Na ljutomerski šoli starši z izjavo proti nošenju mask. Na NIJZ za takšne izjave prvič slišijo.

Na ljutomerski šoli je mama podala izjavo, da ne dovoli nošenja mask pri svojem otroku. Na NIJZ pravijo, da takšne izjave ne poznajo, niti je niso dovolili.

Prlekija-on.net, torek, 29. september 2020 ob 15:435
OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Nocoj bodo v oddaji Preverjeno na POP TV predstavili zgodbo iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, kjer je ena od mam v nekaj vrsticah napisala izjavo: "Spodaj podpisana, mama otroka ... izjavljam, da kot zakoniti zastopnik in starš, odgovoren za svojega otroka ne dovolim, da v času pouka nosi zaščitno masko. Pričakujem, da bodo o tem obveščene vse osebe, ki bodo s stikom z mojim otrokom." Izjavo, da mama ne dovoli maske, je ravnatelj šole Branko Meznarič sprejel, a na NIJZ pravijo, da za takšne izjave prvič slišijo.

Njen otrok tako v razredu nima maske, prav tako nima varnostne razdalje, ker so razredi premajhni. In kot poročajo, je v razredu otroka te mame in še v enem vsak dan več primerov, kjer starši podpisujejo takšno izjavo. Trenutno je že 16 takšnih primerov.

V oddaji so tako preverjali, ali je sploh ta možnost, da se nekdo z izjavo odloči nekaj, kar je v nasprotju z Odlokom vlade o obveznem nošenju mask, če v učilnicah ni 1,5 metra razdalje?

»Odlok je obvezujoč«

Kot poročajo v oddaji Preverjeno, se ravnatelj sklicuje na dopis šolskega inšpektorata in ministrstva z dne 3. septembra, ki ravnateljem predlaga, da naredijo uradni zaznamek o ravnanju starša, kar bo veljalo kot dokazilo o sledenju zapletov glede širjenja bolezni. Z ministrstva za šolstvu pa so jim odgovorili, da velja odlok vlade o obveznem nošenju mask v zaprtih prostorih. "Odlok je obvezujoč. Gre za podzakonski predpis, izdan na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih." Ob tem navajajo, da je le nekaj izjem, ko se maske ne nosijo. V tem primeru je edina izjema, ko so lahko otroci brez maske, če imajo 1,5 metra razdalje. Izjava starša obveznosti nošenja mask ne odvezuje. Takšna izjava je torej v nasprotju s tem odlokom. Kot so še zapisali, "odgovornost (ne)nošenja mask učencev ni na strani ravnatelja, temveč na strani učencev in njihovih staršev. Seveda pa mora ravnatelj skrbeti za dobrobit vseh otrok in zaposlenih."

Na NIJZ izjave ne poznajo, niti je niso dovolili

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za Preverjeno potrdili, da takšne izjave, kot jo je mama na ljutomerski šoli napisala, ne poznajo, niti je niso dovolili. Čudi jih, da je ravnatelj to sprejel, saj je jasno, da mora upoštevati vladni odlok o obveznem nošenju mask. O tem se ni posvetoval niti s šolsko niti z zdravstveno stroko, navajajo.

"Mi tega nismo nikoli dovolili in ko mame napišejo takšno sporočilo, lahko kot zdravnik rečem, da so te mame zavedene preko Facebook doktorjev. Maska je zaščita in ne poznam matere, ki ne bi svojega otroka zaščitila," je za Preverjeno komentiral direktor NIJZ Milan Krek.

Izjavo mame so pokazali tudi dr. Mateji Logar, specialistki infektologije, ki se ukvarja z nalezljivimi boleznimi, z okužbami v bolnišnicah in bolnišnično higieno. "Tukaj gre za ekstremni egoizem, ker meni ni treba, mene ne skrbi, moj otrok tega ne bo nosil. Vemo namreč, da večina okužb nastane v tem tako imenovanem pred-simptomatskem času, se pravi, kakšen dan, dva preden zbolimo, preden sploh vemo in zaradi tega ne moremo ukrepati. Če pa imamo masko, se vsaj del virusov ustavi na maski in zaradi tega smo manj kužni," je dejala.

Kot je še za Preverjeno povedal Krek, pri tem meni, da je to razlog za hiter sklic sveta staršev, saj se imajo vsi starši pravico odločiti, kakšno politiko šole bodo vodili. Tudi tisti starši, katerih otroci nosijo maske, naj povedo, ali se strinjajo, da se nekdo kar sam odloči, da ne upošteva sicer zakonskega določila.

Oddaja Preverjeno bo na sporedu nocoj, v torek, 29. septembra, ob 22. uri na POP TV.

Izjava proti maski zadošča?

"Spodaj podpisana..., mama otroka ... , rojenega..., stanujočega....učenca...razreda izjavljam, da kot zakoniti zastopnik in starš, odgovoren za svojega otroka NE DOVOLIM, da v času pouka nosi zaščitno masko." To je bila izjava ene od mam na osnovni šoli. Ravnatelj je to izjavo sprejel, ker da je Nacionalni inštitut za javno zdravje to dovolil. Tam o tem nič ne vedo. Dileme okoli nošnje mask - Preverjeno, nocoj ob 22.00. Pogledali smo tudi nekaj mitov, ali držijo ali ne, ko govorijo nasprotniki nošenja mask, da so zdravju škodljive.

Objavil/a Preverjeno dne Torek, 29. september 2020


Več v Kultura in izobraževanje