 30 let.

Mojster Janez je povedal, da so za pokrivanje strehe muzeja piro najprej posejali, potem so z žetveno kosilnico poželi v snope in s kombanjem odvzeli zrnje pire, nato so slamo shranili na suho. Pri pokrivanju strehe je mojster potreboval oder, posebno desko, klešče, kladivo. Povedal je, da za en kvadrat pokrite strehe porabi 20 kg slame, skupaj pa je pokril okoli 70 kvadratov strehe novega odranskega muzeja na prostem. Sedaj, ko je muzej že narejen mu bo občina dala nov pridih in v muzej namestila kmečko in ostalo orodje. Muzej si bodo lahko s časoma ogledali domačini, turisti, učenci Osnovne šole Odranci in malčki iz vrtca Mavrica Odranci ter drugi, ki se zanimajo za etnološko zbirko kmečkega in druga orodja.

Prav je, da so se v Občini Odranci odločili in postavili nov muzej, kajti to kmečko in drugo orodje bi prav gotovo propadlo, ali pa bi jih kupili tujci, ki se zanimajo za staro orodje...

Jože Žerdin