Vrhovno sodišče obsodilo fizični napad na ljutomerskega okrajnega sodnika

»Kolikor je znano do sedaj, je bil sodnik že dalj časa žrtev nadlegovanja in stalnih pritiskov s strani omenjenega obtoženca. Nadlegovanja in pritiski so se vrstili vse od takrat, ko je sodnik pred leti odločal v postopku, v katerem je obtoženec nastopil kot stranka,« so med drugim zapisali.

Prlekija-on.net, četrtek, 17. september 2020 ob 13:16
Obtoženi je marca lani popisal stene in zlomil nekaj šip na oknih okrajnega sodišča v Ljutomeru

Obtoženi je marca lani popisal stene in zlomil nekaj šip na oknih okrajnega sodišča v Ljutomeru

"Vrhovno sodišče RS obsoja fizični napad na sodnika, do katerega je prišlo med sodno obravnavo na Okrajnem sodišču na Ptuju, kjer je obtoženec udaril okrajnega sodnika iz Ljutomera, ki je v postopku nastopil v vlogi priče", so sporočili. Kot je znano, je minuli teden na ptujskem sodišču prišlo do incidenta, kjer je med glavno obravnavo zoper Ljutomerčana, ki so mu sodili zaradi poškodovanja tuje stvari, saj je marca lani popisal stene in zlomil nekaj šip na oknih okrajnega sodišča v Ljutomeru, obtoženi fizično napadel pričo, sodnika ljutomerskega sodišča.

Obtoženi je marca lani popisal stene in zlomil nekaj šip na oknih okrajnega sodišča v Ljutomeru

Obtoženi napadel ljutomerskega sodnika in ga poškodoval


»Očitno niso bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi«

"Kolikor je znano do sedaj, je bil sodnik že dalj časa žrtev nadlegovanja in stalnih pritiskov s strani omenjenega obtoženca. Nadlegovanja in pritiski so se vrstili vse od takrat, ko je sodnik pred leti odločal v postopku, v katerem je obtoženec nastopil kot stranka.

Vrhovno sodišče ob tem ugotavlja, da ne gre za osamljen primer, saj o podobnih pritiskih in tudi nadlegovanjih zaradi opravljanja sodniške funkcije večkrat poročajo tudi drugi sodniki, zato se ob tem sprašujemo, zakaj naša država ne uspe zaščititi sodnikov kot državnih funkcionarjev, ki skrbijo za pravno varnost državljanov oz. pravno varnost v najširšem smislu. Ne verbalno ne fizično nasilje namreč ni in tudi ne sme postati del civilizirane družbe.

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je že opravil razgovor z napadenim sodnikom, ki je zaradi nasilnega incidenta še vedno pretresen. Predsednik Florjančič je na podlagi sedaj dostopnih informacij še ocenil, da na sodni obravnavi, na kateri je prišlo do incidenta, očitno niso bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi," so še ob tem zapisali na Vrhovnem sodišču.