Z Rastočo knjigo rastemo tudi mi

V Ormožu so obeležili že peto postavitev Rastoče knjige Ormoža in odprtje razstave likovnih del likovno-literarne kolonije Malek 2020, ki je v letošnjem letu potekala nekoliko prej kot običajno, v mesecu avgustu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. oktober 2020 ob 13:22
Rastoča knjiga Ormoža

Rastoča knjiga Ormoža

Ormož je v torek, 6. oktobra, s prireditvijo na letni terasi knjižnice obeležil že peto postavitev Rastoče knjige Ormoža in odprtje razstave likovnih del likovno-literarne kolonije Malek 2020, ki je v letošnjem letu potekala nekoliko prej kot običajno, v mesecu avgustu.

Ob prehodu v tretje tisočletje so se mnogi narodi lotevali velikih projektov. Idejni vodja Rastoče knjige dr. Gabrijelčič se je ob tem spraševal, s čim se pa lahko identificiramo Slovenci; kaj je velikega, trajnega in s čim moramo rasti še naprej? Ni mu bilo težko ugotoviti, da je v naši zgodovini pravzaprav najpomembnejši povezovalni dejavnik, ki nas je ob pomanjkanju drugih znakov naše državnosti povezoval in zgradil v to, kar smo, ravno knjiga. Morda nas res ni veliko in živimo na majhnem, a prekrasnem, koščku sveta, kljub temu smo pa kot narod veliki po svojih ljudeh in knjigah, ki so jih napisali. Nastal je projekt Rastoča knjiga, ki je edinstven način spodbujanja izobraževanja, iskanja znanja ter izpopolnjevanja osebnega napredka s prizadevanjem za strpnost, odgovornost, sodelovanje, empatijo in vseh vrednot, s katerimi našo osebnost bogatijo knjige. Vse to simbolizira Deklica z Rastočo knjigo, ki stoji v Župančičevi jami v Ljubljani. Podstavek, na katerem sedi, vsako leto oplemeniti nov verz, ki ponazarja ljubezen do slovenske besede, kulture in naroda, za dva centimetra pa zraste tudi sam podstavek. Projektu so se pridružila številna slovenska mesta, med njimi tudi Ormož, ki v projektu, ki ga ni podobnega nikjer na svetu, ponosno sodeluje že pet let.

Rastoča knjiga
Skulptura ormoške Rastoče knjige Bohumila Ripaka, ki je v letu 2020 dobila že peto jagodo

Kot vsako leto pa ob postavitvi Rastoče knjige Ormoža sočasno poteka še odprtje razstave likovno-literarne kolonije Malek. Tudi v letu 2020 je kolonijo gostilo podjetje Puklavec Family Wines v njihovi več kot 300 let stari zidanici Malek. Vsako leto na njej sodelujejo tudi dijaki ormoške gimnazije, s tem pa dogodek postane čudovit preplet generacij, izmenjava mnenj, izkušenj in znanj. V letošnjem letu je kolonija bila posvečena domačinu Francu Ksavru Mešku, pisatelju, duhovniku in domoljubu, rojenim v majhni prleški vasici Gornji Ključarovci pri Ormožu, likovna dela, ki so na njej nastala, so pa razstavljena pod naslovom Dežela, čudovita kakor iz lepih sanj. Kot mentorici ustvarjalcem sta svoj čas, znanje in izkušnje nudili domačinki Helena Srnec in Tadeja Ozmec.

Postavitve Rastoče knjige in odprtja razstave so se med drugimi udeležili tudi mag. Marjeta Tratnik Volasko iz kabineta predsednika DS RS in sekretarka društva Rastoča knjiga, Irma Murad, podžupanja Občine Ormož, Andrej Vršič, direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Ormož, Bohumil Ripak, predsednik Likovno kulturnega društva Ormož (Likudu), Marko Zidarič, vodja turizma v podjetju Puklavec Family Wines, Milica Šavora, direktorica Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, Nevenka Korpič, vodja ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, in Barbara Podgorelec, vodja ormoške območne izpostave JSKD. Slavnostna govornica je bila dr. Etelka Korpič Horvat, ambasadorka Rastoče knjige, ki je knjižnice označila za hrame neizmernega bogastva, ki nam omogočajo da pridobivamo znanje in čim večje je naše znanje, tem lažje razumemo drug drugega in lažje premagujemo vsakdanje življenjske ovire. »Danes je tudi Ormož z novim projektom Rastoče knjige učvrstil njen obstoj in razvoj. S tem je spodbudil razvoj znanosti, umetnosti, kulture in izobraževanje in s tem razvoj družbe, ki bo varovala človekovo svobodo in človekovo dostojanstvo. V imenu državnega zbora in Društva Rastoča knjiga se vam iskreno zahvaljujem in vam želim, da bi na vaši rodovitni zemlji še naprej uspevala trta, ki nam daje odlična vina.« je še povedala.

Kulturni program je bil - kot je to v ormoški knjižnici že običaj - bogat in raznolik. Z igranjem na flavto se je predstavila učenka Glasbene šole Ormož Naja Majcen, na kitaro Eli Kumer, na violino pa sta zaigrali Ela Iman Megla in Eleonora Bruk. Literarne prispevke Brede Slavinec, Matilde Simonič, Denisa Žurana, Jožefa Benka, pa tudi svojega, je prebrala udeleženka kolonije Sandra Kumer. V imenu knjižnice, ki se po pisatelju tudi imenuje, sta pa nastopili Bernardka Viher s krajšim sestavkom o življenjski poti Franca Ksavra Meška in Sandra Janžekovič, ki je prebrala odlomek, ki ga je spregledani biser slovenske besede napisal o svoji domači pokrajini. Po programu v knjižnici smo se pa obiskovalci preselili v Belo dvorano Grajske pristave in si ogledali še razstavo likovnih del ter udeležili pogostitve, ki sta jo pripravili podjetje Puklavec Family Wines in gostišče Ozmec.

Po zaslugi Bohumila Ripaka, domačega likovnika in predsednika likovnega društva LIKUDO, ima tudi ormoška Rastoča knjiga svoje obeležje. V letošnjem letu je skulptura dobila že peto jagodo, ki se ji bodo, kot smo trdno prepričani, pridružile še mnoge.

Za konec pa še misel, ki nam jo je na srce položila slavnostna govornica, dr. Etelka Korpič Horvat: »Knjiga prinaša mir, ljubezen in spoznanje, da je spoštovanje sočloveka edina prava pot sobivanja.« S spoštovanjem in ljubeznijo do knjig, umetnosti in kulture na sploh pa rastemo tudi mi. Vzemite si torej nekaj minut časa zase, za svojo rast in obiščite vam najbližjo knjižnico. Morda boste presenečeni, kaj boste v njej odkrili tako o sebi kot o drugih.

Marinka Vnuk
Foto: arhiv Knjižnice Ormož



Več v Kultura in izobraževanje