Kulturna šola OŠ Stročja vas: Nadaljujejo z gojenjem slovenskega izročila - tamburaštva

Na Osnovni šoli Stročja vas se zavedajo, da je kvalitetno kulturno udejstvovanje izrednega pomena za odraščanje in vzgojo otrok.

Prlekija-on.net, nedelja, 4. oktober 2020 ob 11:11
Marko Repnik in Mateja Leskovar Polanič, ravnateljica Osnovne šole Stročja vas, foto: Matej Maček

Marko Repnik in Mateja Leskovar Polanič, ravnateljica Osnovne šole Stročja vas, foto: Matej Maček

V ponedeljek, 28. septembra, je v Mestnem muzeju Ljubljana v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) potekala zaključna slovesnost projekta Kulturna šola 2020. Letos je naziv kulturna šola prejelo kar 85 osnovnih šol, ki so zadostile pogojem, v ožji izbor za višja priznanja pa se jih je uvrstilo trinajst. Poleg naziva Naj kulturna šola so podelili še priznanja v kategorijah, vezanih na velikost šole, in za posebne dosežke na devetih kulturnih področjih. Priznanja je podelil mag. Marko Repnik, direktor JSKD.

Izjemno uspešno so sodelovale tudi prleške osnovne šole. Med dobitnicami najvišjih priznanj je bila tudi OŠ Stročja vas, ki je prejela priznanje za posebne dosežke na področju inštrumentalne dejavnosti. Priznanje je iz rok direktorja prevzela Mateja Leskovar Polanič, ravnateljica Osnovne šole Stročja vas.

Osnovna šola Središče ob Dravi si je prislužila naziv Naj kulturna šola v kategoriji male šole in podružične šole, foto: Matej Maček

OŠ Središče ob Dravi Naj kulturna šola leta 2020 v kategoriji male šole in podružnične šole


Preko tamburice spoznavajo glasbeno in umetniško ustvarjalnost

"Na Osnovni šoli Stročja vas se zavedajo, da je kvalitetno kulturno udejstvovanje izrednega pomena za odraščanje in vzgojo otrok. Kulturna popotnica, ki jo otrokom namenjajo povezuje različne ustvarjalnosti. Na področju inštrumentalne glasbene dejavnosti dodatno omogočajo mladim, da preko inštrumenta (tamburice) spoznavajo glasbeno in umetniško ustvarjalnost, ter nadaljujejo z gojenjem slovenskega izročila - tamburaštva, ki ima v tamkajšnji regiji izredno kulturno zgodovino in pomen. Na šoli delujeta kot interesna dejavnost dve tamburaški skupini, Vigred. Trenutno vodi obe skupini zunanji mentor, Rafael Pavličič, ki je tudi sam tamburaš še iz prve generacije tamburašev na šoli. Mlajšo tamburaško skupino »Vigred« sestavljajo tamburaši začetniki, ki igrajo predvsem ljudske melodije in imajo za sabo le malo ur učenja, ter še manj nastopov, zato pa se vedno znova veselijo naučiti kaj novega. Starejšo tamburaško skupino Vigred pa sestavljajo učenci višje stopnje, ki ob šoli spoznavajo ta posebna štiri strunska glasbila, torej Farkašev sistem. Ti imajo vsako leto za sabo večje število nastopov in s tem pridobivajo veliko izkušenj. Njihov repertoar obsega ljudske in prirejene moderne melodije po izbiri učencev, kar omogoča tako ohranjanje tradicije kot tudi vzdrževanje vzgoje mladih na šoli. Skupini se tudi redno udeležujeta festivalov tamburaških skupin in sta prejemnici srebrnega priznanja na 39. Festivalu tamburašev in mandolinistov Slovenije v letu 2019," se glasi obrazložitev JSKD.

Naziv Kulturna šola za OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

OŠ Ivana Cankarja Ljutomer podelili zastavo in priznanje za naziv Kulturna šola




Več v Kultura in izobraževanje