Strokovna ekskurzija inštruktorjev in predavateljev GZ Slovenije in Gasilske šole Ig pri Ljubljani

Obiskali so pomursko pokrajino in tamkajšnje gasilce ter se popeljali po valovih reke Mure.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. oktober 2020 ob 15:54
Strokovna ekskurzija GZ Slovenije

Strokovna ekskurzija GZ Slovenije

V Gasilski zvezi Slovenije deluje komisija za usposabljane, v katero so vključeni vsi slovenski gasilski inštruktorji in predavatelji iz vseh slovenskih gasilskih regij. Da bi inštruktorji in predavatelji podrobno spoznali deželo ob Muri, so se skupaj s predavatelji in inštruktorji Gasilske šole Ig pri Ljubljani, ki deluje znotraj Centra za zaščito in reševanje Ig, v ponedeljek, 14. septembra odpravili na strokovno ekskurzijo po Pomurju. Udeležilo se je je 29 udeležencev iz celotne Slovenije. Med njimi so bili predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek, častni poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Matjaž Klarič, namestnica predsednika Gasilske zveze Slovenije, doc. dr. Janja Kramar Stajnko.

Po Pomurju je strokovno ekskurzijo z bogatim vsebinskim in drugim program pripravil Leonardo Markovič, član komisije, ki je tudi v pomurski gasilski regiji zadolžen za usposabljanje in izobraževanje gasilcev. Udeleženci strokovne ekskurzije so enodnevno »gasilsko izobraževanje« začeli v Bioplinarni v Vučji vasi, nato pa so se zbrali v Gasilskem domu v Ljutomeru na strokovnem posvetu. Organizator je za udeležence pripravil presenečenje in sicer spust po valovih reke Mure. Udeleženci so se zbrali pri Babičevem mlinu v Veržeju, kjer so se usedli v štiri reševalne gumijaste čolne. Preden so se s čolni spustili po bistri in deroči reki Muri so se oblekli v reševalne jopiče in v roke vzeli vesla.

Za varnost in bdenje so s posebnim reševalnim čolnom skrbeli gasilci reševalci iz gasilskega društva Gornja Radgona- Gapora - gasilski potapljači na in v vodi. Potem, ko jih je pot po vodi pripeljala do Otoka ljubezni v Ižakovcih, do novega priveza in novega mostu čez mrtvem rokav reke Mure, so doživeli nepozaben in prisrčen sprejem. Vse udeležence so pozdravili predsednik Gasilske zveze Beltinci, Andrej Vöröš, poveljnik beltinske Gasilske zveze, Tadej Jerebic, predsednik PGD Ižakovci, Anton Petek in župan občine Beltinci, Marko Virag. Predstavili so jim delo Gasilske zveze Beltinci, ki je specifična zveza, kajti obmurska gasilska društva Ižakovci, Melinci in Dokležovje so še posebej zadolženi za reševanje ponesrečencev na reki Muri. Gasilci iz Ižakovcev in Gasilske zveze Beltinci pa so za udeležence pripravil gasilski krst, ki ga je bil prvi deležen predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik.

Ob tej priložnosti so si ogledali Otok ljubezni in objekte, kot je muzej mlinarstva in brodarstva, muzej tkalstva, plavajoči mlin na reki Muri, kjer s pomočjo vodnega kolesa in vode mlinar melje razne žitarice. Udeleženci so se z velikim veseljem popeljali z brodom iz levega na deseni breg, kajti za nekatere je bila to prva vožnja z brodom. S strani Zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci so še podrobneje spoznali Otok ljubezni, predstavili so jim tudi büjraštvo, oziroma utrjevanje obrežja reke Mure z naravnimi materiali. Poskusili so tudi del büjraške kulinarike in sicer so si na prostem lahko pajali kruh z zaseko ter poskusili langaš. Po ogledu Otoka ljubezni so vožnjo z čolni nadaljevali do Ciglarskega naselja na Melincih, od koder jih je nato pot vodila proti Občini Dobrovnik. Obiskali so podjetje Ocean Orchids, kjer so si med drugim ogledali tropski vrt in proizvodnjo orhidej, dan pa zaključili s kosilom in druženjem v Dobrovniku.

Kot je povedal predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, je bila za udeležence, gasilce predavatelje in inštruktorje strokovna ekskurzija dodatno usposabljanje in izobraževanje in spoznavanje novega okolja v pokrajini ob Muri. Z vožnjo po reki Muri so se marsikaj naučili, kako reševalci varno in strokovno posredujejo ob reševanje ponesrečencev. Udeleženci strokovne ekskurzije so pridobili nove izkušnje in si med seboj izmenjali dobre prakse, kajti poslej bodo lažje sodelovali na državni ravni na področju usposabljanja gasilcev. Del programa usposabljanja in izobraževanja, ki med drugim vključuje usposabljanje in izobraževanje operativnih članov, kjer so vključene vse gasilske veščine od reševanj iz višin, do prometnih nesreč, reševanje na vodi in iz vode, gašenje požarov, so tako udeleženci v praksi v Pomurju spoznali. Predsednik Gasilske zveze Slovenije je še ob tem dejal, da je Gasilska zveza Slovenije skupaj z ministrstvom za obrambo podpisala dogovor o gradnji pomurskega Centra za usposabljanje, ki bo zgrajen v Murski Soboti, kjer bo tudi poligon za usposabljanje gasilcev, kar bo za pomurske gasilce velika pridobitev.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje