Kacin: Ostanite te dni doma, če je to le mogoče

»Incidenca v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev je 164,65. Številka je visoka, a ni ključna za sprejem odločitve o dodatnih ukrepih,« je še povedal Kacin.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. oktober 2020 ob 12:131
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V ponedeljek sta na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovala docentka dr. med. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ter vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

"Vikend, ki je za nami je bil izredno zahteven. Veliko je bilo testiranj, še posebej v soboto, posledično je bilo veliko potrjenih okužb in žal tudi več sprejemov v bolnišnice," je v uvodu povedal Kacin ter dodal, da kljub temu, da se število bolnikov, ki zaradi okužbe s COVID-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo na dnevni ravni v povprečju poveča za med 7 do 9 bolnikov, so bolnišnice pokazale, da so odzivne in prožne. "Uspele so zagotoviti zadostne kapacitete za sprejem pacientov."

Splošna bolnišnica Murska Sobota

SBMS: Zaradi vse več bolnikov s covidom-19, ta teden zmanjševanje obsega dejavnosti


"V tem trenutku so v teku še dodatne prilagoditve dela Infekcijske klinike v Ljubljani. Pričakovati je, vsaj glede na trenutne trende, da se bo število pacientov, ki bodo v naslednjih dneh potrebovali zdravniško oskrbo, še povečevalo," je povedal Kacin ter dodal: "Naj pohvalim vse, ki resno jemljete opozorila in pozive stroke ter virusa ne jemljete zlahka. Visoko število testiranj čez vikend to potrjuje. Torej hvala ogromni večini državljanov in drugih prebivalcev, ki pomagajo sebi, svojim, sodelavcem in vsem nam pri soočanju z virusom."

Kacin je predstavil tudi podatke čez vikend: "V soboto je bilo ob opravljenih 2956 testih potrjenih 411 primerov (13,9%). Včeraj so opravili le 1404 testiranj in potrjenih 169 novih okužb (12%). Včeraj je bilo hospitaliziranih 149, 4 so bili odpuščeni iz bolnišnice, 26 jih je potrebovalo intenzivno nego. 2 osebi sta umrli."

"Incidenca v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev je 164,65. Številka je visoka, a ni ključna za sprejem odločitve o dodatnih ukrepih," je še povedal Kacin in predstavil stanje pri nas in v soseščini.

Logarjeva: Virus nima delovnega časa

Dr. Mateja Logar iz UKC Ljubljana, je ob tem povedala, da virus nima delovnega časa. "Tudi ko odidemo iz službe in bi si želeli živeti normalno, ne smemo, saj s tem omogočamo, da se virus širi. Zasebna druženja v tem času niso primerna."

"Za odpiranje dodatnih lokacij je potrebno zagotoviti ne le postelje in opremo, temveč potrebujemo tudi osebje. Možnost je odprtje novega oddelka na Ortopedski kliniki. Potrebujemo čas za usposabljanje osebja in preureditev prostorov," je komentirala trenutno stanje ter povedala, da imajo na Infekcijski kliniki sedaj samo bolnike s COVID-19 - 42 na navadnih oddelkih in 12 na intenzivni negi (od teh 10 mehansko ventiliranih). Imajo tudi mlajše bolnike (44 let), ki so bili sicer zdravi in v dobri kondiciji.

V naslednjih dneh odločitve o morebitnih nadaljnjih ukrepih

"Odločitve se bodo sprejemale na predlog svetovalne skupine Ministrstva za zdravje ob oceni epidemiološke situacije in ocen, kaj nas lahko čaka v naslednjih dneh. Zamejiti je potrebno širjenje v dejavnostih, kjer je verjetnost širjenja največja," je še povedal Kacin ter dodal: "Ostanite te dni doma, če je to le mogoče. V kolikor delovni proces omogoča, opravljajmo svoje delo od doma. Po opravkih hodimo, ko je to res potrebno, nakupe živil opravljajmo manj pogosto, ker tudi s tem in tudi tako prispevajmo k manjšemu tveganju za prenos okužbe. Odpovejmo se druženjem in praznovanjem, vsaj za kratek čas, skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjamo medsebojno razdaljo ter nosimo masko v vseh zaprtih prostorih in povsod drugje, kjer ni mogoče zagotoviti primerne razdalje."



Več v Slovenija