Na Sveti Ani priredili radijsko gasilsko veselico

Veliko praznovanje 90-letnice PGD Sveta Ana v maju je splavalo po vodi, a gasilska veselica mora biti, so prepričani gasilci, zato so jo priredili kar preko radijskih valov. A brez gasilskih čevapčičev pač ni šlo...

Aleksandra Papež, torek, 15. september 2020 ob 14:38
90 let PGD Sveta Ana

90 let PGD Sveta Ana

Člani PGD Sveta Ana v Slovenskih goricah so oblikovali program najrazličnejših dogodkov ob praznovanju 90-letnice delovanja društva maja letos, saj njihova tradicija pravi, da morajo gasilci na vasi letno pripraviti eno tombolo, oziroma veselico. Praznovanje pa je grobo okrnila pandemija.

A anovški gasilci, kakor se imenujejo sami, se niso vdali. Tako so v soboto, 12. septembra, v sodelovanju z Radiem Slovenske gorice pripravili gasilsko veselico s pomočjo radijskega mikrofona. Ob 11. uri se je vodstvo PGD Sveta Ana zbralo v studiu radia, po uri in pol predstavitve dela društva poslušalcem, pa krenilo na pot. V skladu z veljavnimi ukrepi so se člani društva razdelili na več manjših ekip in obiskali vse zaslužne, donatorje, sponzorje, botre njihovega novega vozila GVM-1 ter se jim zahvalili. Med potjo pa so »našli« celo gasilske čevapčiče, so povedali v šali.

Skromen sprejem novega gasilskega vozila so sicer pripravili že v začetku junija.

Gasilsko društvo je, po poročanju pisnih virov, nastalo 8. marca 1930. A že ob prvi intervenciji, so se takrat zavzeti mladeniči sprli, saj niso imeli s čim gasiti. Prve požare so tako krotili kar s podajanjem veder. »Kasneje so imeli že voz s črpalko. Za uporabo črpalke so se tudi usposabljali.« razloži predsednik PGD Sveta Ana, Gregor Lasecky.

PGD Sveta Ana danes vključuje okoli 126 članov, od pionirjev do veteranov in veterank. »Letno opravimo okoli 10 do 20 intervencij, predvsem tehnične narave - sanacija po neurjih.« razloži poveljnik Gregor Bauman. »Gasilec sem odkar pomnim, največja sreča je, ko lahko nekomu pomagamo.« pa se spominja podpoveljnik Anton Moleh, ki je gasilec že več kot 40 let.

»Gasilec ne postaneš, s tem se rodiš in biti gasilec je res posebna čast.« so si enotni na Sveti Ani.

Foto: PGD Sveta Ana



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje