OŠ Ivana Cankarja Ljutomer podelili zastavo in priznanje za naziv Kulturna šola

Med dobitnicami naziva Kulturna šola pa je tudi OŠ Ivana Cankarja Ljutomer.

Prlekija-on.net, sobota, 3. oktober 2020 ob 09:53
Naziv Kulturna šola za OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Naziv Kulturna šola za OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je razpis za Kulturno šolo objavil marca letos, projekt pa se izvaja že 14. leto zapored. Na Javni poziv k oddaji vlog za dodelitev naziva »Kulturna šola 2020« je prispelo 85 vlog, vse prijavljene šole pa so izpolnile pogoj za prejem naziva Kulturna šola. Ocenjevalna komisija za vrednotenje prijavnih vlog je ugotovila, da šole skladno z razpisnimi kriteriji izpolnjujejo vse kvantitativne in kvalitativne pogoje, zato se jim je za obdobje 2020-2024 podelil naziv "Kulturna šola".

Osnovna šola Središče ob Dravi si je prislužila naziv Naj kulturna šola v kategoriji male šole in podružične šole, foto: Matej Maček

OŠ Središče ob Dravi Naj kulturna šola leta 2020 v kategoriji male šole in podružnične šole


Med prejemniki najvišjih priznanj so letos bile tudi prleške šole, o čemer smo že poročali. Naj kulturna šola leta 2020 v kategoriji male šole in podružnične šole je postala OŠ Središče ob Dravi, priznanje za posebne dosežke na področju inštrumentalne dejavnosti je prejela OŠ Stročja vas, priznanje za posebne dosežke na področju plesne dejavnosti pa je prejela OŠ Ivanjkovci.

Med dobitnicami naziva Kulturna šola pa je tudi OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, zato so v četrtek, 1. oktobra, šoli tudi uradno podelili zastavo in priznanje za naziv Kulturna šola. Zastavo in priznanje je ravnatelju šole, Branko Meznariču, podelila vodja območne izpostave JSKD Ljutomer, Mira Rebernik Žižek, ki se je ravnatelju zahvalila za podporo kulturnemu udejstvovanju na šoli, zahvala pa gre tudi vsem mentorjem, posebno nosilcu projekta, Vitomirju Kaučiču ter učencem. Vodja izpostave je ob tem vsem zaželela, da uspešno delujejo še naprej ter jim ponudila svojo pomoč pri kulturnem udejstvovanju.

V štirinajstih letih, kar poteka projekt Kulturna šola, je ta naziv prejelo že več kot 300 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Kulturni utrip pa ni zamrl niti v letošnjem letu, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19. V šolskem letu 2019/2020 so namreč v sodelovanju z JSKD v osnovnih šolah organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov oziroma srečanj otroških skupin z različnih kulturnih področij. Tako so tudi na ljutomerski šoli v tem času pripravili več kulturnih prireditev, želja vseh pa je, da bi se razmere umirile in bi kulturni dogodki lahko potekali dokaj normalno, kot je to bilo pred epidemijo. V programe JSKD se sicer vključuje približno 60 odstotkov celotne osnovnošolske populacije.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje